Όσοι Έλληνες έμειναν στην Κωνσταντινούπολη, τόσοι μουσουλμάνοι (που δηλώνουν τούρκοι) ας μείνουν στη Θράκη. Οι άλλοι πίσω σ αυτή που θεωρούν πατρίδα τους. Juan |
Κατάπτυστη γραπτή ανακοίνωση της οργάνωσης της "Δυτικής Θράκης” προκαλεί συναγερμό για τα υποχθόνια σχέδια της Άγκυρας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ελλάδος.
"Η πολιτική της Δυτικής Θράκης είναι μπλοκαρισμένη για τους Τούρκους της περιοχής και είναι απαραίτητο να ανοίξουμε έναν νέο δρόμο", ανέφερε η ύποπτη και κατευθυνόμενη ανακοίνωση αυτής της ομάδας.
Το δελτίο τύπου έχει ως εξής.
Ως διαπραγματευτική συνέλευση της Αυτόνομης Δυτικής Θράκης, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλα τα δικαιώματά μας για αυτονομία, όπως έχουμε δηλώσει σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν είναι πλέον δυνατό.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έγραψε στο Twitter, για το (μη νόμιμο) δημοψήφισμα στη Δυτική Θράκη αναφερόμενος στην 100ή επέτειο (κατοχής) της Δυτικής Θράκης (14 Μαΐου 1920) από την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένα δημοψήφισμα σε μια υπό κατοχή περιοχή δεν μπορεί να είναι έγκυρο.
Ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, προκειμένου να δημιουργήσει τη δυνατότητα διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στη Λωζάνη, δήλωσε στο συνέδριο στα γαλλικά: «Η Lorganization des communnautés hiérarchiqu resté to musulmanes est autonome. Les muftis sont designés par les communautés ». Τουρκική μετάφραση: «Η ιεραρχική οργάνωση των μουσουλμανικών κοινοτήτων θα είναι αυτόνομη. Ο Μουφτής θα διορίζεται από τις ίδιες τις κοινότητες”.
Η κοινοποίηση όμως του σημερινού υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια, αφορά καταπάτηση των δικαιωμάτων της αυτονομίας μας που είχε αναφέρει ο Βενιζέλος, και μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να ελέγξει την κατάσταση στην Δυτική Θράκη με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.
Είναι προφανές ότι στην Ελλάδα τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης που “γεννήθηκαν” από τη συνθήκη του Νεϊγύ και τη συνθήκη των Σεβρών, καταπατήθηκαν.
Για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης, η ελληνική πολιτική για την περιοχή αυτή προβάλει “εμπόδια” και για αυτό είναι σημαντικό να ανοίξουμε έναν “νέο δρόμο”.
Σύμφωνα με το άρθρο 48 (Τμήμα III) της Συνθήκης του Νεϊγύ που υπογράφηκε το 1919, η περιοχή της Δυτικής Θράκης παραχωρήθηκε στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία αφού δηλώθηκε ως μη κρατική περιοχή.
Στις 14 Μαΐου 1919, η γαλλική αντιπροσωπεία και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιώντας τη διπλωματία, πραγματοποίησαν βιαστικά ένα δημοψήφισμα, ενώ στην συνέχεια ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στη Δυτική Θράκη στις 14 Μαΐου 1920.
Στις 10 Αυγούστου 1920, η Δυτική Θράκη παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με την συνθήκη των Σεβρών.
Η συνθήκη όριζε ότι η Ελλάδα θα σεβόταν τα δικαιώματα της αυτονομίας της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας.
Ωστόσο, η Ελλάδα καταπατά τα δικαιώματα της αυτονομίας, τα οποία προστατεύονται από τη συμφωνία, ακυρώνοντας πολλούς κανονισμούς.
Κατά συνέπεια η ελληνική πλευρά αγνόησε μια διεθνή συμφωνία που υπέγραψε και αρνήθηκε άλλες υποχρεώσεις της, εκτός από την κατοχή του εδάφους της Δυτικής Θράκης.
Στο άρθρο 27 της νομοθετικής Συνθήκης της Βιέννης,αναφέρεται ότι αν "μία πλευρά δεν μπορεί να εφαρμόσει τις διατάξεις του εσωτερικού της δικαίου, αυτό αποτελεί λόγο μη εφαρμογής μιας συνθήκης ...".
Με άλλα λόγια, η Ελλάδα ΔΕΝ έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν εφαρμόζει τα άρθρα αυτής της συμφωνίας σύμφωνα με το δικό της δίκαιο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Διεθνής Νομική Τάξη δίνει επίσης την ευκαιρία να ακυρωθεί μονομερώς η νομική διαδικασία μιας συνθήκης.
Υπάρχει λοιπόν παραβίαση των δικαιωμάτων του ατόμου του οποίου το όφελος προστατεύεται από αυτήν τη νομική συνθήκη. Επομένως, εδώ παραβιάζονται τα δικαιώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.
Η ένωση Τούρκων Δυτικής Θράκης συναινεί στην εγκυρότητα της συναλλαγής ή την παρακάμπτει υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Με άλλα λόγια, το διεθνές δίκαιο μπορεί να παρακάμψει τα άρθρα της συμφωνίας των Σεβρών λόγω παραβίασης των δικαιωμάτων των Τούρκων της Δυτικής Θράκης από την Ελλάδα.
Ως εκ τούτου, η Δυτική Θράκη επιστρέφει στη κατάσταση της μη κρατικής περιοχής ( για την Ελλάδα) και στην συμφωνία του Νεϊγύ.
Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης μπορούν να ιδρύσουν κυβέρνηση σε μια περιοχή ΜΗ ΚΡΑΤΟΣ και να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση. Το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει.
Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης θα πάρουν τα διεθνή δικαιώματά τους με ένα πολιτικό κίνημα που θα κρατά ένα μολύβι, και όχι ένα όπλο, και θα δείξει στην Ελλάδα και στον κόσμο ότι η πένα είναι πιο ισχυρή από το ξίφος που μπορεί να υποστηρίξει τις παράνομες και ένοπλες δυνάμεις του Χαφτάρ στη Λιβύη.
Παρ 'όλα αυτά, διατηρούμε την πεποίθησή μας ότι η Ελλάδα, η οποία αναγνώρισε την Τουρκική Δημοκρατία της Δυτικής Θράκης το 1913 και δήλωσε ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο, θα ενεργήσει με μυαλό.
Με την ευκαιρία αυτή, ως διαπραγματευτική συνέλευση της Αυτόνομης Δυτικής Θράκης, ανακοινώνουμε με σεβασμό στον κόσμο ότι ο διάλογος μας με την Ελλάδα θα είναι πάντα ανοιχτός. "
Με τις καλύτερες ευχές
Ferruh ÖZKAN
Διαπραγματευτική Συνέλευση Αυτόνομης Δυτικής Θράκης Πρόεδρος
Πρόκειται σαφώς για σχέδιο πρόκλησης υποκινούμενο από την Άγκυρα σε συνδυασμό με τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο. Πάντως αν οι Τούρκοι θέλουν να γυρίσουμε στη συνθήκη των Σεβρών, κακό του κεφαλιού τους.