Εκτακτη ρύθμιση της Εφορίας θα προβλέπει την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων σε 12 ή 24 μηνιαίες δόσεις
Mια νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών με 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, η οποία έρχεται να καλύψει τις πληγές που άνοιξε η επέλαση του κορωνοϊού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δρομολογεί η κυβέρνηση.
Τη νέα ρύθμιση, η οποία αφορά τις οφειλές Μαρτίου έως Σεπτεμβρίου που έχουν ανασταλεί, ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι «οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου έως και τον Σεπτέμβριο που έχουν ανασταλεί θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου, και μάλιστα από το 2021».
Παράλληλα εξήγγειλε την αύξηση του αριθμού των δόσεων για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, ενώ για τους φορολογουμένους που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τις φορολογικές τους υποχρεώσεις θα προβλέπεται έκπτωση φόρου 2%. Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα καταβληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως τον Φεβρουάριο του 2021 τόσο για τα φυσικά όσο και για τα νομικά πρόσωπα. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να εξοφλήσουν τον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2021.
Η έκτακτη ρύθμιση της Εφορίας θα προβλέπει την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων που γεννήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις και θα αφορά όσους έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων. Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν:
- Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή.
- Επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
- Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.
- Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.
Το νέο σχέδιο ρύθμισης οφειλών που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να τρέξει το φθινόπωρο μόλις λήξει το καθεστώς αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω κορωνοϊού. Σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οι φορολογούμενοι των οποίων οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που «πάγωσαν» λόγω του κορωνοϊού είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο. Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομίας), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί.
Επιτόκιο
Οσον αφορά το ύψος του επιτοκίου για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 24 δόσεων, εξετάζεται να είναι πολύ χαμηλό και να κινείται κάτω από το ετήσιο επιτόκιο που επιβάλλεται σήμερα με την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.
Η επέλαση του κορωνοϊού και το lockdown δημιούργησαν μια νέα γενιά οφειλών προς την Εφορία για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζομένους και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι βλέπουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Τα χρέη συσσωρεύονται, γίνονται βουνό και ο «λογαριασμός» που έρχεται από τα τέλη Ιουλίου για τους φορολογουμένους θα είναι φουσκωμένος. Κι αυτό γιατί, πέραν των χρεών που έχουν τεθεί σε αναστολή μέχρι τον Οκτώβριο, θα τρέχουν οι προθεσμίες για την πληρωμή των δόσεων του φόρου εισοδήματος του 2020 και του φετινού ΕΝΦΙΑ, καθώς και οι δόσεις των συγκεκριμένων μηνών.
Ετσι, η λύση της έκτακτης ρύθμισης αλλά και το σπάσιμο των φόρων που έρχονται μαζεμένοι μέσα στο καλοκαίρι σε πολλές και μικρότερες δόσεις ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση, καθώς με την τετράμηνη αναστολή που έχει γίνει οι φορολογικές υποχρεώσεις θα έπρεπε να πληρωθούν το φθινόπωρο, όταν δηλαδή θα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής των μεγάλων φόρων της φετινής χρονιάς, δηλαδή του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και του ΕΝΦΙΑ.
tanea.gr