14.6.20

Σφοδρή επίθεση Άγκυρας σε Μόσχα: ''Η Ρωσία θέλει μόνιμη παρουσία στην Λιβύη''

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσαν κατά της Ρωσίας τουρκικά ΜΜΕ τα οποία ελέγχονται από τον Ρ. Τ. Ερντογάν.
“Η Ρωσία θέλει να διατηρήσει την Αλ Τζούφρα ως μόνιμη αεροπορική βάση στη Βόρεια Αφρική. Αυτό εξηγεί το γιατί η Μόσχα έστειλε 14 μαχητικά αεροσκάφη Mig-29 και Su-24, αλλά και εκατοντάδες σκληροτράχηλους Ρώσους μισθοφόρους της Wagner να την φυλάνε νυχθημερόν μαζί με αντιεροπορικά συστήματα”, αναφέρουν τουρκικές πηγές. 
''Μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία θέλει να διατηρήσει την Αλ Τζούφρα ως μόνιμη βάση στη Βόρεια Αφρική, και ως εκ τούτου επιθυμεί να σχηματίσει ένα σημαντικό “προγεφύρωμα”  στα νότια της Μεσογείου'', τονίζουν τουρκικά ΜΜΕ. 
Να τονίσουμε πάντως σε αυτό το σημείο, πως η Μόσχα αρνείται την εμπλοκή της στην Λιβύη.
Σύμφωνα τώρα με την αμερικανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών, η Ρωσία θέλει να χρησιμοποιήσει την βάση όπως ακριβώς την αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Συρία.
Πάντως ότι και να γίνει στην Λιβύη, η Μόσχα θα έχει κερδίσει μια ακόμη στρατιωτική βάση απειλώντας επίσης το ΝΑΤΟ, εκτός από τα  δυτικά του σύνορα, τώρα και από τον νότο της Μεσογείου.
Για το λόγο αυτό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Μόσχα του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως της Τρίπολης GNA, Ahmed Muaytik, αναφέρθηκε ότι οι ρωσικές αρχές του διαμήνυσαν ότι  "η Σύρτη είναι η ρωσική κόκκινη γραμμή".
Από την άλλη πλευρά, οι πολιτοφυλακές του Χαφτάρ κάνουν ότι μπορούν ενάντια σε οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή της λιβυκής «Ημισελήνου» όπου πραγματοποιείται το 60% των εξαγωγών πετρελαίου της Λιβύης.
Για πρώτη φορά μετά την τελευταία φάση της λιβυκής σύγκρουσης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη ότι: «είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε την γραμμή κατάπαυσης του πυρός το συντομότερο δυνατό, ενώ θα ξεκινήσει και ο ενδο-λιβυκός διάλογος με βάση τις αποφάσεις της Διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου στις 19 Ιανουαρίου 2020, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην πολιτική και διπλωματική διευθέτηση της σύγκρουσης”.
Είναι ενδιαφέρον ότι η Άγκυρα απέφυγε να εκδώσει οποιοδήποτε δελτίο τύπου σχετικά με τη συνομιλία.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης απλώς ανέφεραν,επικαλούμενα προεδρικές πηγές στην Άγκυρα, ότι οι δύο ηγέτες «συζήτησαν τις εντάσεις στη Λιβύη και στην επαρχία Idlib της Συρίας».
Προφανώς, η Τουρκία δεν ήθελε ακόμη να δεσμευτεί για εκεχειρία.
Πριν από τη συνεργασία με τον Ερντογάν, ο Πούτιν είχε επίσης συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι  και τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να έχει μια συντονισμένη στάση για τη Διακήρυξη του Καΐρου ως την βάση για τις ενδο-λιβυκές συνομιλίες.
Απομένει να δούμε αν ο Ερντογάν θα εγκαταλείψει την λογική της εισβολής για να καταλάβει την Σύρτη και την Αλ Τζούφρα με το καλό ή με το άγριο, τονίζουν ρωσικά ΜΜΕ.
Υπάρχει όμως και μια ακόμη σοβαρή “σύγκρουση” που έχει ενσκύψει μεταξύ Άγκυρας, Βρυξελλών και Ουάσινγκτον και αφορά  κάθε κίνηση για τη δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στη Λιβύη, η οποία πρέπει να προληφθεί (κατά του ΝΑΤΟ), καθώς αυτό θα απέκλειε οποιαδήποτε προγραμματισμένη επέμβαση του ΝΑΤΟ στην χώρα καθώς και μελλοντικά σχέδια επέκτασης στην Αφρική, εκτός από την αποδυνάμωση της κυριαρχίας της συμμαχίας τη Μεσόγειο, ενώ η Ρωσία θα ενίσχυε την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο επιτρέποντας και την επέκταση της Τουρκίας στην περιοχή.
Η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις αναφορές ότι η Αίγυπτος μπορεί να στείλει τις δυνάμεις της στη Λιβύη για να σταματήσει την προέλαση της τουρκικής επέμβασης.
"Εξάλλου, η επιθετικότητα της Τουρκίας ώθησε την Ελλάδα να εισέλθει και αυτή στην αναμέτρηση, η οποία θέτει δύο χώρες του ΝΑΤΟ σε διαμάχη", τονίζει Τούρκος δημοσιογράφος.
Χωρίς αμφιβολία, τα κράτη του Κόλπου και η Αίγυπτος παραμένουν κύριοι παίκτες στη Λιβύη. Το GNA είναι παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα συμβιβασμού μαζί τους.
Παρόλο που ο εδαφικός έλεγχος του GNA διπλασιάστηκε, εξακολουθεί να ελέγχει λιγότερο από το ένα πέμπτο της Λιβύης, ενώ το LNA κατέχει περίπου 60 τοις εκατό της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοπηγών.
“Φυσικά, εάν οι τουρκικές δυνάμεις καταλάβουν την Σύρτη με μια αιφνιδιαστική απόφαση όπως και τη Βεγγάζη, αυτό θα άλλαζε φαινομενικά τους κανόνες του παιχνιδιού στη Λιβύη και σε ολόκληρη την περιοχή. Αλλά είναι λίγο νωρίς για να μιλήσουμε για αυτό”, αναφέρει Ρώσος ειδικός.
Η Ελλάδα εμπλέκεται στο ζήτημα της Λιβύης διότι ο Ερντογάν θέλει να υφαρπάξει με το έτσι θέλω μια τεράστια έκταση της ελληνικής ΑΟΖ, ενώ αμφισβητεί 18 νησιά μας

GALLERY


https://www.pentapostagma.gr/