23.6.20

Ισραήλ: Επιτυχημένες σε ποσοστό 100% οι κλινικές δοκιμές του νέου εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Πλήρως επιτυχημένες ήταν οι κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα (ινδικά χοιρίδια) του νέου εμβολίου κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν από κοινού το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Ισραήλ (IIBR) και το Ινστιτούτο Επιστημών “Βάισμαν”, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επίσημης μελέτη που υποβλήθηκε χθες από την ερευνητική ομάδα προς αξιολόγηση στον οργανισμό BioRxiv.

Όπως αναφέρουν ισραηλινές εφημερίδες στις ιστοσελίδες του κατά την διάρκεια των κλινικών δοκιμών χρησιμοποιήθηκαν δυο ομάδες ινδικών χοιριδίων σε εργαστηριακές συνθήκες, μια εκ των οποίων είχε εμβολιαστεί με το νέο εμβόλιο και στην συνέχεια εκτέθηκαν στο νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) προκειμένου να μολυνθούν.  Μετά την περίοδο επώασης του ιού, έγιναν τεστ ανίχνευσης του ιού, αιματολογικοί έλεγχοι και ιστολογικές εξετάσεις στα ινδικά χοιρίδια και των δυο ομάδων.
Τα ινδικά χοιρίδια της εμβολιασμένης ομάδας παρουσίασαν μικρότερη απώλεια βάρους των πνευμόνων τους και οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχαν υποστεί μικρότερη ζημιά σε σχέση με τους πνεύμονες της ομάδας που προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό χωρίς να έχει εμβολιαστεί προηγουμένως.
Το πιο σημαντικό στοιχείο όμως προέκυψε από τα διαγνωστικά τεστ στις δυο ομάδας, καθώς στο δείγμα αίματος από τα ινδικά χοιρίδια της εμβολιασμένης ομάδα δεν ανιχνεύθηκαν ίχνη του νέου κορωνοϊού. Επιπλέον, εντοπίστηκαν αντισώματα που είχε αναπτύξει το ανοσοποιητικό τους σύστημα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ιό.
Έτσι, η επιστημονική ομάδα από Ισραήλ πιστεύει ότι με παρόμοιο τρόπο θα αντιδράσει και το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζοντας άμεσα τον ιό (από τα στοιχεία που εμπεριέχονται στο εμβόλιο) και προκαλώντας την ανάπτυξη αντισωμάτων, τα οποία θα εμποδίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού στο σώμα και θα αντιμετωπίσουν εξίσου αποτελεσματικά τις επιθέσεις του ιού στα ανθρώπινα κύτταρα.


Η κοινή ερευνητική ομάδα από το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Ισραήλ και το Ινστιτούτο Επιστημών “Βάισμαν” περιμένει την αξιολόγηση από την διεθνή επιστημονική κοινότητα καθώς και την έγκριση από τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για να προχωρήσει στην επόμενη φάση των δοκιμών.