Σενάρια για μεταφορά και εγκατάσταση σε μειονοτικά χωριά στην ελληνοαλβανική μεθόριο περίπου 30.000 προσφύγων από την Τουρκία μετά από συμφωνία του Εντι Ράμα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία από τις πληροφορίες και τα σενάρια που θέλουν, μετά από συμφωνία του Εντι Ράμα και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εγκαθίστανται σε μειονοτικές περιοχές περίπου 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες από την Τουρκία
Στελέχη της μειονότητας μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» αν και επισημαίνουν πως τέτοια σενάρια δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ωστόσο κάνουν λόγο για σχέδιο άσκησης πίεσης προς τους ελληνικής καταγωγής κατοίκους των περίπου 100 μειονοτικών χωριών. Όπως είπαν χαρακτηριστικά «τέτοιες φήμες για μεταφορά μεταναστών άρχισαν να εκδηλώνονται μετά από την προηγούμενη επιχείρηση των αλβανικών αρχών για δήμευση ελληνικών περιουσιών στα χωριά, που όμως δεν περπάτησε…».
Οι πληροφορίες για τη μεταφορά 30.000 προσφύγων και μεταναστών που ήρθαν στο φως μέσα από ρωσικά «κανάλια» κάνουν λόγο για ειλημμένες αποφάσεις και για προετοιμασίες που έχουν ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο. Όπως αναφέρουν και αλβανικές πηγές, το περασμένο καλοκαίρι συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με στελέχη από διάφορες υπηρεσίες για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στις περιοχές της μειονότητας, αλλά και χρήση κτιρίων και ακινήτων στα χωριά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν και αλβανικά μέσα ενημέρωσης ο σχεδιασμός των αρχών προβλέπει κέντρα υποδοχής σε περιοχές κοντά στην ελληνοαλβανική μεθόριο, στην Κακαβιά, στο Ρίπς των Αγίων Σαράντα, στο Κιάφε Μπότε, στις Τρεις Γέφυρες και την Καπεστίτσα Κορυτσάς αλλά και καταυλισμούς στο Αργυρόκαστρο, στην Κορυτσά και τη Λέζα. Το κόστος για τη δημιουργία όλων αυτών των κέντρων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα καλύψει η Τουρκία αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο πώς θα μεταφερθούν στην Αλβανία 30.000 πρόσφυγες.
Μπορεί οι Αλβανοί να διαρρέουν πως θα πρόκειται για Σύριους, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες παραγόντων της μειονότητας, η μεταφορά αν τελικά πραγματοποιηθεί θα αφορά Πακιστανούς, Αφγανούς και πολίτες από το Μπαγκλαντές…
Η έντονη φημολογία πάντως έχει θορυβήσει την ελληνική μειονότητα που αισθάνεται όλο και πιο έντονη την πίεση που τους ασκείται από τις αλβανικές αρχές. Στελέχη της θυμίζουν πως εδώ και καιρό υπάρχουν συνεχώς επεισόδια τα οποία αναζωπυρώνουν την ένταση. Μετά το σίριαλ με την προσπάθεια δήμευσης ελληνικών περιουσιών, υπήρξε το επεισόδιο με το θάνατο του Κατσίφα, ακολούθησε ένταση για τις πινακίδες που ήταν στα ελληνικά και τις τελευταίες μέρες υπήρξαν κόντρες για έναν σταυρό, τον οποίο κάτοικοι της Χιμάρας προσπάθησαν να στήσουν στην περιοχή.
«Ανάλογα σενάρια για εγκατάσταση μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών στα χωριά της μειονότητας είχαν δει το φως της δημοσιότητας και πριν περίπου 4 χρόνια, αλλά τελικά δεν έγινε τίποτε», δήλωσε ο «Εθνος της Κυριακής» ο Λεωνίδας Παπάς πρώην πρόεδρος της «Ομόνοιας». Όπως πρόσθεσε «τότε υπήρξαν έντονες αντιδράσεις. Συνεδρίασε η δημογεροντία των κοινοτήτων και έβγαλε σκληρές ανακοινώσεις». Ο ίδιος δηλώνει πάντως πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει τίποτε επίσημο. «Δεν έχει γίνει καμιά νύξη ή ενημέρωση προς τους δύο προέδρους των μειονοτικών χωριών», πρόσθεσε.
Πάντως οι παράγοντες της μειονότητας δεν εφησυχάζουν και δηλώνουν πως είναι σε επιφυλακή για τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας.
«Το θέμα μας ανησυχεί πάρα πολύ, βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Αν όλα αυτά επαληθευθούν, θα μιλάμε για τεράστια αλλοίωση του πληθυσμού σε μειονοτικές περιοχές. Αυτό δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο. Θα δημοσιοποιήσουμε το θέμα σε φορείς του εξωτερικού, αλλά και φορείς εντός της χώρας και θα πάρουμε, όποιο μέτρο είναι δυνατό. Να είστε σίγουροι ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά, αν υπάρξει το οτιδήποτε», δήλωσε ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Κάγιος.
