4.7.20

Δεν μπορεί να περιμένει η Αίγυπτος: Ζητά από τη Ρωσία να επισπεύσει τις παραδόσεις όπλων στη Λιβύη


Ήσυχες ήταν οι τελευταίες μέρες στη Λιβύη καθώς οι «κόκκινες γραμμές» του Σίσι φαίνεται να έβαλαν φρένο στην τουρκική προέλαση. Όμως, όπως όλα δείχνουν, αυτή η ηρεμία δεν θα κρατήσει για πολύ…

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κάιρο έχει ζητήσει από τη Ρωσία να επισπεύσει τις παραδόσεις όπλων στη Λιβύη, για λογαριασμό του Εθνικού Στρατού (LNA).

Σύμφωνα με το RT Arab, λόγω της τουρκικής δραστηριότητας στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης και της ανατολικής Μεσογείου γενικότερα, η Αίγυπτος αναγκάζεται να αναλάβει δράση.

Αφού το Κάιρο δεν είναι έτοιμο να εμπλακεί στρατιωτικά στον εμφύλιο, κάνει το αμέσως επόμενο: ζητά από τους Ρώσους συμμάχους να εξοπλίσουν το ταχύτερο δυνατόν το στρατό του Χάφταρ.

Με το εμπάργκο-κωμωδία να προκαλεί μόνο γέλια, οι αντιμαχόμενες δυνάμεις στη Λιβύη εξοπλίζονται πυρετωδώς.

«Τα συστήματα πυραυλικής άμυνας εδάφους-αέρος μεσαίας εμβέλειας Buk (M1-2 ή M2) μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση Al-Jufra στην Εθνική Πολεμική Αεροπορία της Λιβύης, για να την προστατεύσουν από επιθέσεις από τουρκικά μαχητικά F-16! Αρκετά συστήματα πυραύλων αεράμυνας Pantsir που φτάνουν από τα ΗΑΕ στεγάζονται επίσης εκεί», δήλωσε ο Μαλτέζος μελετητής και ειδικός επι της Λιβύης, Babak Tagway.

Στις 13 Ιανουαρίου στη Μόσχα, πραγματοποιήθηκαν διαπραγματεύσεις μεταξύ των αρχηγών του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ και της κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) Φαγέζ αλ-Σάρατζ. Παρευρέθηκαν επίσης μέλη των Υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Κατά τη συνάντηση, ο διοικητής του (LNA, ενημέρωσε τη Ρωσία σχετικά με τους όρους για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Χαφτάρ, οι πολιτοφυλακές που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη υποχρεούνται να παραδώσουν όπλα κατά μια περίοδο από 45 έως 90 ημέρες. Αυτή η διαδικασία πρέπει να ελέγχεται από μια ειδική επιτροπή που θα δημιουργηθεί από το LNA μαζί με τον ΟΗΕ.

Ο Χαφτάρ αρνήθηκε επίσης να αναγνωρίσει την Τουρκία ως διαμεσολαβητή στην επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, καθώς η τουρκική πλευρά δεν είναι ουδέτερη και υποστηρίζει την GNA και τον υποστηρικτή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Φαγέζ αλ-Σάρατζ.

Πηγή: ΑΜΝΒΜ/onalert.gr/