Μπορεί η Ιταλία να ζει έναν εφιάλτη με τα θύματα του κορωνοϊού, όμως πλέον φαίνεται ότι η καραντίνα οδηγεί σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις: Τον διατροφικό λιμό.
Μετά από πέντε εβδομάδες καραντίνας οι πολίτες έχουν ξεμείνει από χρήματα και τρόφιμα και απλά δεν μπορούν να ζήσουν, ενώ παρά τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας το «θανατικό» στα βόρεια της χώρας συνεχίζεται.
«Δεν μας έχει μείνει ούτε ένα ευρώ. Δεν θα αντέξουμε άλλη μια εβδομάδα έτσι» δηλώνει ένας κάτοικος του Παλέρμο σε ένα βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στο ίντερνετ τις τελευταίες εβδομάδες, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει «επανάσταση» εάν το κράτος δεν προσφέρει κάποια ανακούφιση.
«Δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο έτσι. Είμαι έτοιμος να καταρρεύσω. Λιμοκτονούμε» αναφέρει ένας καταστηματάρχης στο Μπάρι.
Σε ένα άλλο βίντεο φαίνονται κάποιοι πολίτες να φωνάζουν στους αστυνομικούς που στέκονται έξω από μια τράπεζα.
«Δεν έχουμε άλλα χρήματα ή φαγητό. Το μαγαζί μου είναι κλειστό 20 μέρες τώρα. Πώς θα ζήσω;» λέει ένας άλλος άντρας.
«Σας παρακαλώ. Ελάτε σπίτι μου και δείτε μόνοι σας. Δεν μου έχει μείνει τίποτα. Χρειάζομαι φαγητό» αναφέρει μια γυναίκα.
Ιδιαίτερα στις φτωχότερες νότιες περιοχές της Ιταλίας, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αρχική αλληλεγγύη που έδειξαν οι Ιταλοί ως απάντηση στην επιδημία του κορωνοϊού φαίνεται να εξασθενεί, καθώς οι κάτοικοι έχουν χάσει την υπομονή τους με τους περιορισμούς στην καθημερινότητά τους.
Οι εικόνες των Ιταλών να τραγουδούν από τα μπαλκόνια τους αντικαταστάθηκαν από εκείνες που τους δείχνουν απογοητευμένους και θυμωμένους.
«Οι αβεβαιότητες που συνδέονται με τη διαθεσιμότητα των τροφίμων μπορούν να προκαλέσουν ένα κύμα περιορισμών στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα έλλειψη στην παγκόσμια αγορά», δηλώνουν σε ένα σπάνιο κοινό ανακοινωθέν ο Κινέζος Κου Ντονγζιού, που διευθύνει την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO), ο Αιθίοπας Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγεσούς, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και ο Βραζιλιάνος Ρομπέρτου Αζεβέδου, διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Η κατάσταση πλέον δεν είναι ελεγχόμενη στην Ιταλία
Την περασμένη εβδομάδα, ένας άντρας στη Νάπολη πυροδότησε μια αντιπαράθεση μεταξύ πελατών και προσωπικού σε ένα παντοπωλείο όταν προσπάθησε να αγοράσει λίγα ζυμαρικά, ντομάτες, ψωμί και λάδι – αλλά δεν μπόρεσε να πληρώσει.
«Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει χρήματα να πληρώσει, δεν μπορεί να φάει, δεν αγόρασε σαμπάνια ή κρασί, αγόρασε βασικά πράγματα», υποστήριξε ένας μάρτυρας του περιστατικού στο προσωπικό του παντοπωλείου.
Ένα άλλο περιστατικό συνέβη σε σουπερμάρκετ στο Παλέρμο, όταν μια ομάδα 20 οικογενειών γέμισε τα καρότσια τους με τρόφιμα και προσπάθησαν να φύγουν χωρίς να πληρώσουν. Το σουπερμάρκετ κάλεσε την αστυνομία για να ελέγξει την έκρυθμη κατάσταση.
H ιταλική κυβέρνηση πριν από δύο εβδομάδες παρουσίασε πακέτο μέτρων 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη της οικονομίας, το οποίο περιελάμβανε διατάξεις για την παροχή βοήθειας στους εργαζομένους που αντιμετωπίζουν προσωρινές απολύσεις.
Αλλά τα μέτρα αυτά αφήνουν στην απ′ έξω άτομα που εργάζονται άτυπα στην χώρα και κάτοικοι και δημόσιοι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα.
«Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Οι απλές αντιδράσεις τώρα μπορεί αργότερα να μετατραπούν σε βία», προειδοποιεί ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο.
Αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε πως η καραντίνα παρατείνεται μέχρι το καθολικό Πάσχα στις 12 Απριλίου και πιθανόν ακόμα περισσότερο.
Την Δευτέρα ο αριθμός των θανάτων από τον θανατηφόρο ιό στην Ιταλία έφτασε τους 11.591, τον μεγαλύτερο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, παρά την λήψη μέτρων καραντίνας εδώ και 32 ημέρες.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπάλληλοι δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη αναφέρουν πως οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στην κοινωνία θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ για εβδομάδες ή μήνες.
Αλλά η κατάσταση που επικρατεί τώρα στην Ιταλία φανερώνει πως αναδύεται ένα άλλο πρόβλημα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού: Η διατήρηση της έννομης τάξης και της κοινωνικής ομαλότητας.
https://www.pronews.gr/