Ο Λίβυος στρατηγός Khaled al-Mahjoub, ανώτατος Αξιωματικός στην διοίκηση του LNA, ανέφερε σε αραβικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι ο LNA δεν θα αποχωρήσει ποτέ από την Σύρτη λόγω των Τούρκων, «ανεξάρτητα από τις θυσίες» που θα απαιτηθούν, ενώ τόνισε ότι ο συντονισμός με την Αίγυπτο βρίσκεται στο «υψηλότερο επίπεδο».
Μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αιγύπτιοι ελέγχουν οτιδήποτε κινείται στην πόλη αυτή με ειδικά συστήματα ραντάρ εντός και εκτός Λιβύης, ενώ ο πονοκέφαλος των δυνάμεων του GNA, που συγκεντρώνονται για επίθεση, είναι εκτός όλων των άλλων και τα ρωσικής κατασκευής επιθετικά ελικόπτερα που βρίσκονται λίγα χλμ από τα λιβυκά σύνορα σε αιγυπτιακή βάση του Ελ Μπαρανί.
Σύμφωνα με Ρώσους ειδικούς, η Αίγυπτος προετοιμάζει ένα καίριο κτύπημα κατά των χερσαίων δυνάμεων του Σαράι με ευρείες αεροπορικές προσβολές, ιδίως με την χρήση μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών, ενώ η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία θα χρησιμοποιήσει σχεδόν σίγουρα και τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52.
«Φοβούνται οι Τούρκοι επιτελείς πώς το ελικόπτερο Ka-52 θα καταστρέψει τον τουρκικό στρατό στη Λιβύη. Τώρα, για την Άγκυρα είναι ο καλύτερος χρόνος για να σκεφτεί την αποχώρηση της από τη Λιβύη, αλλιώς ο Ερντογάν θα έχει έναν δύσκολο χρόνο», δήλωσε Ρώσος ειδικός.
Ο εκπρόσωπος τώρα του Εθνικού Λιβυκού Στρατού Ahmed al-Mismari, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βεγγάζη της Λιβύης δήλωσε τα εξής:
“Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), δημιούργησε μια ζώνη απαγόρευσης 200 χλμ πάνω από τη Λιβυκή πόλη Σύρτη, απαγορεύοντας σε οποιοδήποτε μαχητικό αεροσκάφος που δεν θα ανήκει στον LNA να πετάξει πάνω από την προκαθορισμένη περιοχή”.
Το Σάββατο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι είπε ότι η χώρα του έχει νόμιμο δικαίωμα να παρέμβει στη Λιβύη και διέταξε τον στρατό να είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει αποστολές εκτός χώρας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
«Οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική παρέμβαση από το αιγυπτιακό κράτος έχει πλέον αποκτήσει διεθνή νομιμότητα», τόνισε ο Αλ Σίσι προσθέτοντας ότι η Αίγυπτος είχε λάβει «άμεσες απειλές» από «τρομοκρατικές πολιτοφυλακές και μισθοφόρους» που υποστηρίζονται από ξένες χώρες.
Νωρίτερα τον Ιούνιο, η Αίγυπτος είχε ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, ωστόσο, στην πρόσφατη ομιλία του ο Σίσι είπε ότι η Αίγυπτος ήταν πάντα απρόθυμη να παρέμβει στη Λιβύη, μόνο που «η κατάσταση τώρα είναι διαφορετική».
«Εάν ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να διασχίσουν την γραμμή Σύρτη-Τζούφρα κάνουν λάθος, αυτή είναι μια κόκκινη γραμμή για εμάς», είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος.
Η Λιβύη η οποία έχει απείρως μεγαλύτερα και περισσότερα “λάφυρα’ για τον Ερντογάν απο την Συρία για παράδειγμα, θα εξελιχθεί πολύ σύντομα σε εφιάλτη, διότι υπάρχουν πραγματικά τεράστια συμφέροντα από υπερδυνάμεις και χώρες μεσαίους μεγέθους σαν την Αίγυπτο που μεταβάλλουν ήδη την κατάσταση.
Το θέμα είναι να αντιδράσει ολόκληρη η διεθνή κοινότητα κατά της Τουρκίας που παραβιάζει ολόκληρη λίστα από νόμους που διέπουν το ανθρώπινο δίκαιο.