ΗΓαλλία δεν θα επιτρέψει επουδενί στην Τουρκία κατάληψη της Σύρτης λόγω των δικών της σχεδίων, για αυτό πληροφορίες φέρουν να ετοιμάζεται στρατιωτική δράση από το Παρίσι, το οποίο είναι σε συνενόηση με τη Μόσχα.
Πολιτική πηγή της Λιβύης ανέφερε ότι σχηματίζεται ταχέως μια ρωσική-γαλλική συμμαχία, με στόχο την διατάραξη του σχεδίου της Άγκυρας για συμφωνία με τη Μόσχα που θα επέτρεπε στους Τούρκους να αναλάβουν τον έλεγχο της Σύρτης.
«Φαίνεται ότι η Γαλλία έχει αρχίσει να ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία εναντίον της Τουρκίας και στην πραγματικότητα, εναντίον και των ΗΠΑ», δήλωσε η πηγή στο The Arab Weekly.
Η πηγή, η οποία μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, εξήγησε ότι «Ρώσοι και Γάλλοι βλέπουν τη Σύρτη με την ίδια σημασία, διότι και οι δύο χώρες θέλουν το λιμάνι και τη βάση της Αλ-Καρντάμπια”.
Οι παρατηρητές έκαναν μια σύνδεση μεταξύ της αναβολής μιας προγραμματισμένης επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία του Ρώσου υπουργού άμυνας Σεργκέι Σοιγκού και του ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, με μια δήλωση που εξέδωσε η γαλλική Προεδρία την Κυριακή επικρίνοντας έντονα την παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη.
Ο χρόνος και των δύο κινήσεων δείχνει ότι υπήρξε συντονισμός της τελευταίας στιγμής μεταξύ Μόσχας και Παρισιού κατά των Τούρκων. Η γαλλική ανακοίνωση επιτέθηκε στην τουρκική παρέμβαση στη χώρα, αγνοώντας την εκστρατεία που ηγείται το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να διογκώσει τον αρνητικό ρόλο της Ρωσίας στη Λιβύη.
Ανοικτά κατά της Τουρκία το Παρίσι
Η Γαλλία, η οποία εντείνει εδώ και μήνες την κριτική της στις τουρκικές περιφερειακές φιλοδοξίες, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία ακολουθεί «μια ακόμη πιο επιθετική στάση (στη Λιβύη), με επτά τουρκικά πλοία να αναπτύσσονται έξω από τις ακτές της Λιβύης και παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων». «Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο και εκμεταλλεύονται το ΝΑΤΟ. Η Γαλλία δεν μπορεί απλώς να παραμείνει σιωπηλή», πρόσθεσε προχθές η γαλλική Προεδρία.
Ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε ότι η Γαλλία θα διεξαγάγει συνομιλίες με μέλη του ΝΑΤΟ για να συζητήσει τον ολοένα και πιο «επιθετικό» και «απαράδεκτο» ρόλο της Τουρκίας, τονίζοντας την αυξημένη ένταση μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού.
Γαλλία και Ρωσία υποστηρίζουν τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) στον πόλεμο ενάντια σε τρομοκρατικές ομάδες και ένοπλες πολιτοφυλακές, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που κυριαρχείται από την Μουσουλμανική αδελφότητα.
Το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμο Τούρκο αξιωματούχο, ανέφερε ότι: «Ρωσία και Τουρκία ανέβαλαν τις συνομιλίες τους για τη Λιβύη λόγω διαφωνίας σχετικά με την τύχη της Σύρτης στην οποία ευρίσκεται ρωσική μισθοφορική δύναμη”.
Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται μέσω καναλιών στο επίπεδο εμπειρογνωμόνων και από τις δύο χώρες.
Παρά τη σημασία της Σύρτης για τη Ρωσία, η Τουρκία ήλπιζε να συνάψει συμφωνία με τη Ρωσία παρόμοια με εκείνη που οδήγησε στην ρωσική αποχώρηση από τη δυτική Τρίπολη, επιτρέποντας έτσι στην Τουρκία να αποκτήσει τον έλεγχο αυτής της παράκτιας πόλης, η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ηνωμένες Πολιτείες.
Η παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη "ευλογήθηκε" από τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τουρκίας, η απόσυρση των Ρώσων από τη Σύρτη δεν φαίνεται αδύνατη, δεδομένου ότι η Άγκυρα μπορεί να προσφέρει στη Μόσχα την αεροπορική βάση al-Jufra, που περιγράφεται ως η πιο σημαντική βάση στη Λιβύη, διατηρώντας παράλληλα τη βάση της στην al-Qardabiya.
Αυτοί οι υπολογισμοί, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν έλαβαν υπόψη το γαλλικό ενδιαφέρον για την πόλη, ιδίως το λιμάνι, για το οποίο το Παρίσι σχεδίαζε να κάνει την πλησιέστερη πύλη του στην Αφρική.
Η Ρωσία γνωρίζει ότι η πρόσφατη γαλλική κλιμάκωση, η οποία προηγήθηκε με την πτήση γαλλικών μαχητικών Rafale πάνω από την πόλη, θα χαλάσει οποιαδήποτε συμφωνία που θα μπορούσε να λάβει χώρα με την Τουρκία.
Οι υπερπτήσεις των Rafale έστειλαν ένα μήνυμα στη Μόσχα, ότι εάν και η Γαλλία είχε συμφωνήσει με την απόσυρση του LNA από τη δυτική περιοχή, αυτό οφείλονταν στο γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση ήταν σύμφωνη με τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου.
Η Γαλλία, ωστόσο, δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί την παράδοση της Σύρτης στους Τούρκους και δεν θα δίσταζε να κινηθεί για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον δυνάμεων του LNA στην πόλη, τονίζει το αραβικό ΜΜΕ.
Η πόλη ευρίσκεται περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ Τρίπολης και Βεγγάζης και είναι η πλησιέστερη πόλη στους κύριους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Λιβύη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Σύρτη έχει ιδιαίτερη σημασία για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες βοήθησαν την φιλοτουρκική πολιτοφυλακή της Μισράτα να απελευθερώσει την πόλη από τις δυνάμεις του ISIS το 2016.
Εκείνη την εποχή, αναφέρθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αρνηθεί στον LNA, υπό την ηγεσία του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, να συμμετάσχει στην απελευθέρωση της Σύρτης, παρόλο που ο LNA είχε προετοιμαστεί να συμμετάσχει στη μάχη.Η ουσία όμως παραμένει, η Γαλλία είναι αποφασισμένη να στείλει ακόμα και δυνάμεις της (πιθανόν την Λεγεώνα των Ξένων) στη Σύρτη, για να μην πέσει ποτέ αυτή στα χέρια των Τούρκων.