ΗΤουρκία μετέφερε εκατοντάδες και χιλιάδες ανθρώπους στη βορειοανατολική συριακή πόλη Tell Abyad και σε άλλα σημεία, από περιοχές που ελέγχουν οι τουρκικές δυνάμεις, προκαλώντας οργή και πόνο σε πολλές οικογένειες που εκτοπίστηκαν από τις πόλεις τους και τα χωριά τους, τα οποία είναι υπό τουρκικό έλεγχο.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κρύβει την πρόθεσή του να ξεριζώσει την κουρδική αυτοδιοίκηση στη βόρεια Συρία και να αλλάξει τον δημογραφικό χαρακτήρα της περιοχής, επαναλαμβάνοντας συχνά το σχέδιο της Άγκυρας να μεταφέρει έως και δύο εκατομμύρια πρόσφυγες σε μια ασφαλή ζώνη που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία.
Απευθυνόμενος ο Τούρκος πρόεδρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών πέρυσι δήλωσε ότι η Τουρκία σχεδίαζε να μεταφέρει έως και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στην περιοχή, κατασκευάζοντας 140 χωριά και 10 πόλεις.
Η δεύτερη φάση του σχεδίου περιλαμβάνει την επέκταση των επανεγκαταστάσεων στην πόλη Deir ez-Zor, η οποία βρίσκεται στον κρίσιμο αυτοκινητόδρομο M-4 που συνδέει ανατολικά με τα δυτικά της Συρίας.
Οι διασυνοριακές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη παρά το νέο ξέσπασμα κορονοϊού. Οι μεταφορές πληθυσμού στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη από τη δυτική πλευρά αυξάνονται μαζί με τις τουρκικές στρατιωτικές δραστηριότητες.
Στις 20 Απριλίου, μια συνοδεία 151 οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων 14 λεωφορείων, που αναχώρησαν από το Jarablus, έφτασε στην Τουρκία μέσω της διέλευσης Karkamis και στη συνέχεια πέρασε στο Tell Abyad από την τουρκική πόλη Akcakale.
Τα βίντεο διέρρευσε μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, αναγκάζοντας το γραφείο του κυβερνήτη στην επαρχία Urfa στα νότια σύνορα της Τουρκίας να δώσει μια απάντηση.
Μια γραπτή ανακοίνωση στις 21 Απριλίου ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι μεταφέρθηκαν οικογένειες που είχαν εκτοπιστεί από το Τελ Αμπιάτ από την κουρδική κυβέρνηση. Μόνο που πρόκειται για τουρκικά ψεύδη τα οποία πλέον έχουν γίνει κοινότυπα.
Σύμφωνα με τοπικές συριακές κουρδικές και αραβικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Al-Monitor, η συνοδεία μετέφερε τις οικογένειες Σύριων μαχητών που πολέμησαν μαζί με τον τουρκικό στρατό κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Ασπίδα του Ευφράτη.
Ήταν ένα από τα αιτήματα των μαχητών που πραγματοποίησαν δύο ξεχωριστές διαμαρτυρίες εναντίον της Τουρκίας στις 17 Μαρτίου και 7 Απριλίου στο Tell Abyad για τους καθυστερημένους μισθούς τους.
Ο Hamdan al Abd, Σύριος Άραβας και πρώην αντιπρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του Tell Abyad, πιστεύει ότι οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στην περιοχή είναι κυρίως οικογένειες μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης.
«Το δημογραφικό χαρακτηριστικό του Tell Abyad αλλάζει συστηματικά μέσω μετακινήσεων πληθυσμού από την ανατολική Ghouta, Homs, Idlib, Daraa, Deir ez-Zor και την ύπαιθρο της Δαμασκού», δήλωσε ο Abd στον Al-Monitor.
«Οι αφίξεις νέων ανθρώπων στην πόλη Tell Abyad, προέρχονται από τις περιοχές: Ain al-Arus, Ali Bayli, Hamam al-Turkman, Suluk, Khurmaza, Khirbet al-Ruz, Havice και Sherian.
Οι τοπικές κουρδικές πηγές θεωρούν τις προσπάθειες της Τουρκίας δημογραφική επέμβαση εναντίον των Κούρδων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αμπντ, οι κινήσεις δεν στοχεύουν μόνο τον κουρδικό πληθυσμό και τον αραβικό πληθυσμό υποφέρει επίσης.
«Ένοπλες ομάδες και οι τουρκικές δυνάμεις εκτοπίζουν ανθρώπους παντού ανεξάρτητα από την εθνική ή θρησκευτική τους ταυτότητα. Τα σπίτια τους καταλαμβάνονται από τους Τούρκους. Οι άνθρωποι συλλαμβάνονται, αφαιρούνται τα δικαιώματά τους για φερόμενη συνεργασία με την συριακή αυτοδιοίκηση ή τους Κούρδους», είπε ο Σύριος Hamdan al Abd. "Οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ τουρκικών υποστηριζόμενων ομάδων στο Tell Abyad και στο Ras al-Ain είναι μια άλλη πηγή ανησυχίας για τους ντόπιους", δήλωσε ο Abd.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκρούσεις προκλήθηκαν από διαφωνίες σχετικά με την κατανομή χρημάτων και περιουσιών που οι μαχητές της αντιπολίτευσης θεωρούν ως λάφυρα του πολέμου.
«Είναι τραγικό για τους ντόπιους. Οι μαχητές λεηλατούν, λεηλατούν τα αγαθά τους. Κλέβουν γεωργικά προϊόντα, έπιπλα, αντλίες νερού και άλλα τεχνικά είδη. Ληστεύουν τους σιτοβολώνες και πωλούν το σιτάρι στην Τουρκία. Οι αρτοποιοί δυσκολεύονται να βρουν αλεύρι”, δηλώνει ο ίδιος Σύριος πολίτης.
Πλήθος τα ερωτήματα για την στάση της Τουρκίας αλλά και της διεθνούς κοινότητας, με δύο να ευρίσκονται στην κορυφή:
Που είναι η διεθνής κοινότητα να υποστηρίξει του Σύριους; Μήπως όλους αυτούς ο Ερντογάν τους προορίζει για τα νησιά μας κάποια στιγμή ;