ΟΣύριος αντιπρόεδρος της Οικονομικής Οικονομίας στην al-Tabqa προειδοποίησε ότι «οι επιπτώσεις της μείωσης του επιπέδου των υδάτων του Ευφράτη λόγω της σκόπιμης περικοπής τους από την Τουρκία άρχισαν να γίνονται πλέον σαφείς.
“Το επίπεδο των υδάτων έφτασε τα 167 cm στο κατακόρυφο επίπεδο του φράγματος του Ευφράτη και αυτό μας προειδοποιεί για επικείμενη καταστροφή”, αναφέρει ο ίδιος.
Το τουρκικό κράτος συνεχίζει να πολεμά τους λαούς της περιοχής στην Συρία και αλλού με όλα τα διαθέσιμα μέσα, επεκτεινόμενο τώρα σε έναν πόλεμο των υδάτων που θα προκαλέσει μια τεράστια καταστροφή που μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή εάν συνεχίσει να μειώνεται το νερό του ποταμού Ευφράτη.
Ήδη έχουμε πολλές αντιδράσεις από πλευρές και χώρες, σχετικά με το χαμηλό επίπεδο του ποταμού και τα αρνητικά αποτελέσματα που αρχίζουν να εμφανίζονται σε πολλές πλευρές.
Σύριοι αξιωματούχοι παρατήρησαν τις τελευταίες ημέρες μια αξιοσημείωτη μείωση του επιπέδου του ύδατος του ποταμού Ευφράτη στα περίχωρα του, ενώ συγκεκριμένες μετρήσεις στο κύριο σώμα του φράγματος του Ευφράτη δείχνουν εμφανή στοιχεία επικείμενης οικολογικής καταστροφής.
Ο Σύριος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας στη Δημοκρατική Πολιτική Διοίκηση για την περιοχή της πόλης al-Tabqa, Ahmed Suleiman, διευκρίνισε τις σοβαρές επιπτώσεις που θα προκύψουν από την αδιαλλαξία του τουρκικού κράτους και τη συνεχιζόμενη μείωση του ύδατος.
Ο Σουλεϊμάν ανέφερε ότι “οι επιπτώσεις της μείωσης άρχισαν να εμφανίζονται από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου με απλό τρόπο, όταν παρατήρησαμε μια σημαντική αύξηση της μείωσης του ύδατος, η οποία έφτασε στα 167 cm στο κατακόρυφο επίπεδο του φράγματος, που μεταφράζεται σε απώλεια 267 κυβικών μέτρων νερού ανά δευτερόλεπτο, με αυτή ποσότητα να είναι αρκετή για να διψάσουν οι πάντες”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία κόβει τα νερά του Ευφράτη από τη Συρία και στερεί από τους Σύριους το πολυτιμότερο αγαθό στην περιοχή. Τον Μάιο του 2014, η Άγκυρα έκοψε και πάλι τα νερά οδηγώντας σε μια μείωση της στάθμης τους κατά 20 πόδια,προκαλώντας μια κίνηση που περιγράφηκε τότε, ως προετοιμασία για γενοκτονία του συριακού λαού μέσω της ξηρασίας. Ο Suleiman επεσήμανε επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις του χαμηλού επιπέδου του φράγματος του Ευφράτη και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο ίδιος είπε: «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε στις αρχές του περασμένου Μαρτίου σε 13.000.000 κιλοβατώρες ανά ώρα, ενώ σήμερα μειώθηκε σε 7.000.000 βατ ανά ώρα, αλλά δεν θα σταματήσουμε σε αυτόν τον ρυθμό εάν το τουρκικό κράτος συνεχίσει να κόβει τα νερά του Ευφράτη".