Σε παλιό στρατιωτικό νοσοκομείο και πρώην στρατόπεδα
Στις αρχές Μαρτίου εντοπίστηκε από τις αλβανικές αρχές μια ομάδα περίπου 50 προσφύγων από τη Συρία, οι οποίοι είχαν περάσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα από την περιοχή της Κορυτσάς. Η ομάδα αυτή οδηγήθηκε στο μοναδικό κέντρο υποδοχής που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στη χώρα, στην περιοχή Gerhot περίπου δύο χιλιόμετρα έξω από το Αργυρόκαστρο, στο ανενεργό και εγκαταλειμμένο στρατιωτικό νοσοκομείο, το οποίο είχε δημιουργηθεί με χρήματα του ελληνικού στρατού, στα πλαίσια συμφωνίας με την γειτονική χώρα. Η συμφωνία είχε υπογραφεί στις 25 Νοεμβρίου 2002 από τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και τον Αλβανό ομόλογό του Παντελή Μάικο. Η λειτουργία του Ελληνικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου εγκαινιάστηκε στις 8 Ιουλίου του 2004 και η δαπάνη ανέγερσής του που καλύφθηκε όλη από το ελληνικό δημόσιο, έφθασε το 1,8 εκ. ευρώ!
Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του, το οποίο κατέβαλε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας ήταν κατά μέσο όρο 1,7 εκ. ευρώ το χρόνο και παρέχονταν δωρεάν υπηρεσίες από ελληνικό στρατιωτικό προσωπικό, που ανέρχονταν σε 50 γιατρούς και νοσηλευτές. Περίπου το 30% των νοσηλευθέντων ήταν ασθενείς από την ελληνική μειονότητα και το 70% Αλβανοί στρατιωτικοί και πολίτες. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα η αλβανική κυβέρνηση έκλεισε το νοσοκομείο και μετέφερε τον εξοπλισμό του σε άλλες υπηρεσίες υγείας. Στο χώρο αυτό διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια κάποιες εγκαταστάσεις για την υποδοχή προσφύγων. «Αν πρόκειται να υλοποιηθεί το σενάριο της μεταφοράς προσφύγων τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως πολλοί θα εγκατασταθούν σ΄ αυτό το χώρο που είναι τεράστιος και έχει όλες τις αναγκαίες υποδομές», δήλωσαν στελέχη της μειονότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ένα από τα κέντρα υποδοχής θα γίνει στις εγκαταστάσεις πρώην στρατοπέδου στη γέφυρα Ντράγκοτ στη νότια Αλβανία. Ο χώρος χρησιμοποιούνταν παλαιότερα ως στρατόπεδο τάγματος καταδρομέων και μέχρι πρόσφατα ως χώρος αποθήκευσης υλικών που είχαν δεσμευτεί από τις αρχές, κυρίως αυτοκινήτων.
ο τελευταίο διάστημα όμως εκκενώθηκαν οι εγκαταστάσεις, τα κτίρια συντηρήθηκαν, ανακαινίστηκαν και εξοπλίστηκαν. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα είναι ένας από τους χώρους προσφύγων και μεταναστών στη νότια Αλβανία. Σημειώνεται ότι στο σημείο υπάρχουν τα ερείπια της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου και ο χώρος έχει αναγνωριστεί επίσημα ως περιουσία της εκκλησίας, αλλά δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα. Η γέφυρα Ντράγκοτ, μια από τις ομορφότερες της Αλβανίας, αναγνωρισμένη ως μνημείο πολιτισμού, είναι από τις πιο λειτουργικές και εντυπωσιακές της γειτονικής χώρας, συνδέοντας το νότιο (Αργυρόκαστρο, Τεπελένι, Άγιοι Σαράντα) με το νοτιοανατολικό τμήμα (Πρεμετή, κ.ά.)
Ένα άλλο σημείο που φέρεται να σχεδιάζεται να μετατραπεί σε χώρος φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών είναι το πρώην στρατόπεδο στο μειονοτικό χωριό Κρανιά. άλλοτε στρατόπεδο πυροβολικού που περιήλθε το 2001 στον δήμο Φοινίκης για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Τις τελευταίες μέρες φούντωσαν οι φήμες για μετατροπή του σε camp μεταναστών, κάτι που διέψευσε όμως ο δήμαρχος της Φοινίκης, Χρήστος Κίτσιος. Όπως είπε, μέχρι στιγμής «δεν εστάλη κανένα επίσημο έγγραφο που να ζητάει από τη δημοτική αρχή τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στο χώρο του Δήμου και ούτε πρόκειται να επιτραπεί από την αρχή αυτή κάτι τέτοιο».
Η Αλβανία πάντως μέχρι τώρα δεν έχει δεχτεί μεγάλο όγκο μεταναστευτικών ροών. Πρόσφυγες και μετανάστες σχεδόν την αποφεύγουν, ενώ το τελευταίο διάστημα τα σύνορα είναι σχεδόν σφραγισμένα. Κι αυτό γιατί έχουν ενταθεί τα μέτρα φύλαξης από την ελληνική πλευρά, ενώ στην αλβανική πλευρά έχει αναπτυχθεί μια δύναμη 50 στελεχών της FRONTEX.
Πηγή: ethnos.gr
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο
https://www.himara.gr/Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο