24.6.20

H συνάντηση που ανατρέπει τα πάντα: Συντονισμός Ισραηλινών & Αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών για Λιβύη

Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στο κοινό πλέον μέτωπο των χωρών της Α.Μεσογείου κατά της Άγκυρας, με κοινή δράση Ισραηλινών και Αιγυπτίων κατά της τουρκικής ΜΙΤ και των πολεμικών σχεδίων της Άγκυρας. 

Ο Ρώσος πρέσβης στο Ισραήλ Ανατόλι Βικτόροφ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός ου Ισραήλ Μπένζαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκανζ δεν θα έρθουν στη Μόσχα για να παρακολουθήσουν την ρωσική παρέλαση.
Αποδέχτηκαν ναι μεν την πρόσκληση του Πούτιν, αλλά όπως εξήγησε ο Βικτόροφ, «η κατάσταση με τον κορονοϊό και η πολιτική κατάσταση στο Ισραήλ απαιτούσαν την παρουσία τους στο Ισραήλ».
Ωστόσο, η πανδημία του Covid και οι εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις είναι ένα παραπέτασμα πίσω από το οποίο υπάρχουν πολύ πιο σοβαροί λόγοι.
Ένας από αυτούς είναι η πολύ μεγάλη πλέον πιθανότητα ενός γενικευμένου πολέμου μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στην Λιβύη.
Επιπλέον, η Άγκυρα  βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική και στρατιωτική απομόνωση, ενώ το Κάιρο έχει λάβει ευρεία διεθνή υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων των κοντινότερων περιφερειακών χωρών, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.
Μια ανώτερη αιγυπτιακή πηγή ανέφερε στην ισραηλινή εφημερίδα Hayom ότι πραγματοποιήθηκε ήδη μια σειρά από μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του επικεφαλής της Μοσάντ, Κοέν και του Αιγύπτιου αρχηγού πληροφοριών Αμπάς Καμάλ.
Κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών, το Ισραήλ ενημέρωσε την Αίγυπτο ότι το Τελ Αβίβ θα επεκτείνει σύντομα την κυριαρχία του στο ένα τρίτο της Ιουδαίας και της Σαμάρειας (εδάφη της Δυτικής Όχθης) και το Κάιρο θα περιοριστεί σε μια "θεατρικού τύπου” αγανάκτηση.
“Προφανώς, οι Ισραηλινοί υποσχέθηκαν στους Αιγύπτιους κάτι πολύ σοβαρό και για αυτό δεν μπορούσαν να τους αρνηθούν. Πιθανότατα, αυτό να αφορά ένα κοινό επιτελείο πληροφοριών κατά της τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη.
Είναι πιθανό ότι η Μοσάντ έχει ήδη διαρρεύσει σημαντικές πληροφορίες στους Αιγύπτιους, ωθώντας τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι να διατάξει τον στρατό του να είναι προετοιμασμένος για πόλεμο με την Τουρκία στη Λιβύη”, αναφέρει ο Ρώσος ειδικός Αλεξάντερ Σιτνίκοφ.
“Αυτό που είναι εντυπωσιακό όμως, αφορά δήλωση του Σίσι σε συνάντησή του με πιλότους της πολεμικής αεροπορίας της Αιγύπτου (ARE) στην βάση που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη.
Η δήλωση μεταφράζεται σε σαφή πρόθεση ότι το Κάιρο θα ξεκινήσει μια σειρά αεροπορικών επιθέσεων εναντίον των στρατευμάτων της κυβέρνησης  Εθνικής Συμφωνίας με έδρα την Τρίπολη”, δηλώνει ο ίδιος.
Επίσης ρωσικές πηγές αποκαλύπτουν και κάτι άλλο που λαμβάνει χώρα στην Λιβύη με μερικές τρομερές λεπτομέρειες.
“Μεταμφιεσμένοι Τούρκοι στρατιώτες σε Λίβυους μαχητές του GNA, ήταν αυτοί που κατάφεραν όχι μόνο να αποκρούσουν την 14μηνη επίθεση των δυνάμεων του Χαφτάρ στην πρωτεύουσα Τρίπολη, αλλά και να τους ωθήσουν  στα ανατολικά της χώρας.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει όμως να σταθούμε  και σε κάτι άλλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν έμμεσα στη Λιβύη, υποστηρίζοντας τον Ερντογάν με πληροφορίες.
Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης κάλεσε επίσημα τους Αμερικανούς και είναι έτοιμη να τους προσφέρει τοποθεσία για αμερικανική στρατιωτική βάση.
Αυτό το ζήτημα έχει ήδη εξεταστεί στο Πεντάγωνο, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική της παγκόσμιας πίεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε Ρωσία και  Κίνα.
