Η αντιπαλότητα μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) έχει γίνει ακόμη πιο σκληρή, αφότου τα ΗΑΕ ενεπλάκησαν στην διαμάχη σχετικά με την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας την δύναμή τους στην περιοχή.
Η Τουρκία αντέδρασε πολύ θυμωμένα στην κοινή δήλωση που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τα ΗΑΕ, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, η οποία κατηγορούσε την Τουρκία ότι παραβίασε τα κυπριακά ύδατα και τον ελληνικό εναέριο χώρο.
"Εάν ρωτάτε ποιος αποσταθεροποιεί αυτήν την περιοχή, ποιος προκαλεί χάος, τότε θα λέγαμε το Αμπού Ντάμπι χωρίς δισταγμό", δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
"Είναι η δύναμη που αναστάτωσε τη Λιβύη και κατέστρεψε την Υεμένη”, τόνισε ο ίδιος.
Ο Gönül Tol, επικεφαλής του προγράμματος μελέτης της Τουρκίας στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής που εδρεύει στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα ΗΑΕ συμμετέχουν άμεσα πλέον στην ανατολική Μεσόγειο σε όλα τα έργα και σχέδια.
“Η χώρα αυτή του Κόλπου έχει μια ιδιαίτερα ταραγμένη σχέση με την Τουρκία, ενώ κάθε πλευρά αναζητά τρόπους να επιτεθεί η μια στην άλλη. Η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ ένωσαν τις δυνάμεις τους πριν από αρκετά χρόνια για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην περιοχή και να οικοδομήσουν έναν αγωγό προς την Ευρώπη.
Ωστόσο, η Τουρκία παραπονέθηκε ότι στερήθηκε των δικαιωμάτων της για την εξερεύνηση φυσικού αερίου στην περιοχή, ενώ αμφισβητεί την κυριαρχία της Κύπρου.
Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν όταν η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης μιλώντας για τη δημιουργία κοινών θαλάσσιων συνόρων με την Λιβύη τον περασμένο Νοέμβριο.
Η Άγκυρα έχει προχωρήσει επιθετικά με την παρουσία πλωτών γεωτρυπάνων στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου. Μετά δε την παρουσία δεξαμενών υγροποιημένου αερίου τα έργα εξερεύνησης φυσικού αερίου στην περιοχή γίνονται όλο και πιο οικονομικά βιώσιμα”, δήλωσε ο Τολ.
"Αυτό σημαίνει από ενεργειακής άποψης, ότι αυτό που κάνει η Άγκυρα τώρα δεν έχει νόημα. Νομίζω ότι αυτό που κάνει η Τουρκία εκεί, και όλες οι άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΑΕ, είναι να προβάλουν την δύναμη τους, διότι έχουν τα δικά τους σχέδια”, τόνισε ο ίδιος.
Η Τουρκία και τα ΗΑΕ βρίσκονται επίσης σε αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.
Η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη και επικεφαλής τον Fayez Serraj, ενώ τα ΗΑΕ υποστηρίζουν τις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ που εδρεύει στα ανατολικά.
“Η θαλάσσια συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης περιελάμβανε την αποστολή τουρκικής στρατιωτικής βοήθειας στην GNA. Σε αντάλλαγμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορέγεται την εξασφάλιση των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Λιβύης, ενώ επιθυμεί και τον αποκλεισμό του αγωγού φυσικού αερίου East Med" δήλωσε ο Tol.
Η κοινή δήλωση που κυκλοφόρησαν τα ΗΑΕ και οι υπόλοιπες χώρες συμπεριλαμβανόμενης και της Ελλάδος καταδίκασε τη «στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη», κλιμακώνοντας την όλη κατάσταση.