Σημασία έχει να αποκτήσει και επιθετικές δυνατότητες. Juan |
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα ευρωπαϊκά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (European Defence Industrial Development Program-EDIDP). Η Ιntracom Defense ως επικεφαλής 2 Ευρωπαϊκών κοινοπραξιών, κατέθεσε προτάσεις για 2 από τα συνολικά 16 έργα τα οποία και εγκρίθηκαν.
Οι προτάσεις της επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 40 υποβληθείσες μετά από αξιολόγηση από επιτροπή Εμπειρογνωμόνων της ΕΕ με κριτήρια: Την συμβολή τους στην αριστεία, στη καινοτομία, στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και στην βιομηχανική αυτονομία της ΕΕ.
Η σημαντική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, την διεθνή δυναμική, την τεχνογνωσία και την αξιοπιστία της IDE και αφορά στα εξής 2 έργα:
LOTUS (Low Observable Tactical Unmanned Air System)
Σχεδίαση, ανάπτυξη, παραγωγή πρωτοτύπων και δοκιμή ενός νέας γενιάς «Τακτικού Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους».
To LOTUS είναι ένα καινοτόμο αεροσκάφος με stealth σχεδίαση (πολύ μικρό ακουστικό, θερμικό, ηλεκτρομαγνητικό ίχνος), μέτρα αυτοπροστασίας, εξελιγμένες λειτουργίες αυτονομίας και προηγμένους αλγορίθμους επεξεργασίας για ανίχνευση, αναγνώριση και κατηγοριοποίηση στόχων βασισμένους σε τεχνολογίες AI (Artificial Intelligence). Θεωρείται το επόμενης γενιάς «Ευρωπαϊκό Τακτικό Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος», κατάλληλο για την αποτελεσματικότερη επιτήρηση συνόρων και μεταναστευτικών ροών, καθώς και για πολύπλευρη παρακολούθηση στόχων υψηλής αξίας σε θάλασσα και στεριά.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κοινοπραξία της οποίας ηγείται η IDE, αποτελείται από εταίρους από την Ελλάδα (ΙDE, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, CFT, ALTUS, Πανεπιστήμιο Πατρών και Εργοστάσιο Τηλεπικοινωνιακών και Ηλεκτρονικών Μέσων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας), την Κύπρο (SignalGenerix, Cyric, Geoimaging), την Ισπανία (Embention) και την Ολλανδία (RHEA Group) και το έργο είναι προϋπολογισμού 9,7 εκ. €.
SMOTANET (Software Defined Mobile Ad-hoc Tactical Network Devices and Testbed)
Σχεδίαση και ανάπτυξη ενός καινοτόμου «δικτύου τακτικών επικοινωνιών». Η καινοτομία του έργου έγκειται στην συνδυασμένη χρήση σε τακτικό επίπεδο τριών διαφορετικών τεχνολογιών Software Defined Radios, Mobile Ad-hoc Networks (MANET) και Software Defined Networking για πρώτη φορά σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο, με αποτέλεσμα την αποδοτικότερη διαχείριση του δικτύου, την βελτίωση της ασφάλειας των επικοινωνιών και την καλύτερη διαλειτουργικότητα με άλλα δίκτυα.
H κοινοπραξία της οποίας ηγείται η IDE αποτελείται από εταίρους από την Ελλάδα (ΙDE, Gridnet, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), την Κύπρο (SignalGenerix) και τη Πολωνία (ITTi) και το έργο είναι προϋπολογισμού 3,9 εκ. €.
Εδώ πρέπει να τονισθεί η συνεισφορά των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, που συμφώνησαν να υποστηρίξουν ενεργά τις δύο προτάσεις με κοινή τους δέσμευση για την έκδοση Επιχειρησιακών και Τεχνικών Απαιτήσεων, για την συγχρηματοδότηση των έργων αν απαιτηθεί, και για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την προμήθεια του υπο ανάπτυξη προϊόντος.
H IDE, ηγέτιδα Ελληνική εταιρεία στους τομείς της Άμυνας κι Ασφάλειας, είναι θυγατρική της Intracom Holdings, από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς ομίλους στην Ελλάδα, με σημαντική διεθνή δραστηριότητα. Η IDE σχεδιάζει και κατασκευάζει προϊόντα που ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής που αναπτύσσονται στην εταιρία, στους τομείς των τακτικών επικοινωνιών, διοίκησης, ελέγχου και πληροφοριών (C3I), υβριδικών συστημάτων ηλεκτρικής ισχύος, ηλεκτρονικά πυραυλικών συστημάτων, συστημάτων επιτήρησης, αναγνώρισης και ασφάλειας, μη-επανδρωμένων οχημάτων (UAV, USV), καθώς και λογισμικό αμυντικών εφαρμογών.
https://defencereview.gr/