Μόνο που ο Τραμπ δεν ενδιαφέρεται για την Λιβύη, αν και  όλα μπορούν να αλλάξουν εφόσον οι Δημοκρατικοί αποκτήσουν την εξουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες”, συνεχίζει ο ίδιος.
Σε οποιοδήποτε σενάριο, η Τουρκία και οι μαχητές του Σαράι καταλάμβαναν την Σύρτη και την Αλ Τζούφρα, το LNA του Χαλίφα Χαφτάρ θα έπαυε να υπάρχει εκ των πραγμάτων και η Λιβύη θα γινόταν ένα υποτελές κράτος της Τουρκίας.
Για αυτό η Άγκυρα έχει ήδη απορρίψει όλες τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του Καΐρου.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος όμως δήλωσε ότι "οποιαδήποτε άμεση παρέμβαση της Αιγύπτου στη Λιβύη θα αποκτούσε  διεθνή νομιμότητα είτε με το δικαίωμα αυτοάμυνας, είτε κατόπιν αιτήματος της μόνης νόμιμης εκλεγμένης κυβέρνησης στη Λιβύη".
Από την άλλη πλευρά, η φιλο-τουρκική κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας επιμένει στο διεθνώς αναγνωρισμένο καθεστώς και το δικαίωμά της να ελέγχει ολόκληρη τη χώρα.
Το GNA είναι έτοιμο να σταματήσει τη δίωξη των δυνάμεων του Χαφτάρ εάν εγκαταλείψουν την αποκαλούμενη  “ανατολική ημισέληνο”, το κλειδί για την οποία βρίσκεται σε Σύρτη και Αλ Τζούφρα.
Στην πραγματικότητα, τώρα ξεκινά ο πόλεμος για τους πραγματικούς πόρους της χώρας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η παγκόσμια κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, υποστηρίζει επίσημα τις πρωτοβουλίες του Καΐρου, αλλά η Τρίπολη και η Άγκυρα είναι κατηγορηματικά εναντίον της.
“Οι απώλειες του Ερντογάν στις μάχες εναντίον του Χαφτάρ δεν ανακοινώνονται, αλλά σύμφωνα με έκθεση της Μοσάντ είναι πολύ σοβαρές”, αναφέρει ο Σιτνίκοφ.
Λόγω της κρίσης στην τουρκική οικονομία είναι πολύ πιθανός ένας πόλεμος μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας, ειδικά επειδή η αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία έχει ήδη βομβαρδίσει την Βεγγάζη, την Ντέρνα και την Τρίπολη προς υποστήριξη των δυνάμεων του Χαφτάρ.
Αλλά αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να ονομαστούν συστημικές, αλλά επίδειξη αλληλεγγύης στον Χαφτάρ.
Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Military Watch, οι Τούρκοι πέτυχαν τις νίκες λόγω των drone τους, τα οποία κτύπησαν καίρια τους μαχητές του Χαφτάρ.
Ταυτόχρονα σε ένα σενάριο τουρκο-αιγυπτιακού πολέμου. αναφέρεται ότι η αεροπορία του Σίσι αποτελείται κυρίως από παλιάς έκδοσης F-16, τα οποία δεν διαθέτουν σύγχρονους πυραύλους.
Είναι γνωστό ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι Αμερικανοί δεν προμήθευαν με σύγχρονα πυρομαχικά την αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία.
Στην Αμερική, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αιγυπτιακά μαχητικά MiG-29 και τα γαλλικά Rafal θα σηκώσουν το βάρος στη μάχη με τα τουρκικά αεροσκάφη.
Όσον αφορά τις δυνάμεις εδάφους της Τρίπολης και τους Τούρκους στρατιώτες μαζί με τους Σύριους μισθοφόρους, σύμφωνα με τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, η Αίγυπτος μπορεί να χρησιμοποιήσει ρωσικά ελικόπτερα Ka-52, ενώ τα ΗΑΕ είναι έτοιμα να πληρώσουν για τον πόλεμο.
Το πλεονέκτημα των δυνάμεων στη Λιβύη είναι με την πλευρά της Αιγύπτου, αλλά η ήττα της Τουρκίας σίγουρα θα οδηγήσει σε επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας που ήδη συγκρούονται στη Συρία.
 
Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον αναγνώρισε το GNA, οπότε οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την πτώση της Τρίπολης.
Σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και ορισμένες αμερικανικές πηγές, μια άνευ όρων νίκη της Αιγύπτου θα είναι σημαντική για τον Νετανιάχου ενώ στην Τουρκία θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις κατά του Ερντογάν.