Ημέρα προκλήσεως του Ελληνισμού από την Τουρκία θα είναι η σημερινή καθώς είναι η «μαύρη» επέτειος της Άλωσης της Πόλης το 1453.
Σήμερα οι Τούρκοι έχουν στήσει ένα εθνικιστικό παραληρηματικό σόου έξω από την Αγία Σοφία, ενώ δεν αποκλείεται να διαβαστεί και μουσουλμανική προσευχή.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν η προσευχή θα γίνει μέσα στην Αγιά Σοφιά ή έξω, όπου έχει στηθεί ένας προτζέκτορας με αφορμή τους σημερινούς εορτασμούς για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το βέβαιο είναι, ότι πρόκειται για μία άκρως προκλητική κίνηση του Ερντογάν, καθώς συμπεριλαμβάνει την Αγιά Σοφιά στα τζαμιά, αγνοώντας –για άλλη μία φορά τον διεθνώς αναγνωρισμένο χαρακτήρα του ιστορικού αυτού χώρου (σ.σ. από την UNESCO) ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, στις 21.30 (σ.σ. ώρες Ελλάδας και Τουρκίας είναι ίδιες), θα προβληθούν εικόνες από drone –επεξεργασμένες με ειδικά εφέ- που θα δείχνουν την πορεία του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή (Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ, ο κατακτητής της Κωνσταντινούπολης) και την “άφιξη” του στην Αγιά Σοφιά. Προφανώς, η προβολή θα γίνει στο “τείχος” που έχει ήδη στηθεί γύρω από την Αγιά Σοφιά από νωρίς το πρωί…
Εκεί, θα διαβαστεί και η προσευχή της νίκης: πρόκειται για το 48ο κεφάλαιο (σούρα) από το Κοράνι. Αποτελείται από 29 στίχους, που αναφέρονται στην Συνθήκη του Hudaybiyyah, η οποία επετεύχθη από τον προφήτη Μωάμεθ, και πρόκειται για μία νίκη, έναν θρίαμβο. Στη συνέχεια, γίνονται αναφορές και σε αρετές της μουσουλμανικής κοινότητας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι παρών μέσω… βίντεο, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή ενός χάρτη στον προτζέκτορα που–όπως προαναφέραμε έχει στηθεί έξω από την Αγιά Σοφιά, και θα δείχνει την κατάκτηση της Πόλης.
Πάντως, νωρίτερα, ο Διευθυντής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, είχε δηλώσει ότι δεν θα κάνει την Παρασκευή την μουσουλμανική προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (Τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φάτιχ στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Αλί Ερμπάς δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, αλλά πρόσθεσε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του Τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».
Ο Αλί Ερμπάς ήταν εκείνος που, όπως είχε δηλώσει πριν από δύο ημέρες, σκέφτηκε να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών την 29η Μαΐου στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί.
Μάλιστα είχε πει σε διαδικτυακή συνέντευξή του ότι «την 29η Μαΐου, που συμβολίζει την κατάκτηση, με το θέλημα του Θεού θα κατακτήσουμε εκείνα τα μουσουλμανικά τεμένη που είναι τα σύμβολα της κατάκτησης», αναφερόμενος στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς την 29η Μαΐου 1453 που εορτάζεται ως ημέρα «Κατάκτησης» (Φάτιχ) για τους Τούρκους.
Με τις δηλώσεις του είχε τροφοδοτήσει τα σενάρια περί μετατροπής του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως έχει κάνει με επανειλημμένες δηλώσεις του από το 2016 ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν.
Συναυλίες, τοξοβόλοι και βραβεία ποίησης
Οι εκδηλώσεις για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης θα αρχίσουν στις 11.30, όταν τουρκικά σκάφη θα βρεθούν στον Βόσπορο και θα «περάσουν» από την προεδρική κατοικία.
Οι εκδηλώσεις για την 567η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης θα αρχίσουν στις 11.30, όταν τουρκικά σκάφη θα βρεθούν στον Βόσπορο και θα «περάσουν» από την προεδρική κατοικία.
Στις 18.00, μπροστά από το Τοπ Καπί θα γίνει η ανάγνωση του Κορανίου και θα ακολουθήσουν παράσταση με ξίφη και συναυλία της μπάντας του τουρκικού στρατού.
Μία ώρα αργότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίδειξη τοξοβολίας και απονομή βραβείων για τον διαγωνισμό ποίησης που “έτρεχε” όλο αυτό το διάστημα με θέμα την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στις 20.53, ο “σουλτάνος” θα κάνει την πρώτη του… μεγαλειώδη εμφάνιση μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως θα συμβεί και περίπου μισή ώρα μετά, στην Αγιά Σοφιά.
Το… show θα ολοκληρωθεί με ρίψη πυροτεχνημάτων.
Την ίδια στιγμή ο μικρότερος γαμπρός του Ερντογάν, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, ο «εθνικός κατασκευαστής» των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας, ανήρτησε στο twitter φωτογραφία με τη διαδρομή ενός drone στους αιθέρες κοντά στα τουρκο-ελληνικά σύνορα, στην οποία δόθηκε το κωδικό όνομα «1453 ΤΒ2» για να… τιμήσει την επέτειο της 29ης Μαΐου.
Στο μήνυμά του ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ κάνει ειδική μνεία στα τεχνολογικά επιτεύγματα του Μωάμεθ του Πορθητή την εποχή που κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη: «Πρωτοπόρος για την εποχή του, κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη σε ηλικία 21 ετών, μέσω της τεχνολογίας. Σήμερα, η νέα γενιά ακολουθεί πιστά το μονοπάτι που χάραξε ο Πορθητής, αναπτύσσοντας την επιστήμη και την τεχνολογία».