24.7.20

Σε συναγερμό η Αθήνα για την επόμενη κίνηση της Άγκυρας: Παραπλανητική «ησυχία» από Ρ.Τ.Ερντογάν & Συμβούλιο Ασφαλείας

Σε μια μόνιμη κουραστική και φθοροποιό αναμονή έχει καταφέρει να βάλει η Άγκυρα την Αθήνα με τις NAVTEX τις οποίες έχει εκδώσει και «δεσμεύει» περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για σεισμικές έρευνες.

Η Άγκυρα με αυτές τις ενέργειες έχει κατορθώσει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και έχει θέσει σε συναγερμό την Αθήνα μέχρι τις 2 Αυγούστου για να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες το Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου χωρίς να είναι σίγουρο ότι δεν ετοιμάζει κάτι άλλο.
Η σημερινή ημέρα κατά την οποία η Αγιά Σοφιά θα λειτουργήσει ως τζαμί θεωρείται κρίσιμη. Η 24η Ιουλίου είναι γεμάτη υψηλούς συμβολισμούς.
Σήμερα υπογράφηκε η Συνθήκη της Λωζάνης, την οποία θέλει να «εξαφανίσει». Σαν σήμερα είχε σταθεροποιηθεί το προγεφύρωμα του πρώτου Αττίλα στην Κύπρο. 
Προς το παρόν το Oruc Reis και τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han, παραμένουν στο λιμάνι της Αττάλειας.
Τρεις ημέρες μετά την κοινοποίηση της εν λόγω Navtex το τουρκικό πλοίο μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης βρίσκεται ακριβώς εκεί που βρισκόταν και πριν την έκδοση την Navtex ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας.
Το τουρκικό πρακτορείο Anadolu αναφέρει πως το πλοίο είναι έτοιμο να ξεκινήσει έπειτα από τις απαραίτητες προετοιμασίες του.
Αναφέρει ότι το Oruc Reis είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά και από τότε συνεχίζει τις δραστηριότητές του στη Μεσόγειο. Οι τελευταίες του έρευνες είχαν γίνει στο σημείο Δυτική Αμμόχωστος-2.
Το ερευνητικό πλοίο συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Ataman και το Cengiz Han ενώ το προστατεύουν πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16. 
Η Τουρκία διατηρεί μια παραπλανητική ησυχία καθώς οι προτεραιότητες της Τουρκίας όπως αποτυπώθηκαν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας υπό τον Ερντογάν και στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε εξέχουσα θέση καταλαμβάνει η «μάχη κατά της τρομοκρατίας» εντός και εκτός συνόρων. 
Έπεται το λιβυκό ζήτημα όπου διαμηνύεται η στήριξη στο καθεστώς Σάρατζ και η απειλή προς τρίτες χώρες, δηλαδή στην Αίγυπτο και πως η Τουρκία δεν θα διστάσει να κάνει κάθε αναγκαίο βήμα για να επιβάλει τα συμφέροντά της.
Διαβεβαιώνεται ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ γίνεται αναφορά και στο Κυπριακό.
Φυσικά γίνεται αναφορά και στην κρίση του Καυκάσου μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν κοντά στο σημείο διέλευσης των αγωγών που συνδέουν το Μπακού με την Τουρκία μέσω Γεωργίας. 
Αυτή η σύγκρουση επηρεάζει τις ρωσοτουρκικές σχέσεις καθώς το Αζερμπαϊτζάν θεωρείται το «δεύτερο τουρκικό κράτος» ενώ η Αρμενία αποτελεί «ζωτικό χώρο» της Ρωσίας και όποιος επιχειρήσει να την βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο θα γνωρίσει όντως και κυριολεκτικά την ρωσική οργή.
«Συζητήσαμε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τη γειτονιά μας, από τη Λιβύη και τη Συρία έως το Ιράκ, το Αζερμπαϊτζάν και τη Μεσόγειο, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, και επαναλάβαμε την ακλόνητη δέσμευσή μας στις πολιτικές ασφαλείας του έθνους μας για να διασφαλίσουμε την επιβίωσή του» αναφέρει ο Φαρεντίν Αλτούν.
Χθες ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος είχε υποστηρίξει λίγο πριν την έκδοση της τουρκικής Navtex πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος και μάλιστα εφ’ όλης της ύλης έχει ξεκινήσει και πως στην μυστική τριμερή Ελλάδας Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο «είχαν ληφθεί και κάποιες αποφάσεις», σε νεότερες δηλώσεις του χαρακτηρίζει «υπερβολική» την αντίδραση της Ελλάδας καθώς οι έρευνες δεν αποτελούν «στρατιωτική ενέργεια»!
Κατηγόρησε την Ελλάδα για «μαξιμαλιστική» ερμηνεία του διεθνούς δικαίου που θεωρεί ότι το Καστελόριζο που βρίσκεται δίπλα στην Τουρκία και «τόσο μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα» δεν μπορεί «να έχει δική του υφαλόκρηπίδα» και πως η «ενεργειακή διαφωνία» μπορεί να επιλυθεί και να διευθετηθεί με διαπραγματεύσεις.
Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφερόμενος στις δραστηριότητες του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, υπογράμμισε πως: «πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αντιδρά υπερβολικά. Δεν θέλουμε καμία στρατιωτική ή πολιτική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε πως: «όλοι θέλουμε να μοιραστούν δίκαια οι φυσικοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ πρόσθεσε ότι: «εμείς θέλουμε μόνο να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας» και «δεν θα δεχτούμε απειλές ή κυρώσεις».
Την ίδια στιγμή ο αντιναύαρχος και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του τουρκικού Ναυτικού και «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, Τζιχάτ Γιαϊτζί, προτείνει την αλλαγή της ονομασίας του Αιγαίου σε «Βόρεια Μεσόγειο» επειδή η ονομασία του Αιγαίου Πελάγους, είναι ελληνική.
pronews