2.4.20

Και η Ιταλία ετοιμάζει σταδιακή άρση των απαγορεύσεων λόγω οικονομικής καταστροφής - Tι θα γίνει στην Ελλάδα

Δύο είναι οι απαντήσεις στον τίτλο του άρθρου:
1- Ο καμένος τη φωτιά δεν τη φοβάται    και 
2- Όποιου του μέλλει να χαθεί, ποτέ του δεν πεθαίνει!!!
Juan
Η Ιταλία, η χειρότερα πληγείσα χώρα από άποψη νεκρών, του πλανήτη από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία εξακολουθεί και «γράφει» στις βόρειες περιφέρειές της 700 και 800 νεκρούς ημερησίως, «τελειώνει» και αυτή μετά την Γαλλία, τμηματικά την καραντίνα σε ολόκληρη την χώρα το αργότερο μέχρι τις 13 Απριλίου λόγω οικονομικής καταστροφής.

Χθες ο πρωθυπουργός Τ.Κόντι, υπό το βάρος των εκατοντάδων νεκρών, αναγκάστηκε να παρατείνει την καραντίνα σε ολόκληρη την Ιταλία άλλες δέκα ημέρες (έληγε αύριο 3 Απριλίου) χωρίς να αποκλείει παράτασή της, αλλά το έπραξε... «με το ζόρι».
Στην βόρειο Ιταλία, της οποίας η βιομηχανική περιοχή έχει πληγεί με σημαντικές ανθρώπινες απώλειες, η κατάσταση από την καραντίνα του ενός μήνα, πλέον ελοχεύει άλλου είδους κινδύνους: Έλλειψη τροφίμων και λιμό μεταξύ του πληθυσμού.
Το ίδιο ισχύει και για τις οικονομικά «ασθενικές» νότιο Ιταλία και Σικελία, περιοχές οι οποίες δεν έχουν πληγεί από την πανδημία παρά ελάχιστα, αλλά είναι σαφές ότι αν δεν λειτουργήσει σύντομα η «ατμομηχανή» δηλαδή η βόρεια Ιταλία, θα πεινάσουν.
Ετσι ο Τ.Κόντι είπε ότι «Πρέπει να επιστρέψουμε στους κανονικούς ρυθμούς ζωής το συντομότερο και να εκκινήσει η παραγωγή» και είναι η πρώτη φορά που το λέει από τότε που ξεκίνησε η περιπέτεια της Ιταλίας.
Μάλιστα με σχεδόν 800 νεκρούς χθες, ο  υπουργός Υγείας της κυβέρνησης, ο Ρομπέρτο Σπεράντσα, μίλησε για... «καλό δρόμο και θετικά μηνύματα» σε μία προσπάθεια να δικαιολογήσει αυτό που είναι πασιφανές: Οτι η Ιταλία -όπως και η Ισπανία και η Γαλλία και η Ελλάδα- θα «πεθάνουν» οικονομικά με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ζωές όχι 10 ή 20.000 ανθρώπων, αλλά 200.000.000 ανθρώπων καθώς είναι οι μοναδικές οικονομίες της ΕΕ που »έχουν κατεβάσει ρολά».
Χθες η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε κατάργηση της ολικής καραντίνας και εξετάζει το πως θα γίνει η άρση των μέτρων περιορισμού.
Καθώς η οικονομική καταστροφή και τα άκριτα μέτρα καραντίνας και απαγόρευσης της κυκλοφορίας που έχουν εισέλθει στην τέταρτη εβδομάδα είναι ερωτηματικό στο τι προσφέρουν στην Γαλλία (εκτός από 500-600 νεκρούς την ημέρα!)  έχουν διαλύσει ταυτοχρόνως και την γαλλική οικονομία, όπως και όλες τις οικονομίες στις οποίες επιβλήθηκε χωρίς να προσφέρει τίποτα!
Σύμφωνα με όσα τόνισε ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ, αυτή θα γίνει τμηματικά και ρόλο θα παίξει η ηλικία, αλλά και η περιοχή. 
Τι σημαίνουν όλα αυτά για την ελληνική απαγόρευση κυκλοφορίας: Αν όντως Ιταλία και Γαλλία άρουν τις απαγορεύσεις στην κυκλοφορία μεταξύ 12 και 20 Απριλίου, αποκλείεται στην Ελλάδα που έχει «κλειδώσει» κάπου 9 εκατ. Ελληνες ή έχει επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε 1,5 εκατ. αλλοδαπούς να συνεχιστεί για πολύ καιρό μετά το Πάσχα. 
Πλέον άριστα πληροφορημένες πηγές από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι «Αν όντως Ιταλία και Γαλλία προχωρήσουν σε σταδιακή άρση από τις 13 Απριλίου, τότε η Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά (σ.σ.: 27 Απριλίου) ίσως είναι μια καλή ημέρα για άρση του μεγαλύτερου μέρους των απαγορεύσεων. Διαφορετικά η αμέσως επόμενη ημερομηνία είναι η 4η Μαΐου».
Ολα εξαρτώνται φυσικά από την Ιταλία και την Γαλλία, αλλά και από την γενικότερη πορεία της πανδημίας, αλλά πολύ δύσκολα θα ξεφύγουμε από αυτές τις ημερομηνίες, ακόμα και αν εξακολουθήσουν οι θάνατοι με τον σημερινό ρυθμό.
Αρχίζει και εμπεδώνεται, ειδικά στις χώρες που έχουν κτυπηθεί ότι η μεν καραντίνα και οι απαγορεύσεις λίγα προσφέρουν στην διάδοση του ιού, αλλά από την άλλη «προσφέρουν» πολλά στην κατάρρευση των οικονομιών που θα συνεισφέρει, εξακολουθητικά, αποφασιστικά στην κατάρρευση των κοινωνιών.
pronews