Ο Τζιχάντ Γιαϊτζι, ο σχεδιαστής του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου με το οποίο η Άγκυρα (αλλά και το φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης) αρπάζει ελληνική υφαλοκρηπίδα παραιτήθηκε!
Είναι εκ των βασικών υποστηρικτών και «αφηγητών» της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας» και ο αρχηγός του τουρκικού Στόλου.
Μετατάχθηκε και τέθηκε υπό τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου με απόφαση της τουρκικής προεδρίας.
Αυτή η κίνηση θεωρείται ως «παροπλισμός διά αναβαθμίσεως», καθώς ο Γιαϊτζί δεν θα είναι πια αρχηγός και θα βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο του Επιτελείου.
Φυσικά επί της ουσίας δεν θα αλλάξει κάτι απέναντι στην Ελλάδα, οι Τούρκοι θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική, αυτό που συνέβη είναι ένα απλό «ξεκαθάρισμα» λογαριασμών στην εσωτερική τουρκική πολιτική και στρατιωτική σκηνή.
Η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί και δεν θα μας φανεί παράξενο εάν στο τέλος δεν γίνει. Πολλά αλλάζουν μέχρι να βγουν οι επίσημες ανακοινώσεις.
Στον τουρκικό Τύπο, αρθρογράφοι υπενθυμίζουν πως ο Γιαϊτζί είχε προκαλέσει την αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο πρώην αρχηγός Στόλου της Τουρκίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hürriyet» είχε δηλώσει πως «η Τουρκία μπορεί και πρέπει να καθορίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με το Ισραήλ».
Ο Τσαβούσογλου είχε ξεκαθαρίσει πως αυτό το σχέδιο ούτε είναι εφικτό αλλά ούτε είναι στους σχεδιασμούς της Τουρκίας.
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Hürriyet» Νεντίμ Σενέρ είχε υποστηρίξει πως «μέσα στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν τον Τζιχάντ Γιαϊτζί για τα κριτήρια που είχε θέσει για τον εντοπισμό μελών του FETO (Fetometre)».
Στην Αγκυρα είχαν προκαλέσει εντύπωση και τα διαδοχικά βιβλία του Γιαϊτζί, που υποστήριζαν πως η Ελλάδα πρέπει να υποχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στα 3 μίλια, οι θεωρίες του για ΑΟΖ με Ισραήλ, Αίγυπτο κ.τ.λ., ζητήματα που δεν είναι στην άμεση ατζέντα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
Στην Τουρκία αναφέρουν πως η προσωπική υπερπροβολή του και οι θέσεις του ενδέχεται να συνέβαλαν στην απόφαση αυτή. Η εφημερίδα «Cumhuriyet» αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ήταν ενοχλημένος από την προβολή του Γιαϊτζί ως αρχιτέκτονα του συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης, για τις συνεντεύξεις του, για την προβολή του. Ηδη είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως ο Ακάρ έβαλε εμπόδια σε διαλέξεις που είχε σχεδιάσει ο Γιαϊτζί. Ο Ακάρ στα στελέχη του AKP είχε κάνει συστάσεις, τους είχε υπενθυμίσει πως το σχέδιο του μνημονίου με τη Λιβύη έχει παρελθόν 10 ετών και είχε τονίσει πως δεν πρέπει να παρουσιάζεται ο Γιαϊτζί ως ο αρχιτέκτονας του μνημονίου αυτού!».
Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει πως «στο προηγούμενο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αναμενόταν να προαχθεί, όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο».
Εικοσιτρία ελληνικά νησιά αμφισβητεί ο επιτελάρχης του τουρκικού Ναυτικού αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί στο νέο βιβλίο του “Ελληνικές Απαιτήσεις: Προβλήματα του Αιγαίου: Ερωτήσεις και Απαντήσεις” ανάμεσα στα οποία βρίσκονται τα πολύ «μεγάλα» όπως αναφέρει η τουρκική Aksam.
Πλέον οι Τούρκοι δεν αρκούνται σε μικρά νησιά και βραχονησίδες.
Έτσι οι Τούρκοι επιχειρούν να μετατρέψουν τις παράνομες απαιτήσεις στους σε επίσημη βιβλιογραφία και μάλιστα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Οι Τούρκοι έχουν βγάλει ένα νέο «αφήγημα» με βάση το οποίο η Ελλάδα παραβίασε τις Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων και συνεπώς είναι «άκυρη» η μεταφορά τους στην ελληνική κυριαρχία.
Είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα αμφισβητεί τα μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος, η Κως, η Σάμος, η Χίος κ.λ.π.
Συνολικά πρόκειται για τα νησιά Άγιος Ευστράτιος, Αντίψαρα, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Ιλέκη, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο όπως αναφέρει το sigmalive.
Στο βιβλίο του Τούρκος επιτελάρχης γράφει ότι στα 23 νησιά (του ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Καστελόριζο) τα οποία είχαν δοθεί στην Ελλάδα βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισιών το 1947 , αναγνωρίστηκε ‘μη στρατιωτικό καθεστώς’ για την ασφάλεια της Τουρκίας η οποία ήταν πλησίον των νησιών.
Ωστόσο σύμφωνα με τον Τούρκο επιτελάρχη “η Ελλάδα έχει σπάσει το άτυπο στρατιωτικό καθεστώς των νησιών”, υποστηρίζοντας ότι “αυτή η κατάσταση ακύρωσε την προϋπόθεση βάσει της οποίας έγινε η μεταφορά κυριαρχίας”.
Ο Τούρκος επιτελάρχης αναφέρει ακόμη ότι σε νησιά με καθεστώς μη στρατιωτικό απαγορεύεται η οποιαδήποτε ανάπτυξη όπλων, κάθε είδους πτήσεις, διέλευση στρατιωτικών αεροσκαφών καθώς και εκπαιδευτικές ασκήσεις.
Υποστηρίζει ότι παραβιάζεται το ‘μη στρατιωτικό καθεστώς των νησιών’ στον εναέριο χώρο καθώς τα ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν τους αεροδιαδρόμους με δικαιολογία υπερπτήσεις και αποστολές του ΝΑΤΟ.
Υποστηρίζει ακόμη ότι το 1952 η Ελλάδα ίδρυσε στη Λέρο τα πρώτα αεροδρόμια και εγκαταστάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς, ενώ μετά το 1974 τα νησιά στρατιωτικοποιήθηκαν ταχύτατα. Μάλιστα υποστηρίζει ότι σε 16 από τα 23 νησιά οι παραβιάσεις είναι γνωστές από γνωστές πηγές.
pronews.gr