Η κατάρρευση των ψευδαισθήσεων στην Αθήνα ήταν ολοκληρωτική καθώς το πολιτικό σύστημα επέμενε να θεωρεί ότι υπάρχουν «σύμμαχοι» και «συμμαχίες» που θα «κρατούσαν» την Τουρκία από το να κάνει επιθετικές ενέργειες.
Μετά τα «αμφισβητούμενα ύδατα» των ΗΠΑ ήρθε το «να πάτε Διεθνές Δικαστήριο» της ΕΕ. Εν ολίγοις οι ΗΠΑ αρνούνται να καταδικάσουν ευθέως τους Τούρκους και η ΕΕ δεν μπαίνει καν σε αυτή την διαδικασία, ζητάει από Ελλάδα και Τουρκία, εάν δεν μπορούν να τα βρούν, να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο.
Βέβαια η Τουρκία ούτε εκεί θέλει να πάει, γιατί αυτά που ζητάει είναι εξωπραγματικά.
Η Kομισιόν καλεί την Τουρκία να δεσμευθεί κατηγορηματικά σε σχέσεις καλής γειτονίας και σε ειρηνική επίλυση των διαφορών της, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο σε Διεθνές Δικαστήριο και ξεκαθαρίζει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη.
Τη συγκεκριμένη απάντηση έδωσε στο ΚΥΠΕ, η Ναμπίλα Μασραλί, Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, κληθείσα να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελόριζου.
«Η ανακοίνωση από την Τουρκία μιας νέας NAVTEX για σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι χρήσιμη και στέλνει το λάθος μήνυμα, ιδίως μετά την πρόσφατη συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», αναφέρει η Εκπρόσωπος της Κομισιόν και της ΕΥΕΔ, Ναμπίλα Μασραλί.
Όπως σημειώνει, «σύμφωνα με το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας, πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά για σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και ως προς την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ, προσφεύγοντας, εάν είναι απαραίτητο, στο Διεθνές Δικαστήριο». «Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι η οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και η υφαλοκρηπίδα πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη», καταλήγει.
Έτσι η ΕΕ με τον πλέον «διπλωματικό» τρόπο «βγάζει την ουρά της απ'έξω»
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Και τι σημαίνει «αμφισβητούμενα ύδατα»; Ότι για τις ΗΠΑ τα «ύδατα» αυτά δεν ανήκουν πουθενά και δεν μπορούν να κατοχυρωθούν πουθενά, εάν δεν υπάρξει «διακανονισμός».