''Θερμαίνεται'' για τα καλά το κλίμα σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο, με την Τουρκία να θέλει να παίξει το τελευταίο της ''χαρτί'', καθώς γνωρίζει πως χωρίς το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο είναι τελειωμένη.
Βέβαια η Αθήνα παίρνει τα μέτρα της και δεν θα επιτρέψει στον Ερντογάν να ολοκληρώσει τα σχέδιά του.
Ήδη χθες, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις: ''Αυτοί που ήθελαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης στην Μεσόγειο, τώρα έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού”. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι θα ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες στις περιοχές που περιλαμβάνει η ‘συμφωνία’ της χώρας του με τη Λιβύη μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης.
Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “στην ανατολική Μεσόγειο πολλοί παίκτες προσπάθησαν να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης”. “Τώρα, αυτοί που ήθελαν να μας κρατήσουν εμάς εκτός έμειναν οι ίδιοι εκτός παιχνιδιού. Ίσως να αποσύρθηκαν χρησιμοποιώντας ως αφορμή αυτή την κρίση. Έχουμε ήδη κάνει πολλές προετοιμασίες. Είμαστε αφοσιωμένοι στον σχεδιασμό μας. Θα προχωρήσουμε ακολουθώντας όσο το δυνατόν γίνεται το πρόγραμμά μας.''
Η Αθήνα έχει προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί έρευνες από Τουρκικό πλοίο νότια της Κρήτης και σε τέτοια περίπτωση θα αντιδράσει δυναμικά. Ήδη στο επιτελείο εδώ και πολλούς μήνες έχουν καταστρωθεί σχέδια αντιμετώπισης Τουρκικής ενέργειας με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις των Τουρκικών ερευνητικών.
Μάλιστα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως υπάρχει και το ενδεχόμενο σύγκρουσης στην περιοχή.
Γράφει το Reuters χαρακτηριστικά:
''Η Turkish Petroleum (TPAO) υπέβαλε αίτηση στη Λιβύη για άδεια εξερεύνησης στην ανατολική Μεσόγειο. Η κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις στην περιοχή, όπου η Τουρκία διαφωνεί εδώ και χρόνια με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και με άλλες περιφερειακές δυνάμεις για την κυριότητα των φυσικών πόρων.''
Το πρώτο αφορά την προμήθεια από τις ΗΠΑ τεσσάρων καινούργιων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου ΜΗ-60R («Romeo») και το δεύτερο τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, ώστε να είναι αξιόμαχες για άλλα 25 χρόνια.
Βέβαια χρειαζόμαστε και άλλες ενισχύσεις, καθώς σε μία σύγκρουση, χρειαζόμαστε σύγχρονα όπλα!