16.5.20

"Επανάσταση" στις αιγυπτιακές ΕΔ: Λαμβάνουν 26 μαχητικά Su-35 & κορβέτα


H Αίγυπτος υπέγραψε σύμβαση με τη Ρωσία για την απόκτηση ρωσικών μαχητικών Su-35, αναφέρει ο διεθνής τύπος επικαλούμενο το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων Mena Defense.
Προς το παρόν, είναι γνωστό ότι μιλάμε για την αγορά 26 πολεμικών αεροσκαφών, με την παράδοση να ολοκληρώνεται έως το 2023.

Στην πραγματικότητα, η Αίγυπτος θα γίνει η πρώτη χώρα στη Μέση Ανατολή που θα λάβει 4+ γενιάς ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, και θα είναι επίσης ο δεύτερος χρήστης των Su-35 μετά την Ρωσία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους που αποφασίστηκε η απόκτηση ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού ήταν η άρνηση των ΗΠΑ να πουλήσουν  μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, ενώ η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να επιβάλει και κυρώσεις εναντίον της Αιγύπτου για την απόκτηση των ρωσικών μαχητικών, αναφέρει το αραβικό πρακτορείο ειδήσεων.
Δεδομένης της θέσης της Αιγύπτου, είναι προφανές ότι τα Su-35 έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία και αυτό αφορά κυρίως την περιοχή της Α.Μεσογείου. 
Χθες επίσης έγινε γνωστή η παράδοση της 4ης Kορβέτας Gowind (γαλλικής κατασκευής) και σε συνδυασμό με την παραλαβή ενός ακόμη γερμανικού υποβρυχίου από το Κίελο έχουμε μια πραγματική επανάσταση στις ΕΔ της χώρας αυτής.  
Παράλληλα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τις προσπάθειές τηςώστε να διακοπεί η τουρκική παρέμβαση και να ξεριζωθούν όπως ανέφερε χαρακτηριστικά,οι τρομοκρατικές οργανώσεις από τη Λιβύη.
Οι παρατηρήσεις του Shoukry αφορούσαν τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Μάλτα Evarist Bartolo.
Ο Σούκρι τόνισε ότι «η ειρηνική λύση είναι ο μόνος τρόπος για την επίλυση των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στη χώρα που έχει πληγεί από τον πόλεμο», προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να λάβει πιο αποτελεσματικά μέτρα για να σταματήσει την ξένη επέμβαση και να εξαλείψει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, για να αποφευχθούν επικίνδυνες επιπτώσεις στην ασφάλεια και σταθερότητα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Υπενθυμίζουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε αίτημα της Αιγύπτου για οικονομική βοήθεια έκτακτης ανάγκης ύψους 2,772 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, μιας και η χώρα έχει όντως οικονομικό πρόβλημα.
Πραγματικά είναι άξιο λόγου μια χώρα σαν την Αίγυπτο που έχει καταφύγει στο ΔΝΤ λόγω της πανδημίας και αντιμετωπίζει ανεργία και ύφεση να αγοράζει πανάκριβα οπλικά συστήματα.
Δεν υπάρχει όμως κανένα μυστικό, απλά η αιγυπτιακή ελίτ αναμένει μεγάλες ανακατατάξεις και γεγονότα στην Μεσόγειο, ειδικά στο Ανατολικό κομμάτι της, αναφέροντας ακόμα και μια πιθανή ρήξη ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία και όχι μόνο, ενώ οι σχέσεις της Άγκυρας με όλες τις χώρες της περιοχής είναι τουλάχιστον τεταμένες.  
Το Κάιρο υπολογίζει να ξεπληρώσει τα δάνεια και το χρέος του με την εκμετάλευση των κοιτασμάτων του στην Α.Μεσόγειο αλλά πρώτα θα πρέπει να αντιμετωπίσει την Τουρκία, η οποία προκαλεί ταυτόχρονα Ελλάδα και Κύπρο.
Η κατάσταση με τους υδρογονάνθρακες θα ομαλοποιηθεί σε κάποιο διάστημα μετά την πανδημία όπως και να έχει, για αυτό και κάποιες χώρες προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα η οποία θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και κυρίως επικίνδυνη στην Α.Μεσόγειο.