Τελεσίγραφο για την Λιβύη έδωσε η Μόσχα στην Άγκυρα για να σταματήσει την προέλασή της και την προσπάθεια να καταλάβει και την Σύρτη (με τις πετρελαιοπηγές) και εν συνεχεία ολόκληρη την χώρα.
Η πρόταση των Ρώσων είναι τελική και αποσκοπεί στο να μην καταληφθεί η Σύρτη από τις τουρκικές δυνάμεις. Στην Μόσχα δεν θέλουν αυτό να συμβεί.
Αυτή ήταν η αιτία της αναβολής της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Σ.Λαβρόφ και Μ.Τσαβούσογλου όπως αποκαλύπτει με άρθρο της η η τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ η οποία ανακοινώνει επί της ουσίας τις κυβερνητικές αποφάσεις και αποτελεί τον βασικό εκφραστή της πολιτικής του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν.
Σημειώνετα πως διευθυντής της εφημερίδας είναι ο Ιμπραχίμ Καραγκιούλ στενός φίλος και σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν.
Συγκεκριμένα οι Ρώσοι έρχονταν στην Άγκυρα με τελική θέση να αποδεχτεί η Τουρκία την αιγυπτιακή διακήρυξη της 6ης Ιουνίου για οριστική εκεχειρία στην Λιβύη.
Η Άγκυρα θεωρεί όμως την ρωσικής πρόταση «ως μη αποδεκτή» και ότι οι Ρώσοι πήγαν με την ίδια πρόταση και στον Χαφτάρ.
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι «ρίχνεται» η πλευρά του Σάρατζ.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ανακοίνωσε το προηγούμενο Σάββατο μια νέα πρωτοβουλία για τη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας προτείνονταν ένα αιρετό συμβούλιο ηγεσίας και κατάπαυση του πυρός από τις 8 Ιουνίου.
Η Ρωσία και τα Εμιράτα χαιρέτισαν το σχέδιο αυτό, ενώ η Γερμανία επεσήμανε ότι οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ είναι το κλειδί για την ειρηνευτική διαδικασία.
Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απέρριψε την πρόταση του Καΐρου, χαρακτηρίζοντάς την απόπειρα να σωθεί ο Χάφταρ μετά τις ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.
«Η προσπάθεια εκεχειρίας του Καΐρου ήταν αποτυχημένη εξ αρχής. Αν πρόκειται να υπογραφεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, αυτό θα πρέπει να γίνει σε μια πλατφόρμα που φέρνει όλες τις πλευρές μαζί», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου στη Hurriyet.
«Η έκκληση για εκεχειρία προκειμένου να σωθεί ο Χάφταρ δεν μας μοιάζει ειλικρινής ή πιστευτή», πρόσθεσε.
Επί της ουσίας η Άγκυρα θέλει να καταλάβει πρώτα την Σύρτη με τις πετρελαιοπηγές και εν συνεχεία να έχει υπό τον έλεγχό της την ανατολική Λιβύη αφού δεν θα διαθέτει κανέναν οικονομικό πόρο για να επιβιώσει.
Έτσι νομοτελειακά θα θέσει υπό τον έλεγχό της όλη την χώρα ενώ θα έχει κάνει δικούς της όλους του ενεργειακούς πόρους.
Η Σίρτη θεωρείται ότι διαθέτει το 70% του συνόλου των γνωστών λιβυκών κοιτασμάτων!
Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις προς ανατολάς αρχίζοντας από την Σύρτη.
Σημειώνεται ότι η Σύρτη είναι η γενέτειρα του μακαρίτη συνταγματάρχη Καντάφι. Η Ρωσία δεν θέλει με τίποτα να χάσει από την επιρροή της τις λιβυκές πετρελαιοπηγές της Σύρτης.
Η Λιβύη είναι η 9η χώρα στον κόσμο σε μέγεθος ενεργειακών κοιτασμάτων.