Τόσο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο «τόξο» Καστελόριζο-Κάρπαθος-Κρήτη.
Στην πλέον συμβολική κίνηση των τελευταίων μηνών προχωρούν τις επόμενες ημέρες οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στόλος και Πολεμική Αεροπορία «κλειδώνουν» τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης και προχωρούν σε άσκηση με πραγματικά πυρά και συμμετοχή πλοίων αλλά και μαχητικών.
Επισφραγίζουν με αυτόν τον τρόπο τη σταθερή και ισχυρή παρουσία τους στην περιοχή το τελευταίο διάστημα και διαμηνύουν στην Άγκυρα ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να εξασκήσει πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Για πρώτη φορά οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με πυρά στη συγκεκριμένη περιοχή για την οποία πλέον η Τουρκία εγείρει ανοιχτές αξιώσεις απειλώντας με έρευνες αλλά ακόμα και με γεωτρήσεις. Άλλωστε, μόλις πριν από ένα 24ωρο ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πέταξε το προσωπείο της δήθεν διάθεσης για διάλογο και απείλησε ότι κανένας δεν μπορεί να σταματήσει τα τουρκικά ερευνητικά και γεωτρύπανα.
Τόσο το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία έχουν επικεντρώσει την προσοχή τους στο «τόξο» Καστελόριζο-Κάρπαθος-Κρήτη και έχουν αναπροσαρμόσει τόσο τον εκπαιδευτικό όσο και τον επιχειρησιακό τους σχεδιασμό συμπεριλαμβάνοντας όλο και περισσότερο τη συγκεκριμένη περιοχή.
Σταθερά τα πλοία του Στόλου πλέουν από το σύμπλεγμα της Μεγίστης έως και το Λιβυκό Πέλαγος όπου άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται και η φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ». Επιπλέον, τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας - όχι μόνο από τις Πολεμικές Μοίρες της Σούδας - πετούν στην περιοχή. Όλο και πιο συχνά μάλιστα μαζί τους πετά και ένα ιπτάμενο ραντάρ Erieye το οποίο με το πανίσχυρο ραντάρ του δίνει τη δυνατότητα για πλήρη εικόνα στον αέρα σε ακτίνα άνω των 450 χιλιομέτρων.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα Στόλος και Πολεμική Αεροπορία εκτέλεσαν σενάρια συνεργασίας σε κάθε μορφή αεροναυτικού πολέμου και πάλι κοντά στην Κρήτη όμως τώρα πραγματοποιούν ένα ακόμη βήμα προβολής ισχύος με χρήση πραγματικών πυρών και μάλιστα σε μια θαλάσσια περιοχή στην οποία ενδεχομένως να κληθούν να επιχειρήσουν εάν η Τουρκία κάνει πράξει τις απειλές της και στείλει το επόμενο διάστημα ερευνητικό πλοίο.
Και ενώ μπαίνουμε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και υπό άλλες συνθήκες οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είχαν κατεβάσει ρυθμούς, η τουρκική επιθετικότητα με τις συνεχείς απειλές αναγκάζει το επιτελείο να κρατά ψηλά την επιφυλακή και να στέλνει σταθερά το μήνυμα συνεχούς ετοιμότητας.
Ενδεικτικό είναι ότι τα περισσότερα υποβρύχια του Στόλου βρίσκονται πλέον συνεχώς εκτός ναυστάθμου και έχουν αναπτυχθεί αθέατα σε κομβικές θαλάσσιες περιοχές στο πλαίσιο της επιτήρησης. Το Αρχηγείο Στόλου δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να αιφνιδιαστεί και φροντίζει να έχει ήδη εκεί που απαιτείται τους «σιωπηλούς φονικούς κυνηγούς» του έτοιμους να αναλάβουν δράσει εάν αυτό απαιτηθεί.
Και μπορεί οι περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος να βρίσκονται πλέον στην ανοιχτή θάλασσα και όχι στο «κλειστό» Αιγαίο ωστόσο και πάλι το πλεονέκτημα το έχουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες διαθέτουν τουλάχιστον τρία «αεροπλανοφόρα» στην περιοχή τα οποία μπορούν να παρέχουν άμεση υποστήριξη σε Στόλο και μαχητικά. Κρήτη, Κάρπαθος και Ρόδος βρίσκονται εγγύτερα στην θαλάσσια περιοχή που αμφισβητεί η Άγκυρα και δύνανται ανά πάσα στιγμή να αποτελέσουν ορμητήρια τόσο για τα πλοία του Στόλου όσο και για τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας.
https://newpost.gr/