Όπως είναι γνωστό, η Συρία, από το φράγμα του Ευφράτη χρειάζεται ποσότητα άντλησης 250 κυβικών μέτρων ανά δευτερόλεπτο για την άρδευση των γεωργικών έργων της λεκάνης του Ευφράτη, εκτός από την ανάγκη για την ίδια ποσότητα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες, τα εισερχόμενα ύδατα πρέπει να φτάνουν πάνω από 500 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο στην περιοχή Jarabulus, δηλαδή στο σημείο όπου ο ποταμός Ευφράτης εισέρχεται στο συριακό έδαφος. Με τη σειρά του, ο Σύριος αντιπρόεδρος της υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας στην al-Tabqa, Lawrence al-Jassem, επιβεβαίωσε ότι οι ώρες κατανομής ρεύματος μειώθηκαν και τα προβλήματα της ζωής των κατοίκων πολλαπλασιάστηκαν επικίνδυνα.
Χιλιάδες οικογένειες στην πόλη al-Tabqa εξαρτώνται από το νερό του ποταμού Ευφράτη για την άρδευση των γεωργικών τους καλλιεργειών που είναι σε εδάφη και στις δύο όχθες του ποταμού, ενώ ο ίδιος ο ποταμός Ευφράτης είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές τροφοδοσίας του συριακού λαού με πόσιμο νερό.
Αξιωματούχοι σε διάφορους τομείς της εγκατάστασης φράγματος Ευφράτη επεσήμαναν τους μεγάλους κινδύνους που συνεπάγεται η σημαντική μείωση του επιπέδου των αποθεμάτων νερού στη λίμνη του Ευφράτη, ενώ οι εκτιμήσεις των εργαζομένων στο Τμήμα Υδάτων δείχνουν αισθητή μείωση της μέσης στάθμης του νερού κατά το παρελθούσα περίοδο, η οποία έφτασε περίπου τα δύο μέτρα. "Με την πάροδο του χρόνου, θα εμφανιστούν ρωγμές στο σώμα του φράγματος", δηλώνει ο Σύριος αξιωματούχος.
Όσο για το Τμήμα Γεωλογίας που εποπτεύει την υποδομή της εγκατάστασης φράγματος Ευφράτη, εξέφρασε το φόβο του για τη συνεχιζόμενη μείωση της στάθμης του νερού, η οποία οδηγεί σε υψηλό επίπεδο υγρασίας στα μονωτικά στρώματα του φράγματος και στις δύο πλευρές, οδηγώντας παράλληλα σε σοβαρές ζημιές λόγω της έκθεσής του στη θερμότητα του ήλιου, η οποία προκαλεί με την πάροδο του χρόνου μεγάλες ρωγμές και διαρροές οι οποίες με την σειρά τους οδηγούν σε καταστροφικά αποτελέσματα.
Νομικά, σύμφωνα με το άρθρο 3 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τα Οικονομικά Δικαιώματα και τις Υποχρεώσεις των Κρατών ορίζεται ότι «κατά την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που μοιράζονται δύο ή περισσότερες χώρες, κάθε χώρα πρέπει να συνεργάζεται με τις άλλες βάσει πληροφοριών και αμοιβαίου συστήματος διαβούλευσης, για να επιτευχθεί η βέλτιστη χρήση αυτών των πόρων χωρίς να προκληθεί βλάβη σε νόμιμα συμφέροντα άλλων».
Αυτό ισχύει και για ποταμούς και λίμνες που περνούν σε περισσότερες από μία χώρες (αυτό συμπεριλαμβάνει και τον Έβρο ποταμό). Το στρατηγικό απόθεμα νερού που βρίσκεται πίσω από το φράγμα του Ευφράτη ανέρχεται σε χωρητικότητα 14.167 κυβικών μέτρων.
Ενώ λοιπόν οι Νεο-Οθωμανοί συνεχίζουν να “κόβουν” τα νερά του Ευφράτη προς τη Συρία, παράλληλα εδώ και μέρες βάζουν φωτιές για να κάψουν τα χωράφια με το σιτάρι κοντά σε πόλεις που ζουν Κούρδοι και Σύριοι, για να τους εξοντώσουν από την πείνα.
Όλα αυτά τα εγκλήματα συνιστούν γενοκτονία κατά του συριακού και Κουρδικού λαού και οφείλει η ΕΕ, η δύση και η Ρωσία, να παρέμβουν ώστε να μπει ένα τέλος. Εκτός και αν “κάποιοι” θέλουν νέο κύμα προσφύγων στην Ευρώπη με αφορμή τα τουρκικά σχέδια.