10.7.20

«Αγκάθι» Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ

Τι φοβάται το ΚΙΝΑΛ, μη χάσει το "κύρος" του Γ. Παπανδρέου και τον κρατά ακόμα στο κόμμα;
ΑΛΕΞ
Ισχυρές αναταράξεις πυροδότησε στο Κίνημα Αλλαγής το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, με τον Γιώργο Παπανδρέου να διαφοροποιείται από τη γραμμή που είχε χαράξει η ηγεσία, δηλαδή την υπερψήφιση επί της αρχής, και να ζητάει την απόσυρσή του, παρά τις τροποποιήσεις που έγιναν στις επιτροπές. O κ. Παπανδρέου δεν προσήλθε, όπως και ο κ. Χ. Καστανίδης στην ψηφοφορία που ακολούθησε στη Βουλή, με την κ. Φώφη Γεννηματά να συγκαλεί εκτάκτως για σήμερα την Κ.Ο. του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Γεννηματά δεν θα εισηγηθεί τη λήψη πειθαρχικών μέτρων, αλλά θα ζητήσει την εφεξής τήρηση των συλλογικών αποφάσεων. Επί της ουσίας, δηλαδή, το «μπαλάκι» περνάει στα χέρια του κ. Γ. Παπανδρέου που είναι άγνωστο αρχικά εάν θα παραστεί και εν συνεχεία κατά πόσον θα αποδεχθεί ένα τέτοιο πλαίσιο λειτουργίας του κόμματος. Οι διαφωνίες εντός του ΚΙΝΑΛ ήταν γνωστές από τις αρχές της εβδομάδας, ωστόσο, πηγές (και εκτός ηγεσίας) διαβεβαίωναν πως δεν ετίθετο θέμα διαρροών. Παρ’ όλα αυτά, από την Τετάρτη το σκηνικό άρχισε να αλλάζει, με την οξεία τοποθέτηση του –επίσης προερχόμενου από το ΚΙΔΗΣΟ– Χαρ. Καστανίδη στη Βουλή να προδιαθέτει για αβεβαιότητα.
Κάτι που επαληθεύθηκε χθες, με τον πρώην πρωθυπουργό να λαμβάνει τον λόγο στην Ολομέλεια και να μιλάει για «αντιδημοκρατικό» νομοθέτημα, ζητώντας να αποσυρθεί. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε υπάρξει επί του θέματος και επικοινωνία του με τη Φώφη Γεννηματά.
Είχε προηγηθεί, κατά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, η –αναμενόμενη– αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, μέσω ενός ιδιαίτερα υψηλών τόνων (και επί προσωπικού) διαλόγου ανάμεσα σε Φώφη Γεννηματά και Αλέξη Τσίπρα. Οι δύο πλευρές συγκρούστηκαν μετωπικά για την... πατρότητα του προοδευτικού χώρου, αλλά και με εκατέρωθεν βολές περί «χορηγίας» προς τη Δεξιά, διευρύνοντας το ήδη διογκούμενο μεταξύ τους χάσμα.
Η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ «πιάστηκε» από την αναφορά του τέως πρωθυπουργού περί «ντροπής απέναντι στην ιστορία της δημοκρατικής παράταξης», αντεπιτιθέμενη πολυμέτωπα. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι αποπειράται να οικειοποιηθεί «την ιστορία ενός άλλου χώρου, την οποία πολέμησε λυσσαλέα», αναφερόμενη στο ΠΑΣΟΚ και στον Ανδρ. Παπανδρέου, ενώ διεύρυνε την επίθεσή της στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, από την οποία δεν έλειψαν και οι αναφορές σε «μαγαζιά» και «παρακράτος», σχετικά με την υπόθεση της Προανακριτικής.
Ακολούθησε... πινγκ πονγκ επί προσωπικού, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για «στήριξη της κυβέρνησης» από το ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας «αυτοκαταστροφική επιλογή» την, κατά τον ίδιο, απόφαση της Χαρ. Τρικούπη να «κάνει αντιπολίτευση πάλι στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν κυβέρνηση είναι η Δεξιά». Σημείωσε, δε, ότι αυτή είναι η τρίτη ανάλογη στρατηγική επιλογή της κ. Γεννηματά μετά τη μη στήριξη, από πλευράς της, της απλής αναλογικής και της συμφωνίας των Πρεσπών. «Καθείς και οι επιλογές του σε αυτή τη ζωή και ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του», ήταν μάλιστα η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Τσίπρα.
Απαντώντας στα περί «ουράς της Ν.Δ.», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σήκωσε το γάντι, αντιτείνοντας πως οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσαν χορηγό της Δεξιάς. «Τους φέρατε ως λευκή περιστερά να φαντάζουν ότι είναι η σωτηρία της χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε λόγο για «μικροκομματικά οφέλη» της Κουμουνδούρου πίσω από την απλή αναλογική. Οσον αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, υποστήριξε πως «δεν θα συναινούσαμε να παραδοθούν όλα τα όπλα που είχε εξασφαλίσει ο Ανδρ. Παπανδρέου για το θέμα αυτό».