Αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν ήδη ξεκινήσει την μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για να πάρουν ξανά μπροστά οι οικονομίες τους καθώς η ύφεση η οποία έχουν υποστεί είναι... ισοπεδωτική.
Mπορούμε να πούμε ότι επιτέλους «χαράζει» στην Ευρώπη καθώς οι πρώτες χώρες «ανοίγουν ρολά» αν και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η επιστροφή στην «κανονικότητα» (άγνωστο παραμένει το τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο όταν θα υπάρξει πιθανότατα δεύτερο κύμα του ιού)
Σημειώνεται μάλιστα ότι η Σουηδία δεν πήρε ποτέ μέτρα πλην της απαγόρευσης του συναθροίζεσθαι πάνω από 50 άτομα!
Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα της ΕΕ, που ανακοίνωσε τα σχέδια της για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Όπως είπε ο καγκελάριος της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, «στόχος είναι από τις 14 Απριλίου να ξανανοίξουν μικρά καταστήματα εμβαδού έως 400 τ,μ. υπό αυστηρές συνθήκες ασφαλείας».
Αν προχωρήσει το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησής του, όπως προβλέπει το σχέδιο, τα μεγαλύτερα καταστήματα μπορεί να λειτουργήσουν από την Πρωτομαγιά και τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια κι άλλες υπηρεσίες από τα μέσα Μαΐου, τόνισε ο Κουρτς, προσθέτοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον οι πολίτες εφαρμόζουν πιστά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης το επόμενο διάστημα.
Την ίδια ώρα η Δανία ανακοίνωσε σχέδια για επαναλειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και δημοτικών σχολείων από τις 15 Απριλίου εφόσον παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού και ο αριθμός των θανάτων από την Covid-19.
«Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν να βαδίζουμε σε τεντωμένο σκοινί. Αν σταθούμε ακίνητοι στη διαδρομή μπορεί να πέσουμε κι αν πάμε πολύ γρήγορα μπορεί να είναι άσχημο το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε προσεκτικά ένα βήμα μετά το άλλο», δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρέντρικσεν, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση των μεγάλων συναθροίσεων θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Αύγουστο.
Η Ιταλία και η Ισπανία οι χώρες που έχουν τα περισσότερα θύματα στην Ευρώπη από τον κορωνοϊό ξεκίνησαν την χαλάρωση των μέτρων στην απαγόρευση κυκλοφορίας και ανοίγουν τα πρώτα καταστήματα!
Xθες Ισπανοί αστυνομικοί μοίραζαν μάσκες στο Μετρό, καθώς εργάτες σε εργοστάσια και οικοδομές επέστρεψαν σήμερα στην εργασία τους.
Από σήμερα η Ιταλία θα επιτρέψει το άνοιγμα των βιβλιοπωλείων και των καταστημάτων παιδικών ρούχων.
Πιο αναλυτικά στην Ισπανία επιστρέφουν στις εργασίες τους εκτός από τους εργάτες και όσοι εργάζονται στην απολύμανση, στην ασφάλεια, στις τηλεπικοινωνίες και στα τελωνεία.
Οι οδηγίες που έχουν δοθεί στους εργαζόμενους είναι να μην μοιράζονται εργαλεία, μάσκες και γάντια και να κρατούν αποστάσεις 2 μέτρων.
Μπαρ, εστιατόρια, καφέ και νυχτερινά κέντρα θα παραμείνουν κλειστά για εβδομάδες.
Στην Ιταλία η γενική απαγόρευση ισχύει μέχρι τις 3 Μαΐου και μόνο συγκεκριμένα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν. Ωστόσο, στην Ιταλία δεν θα ανοίξουν τα εργοστάσια, ενώ κάποιες περιοχές αρνούνται να δεχτούν το άνοιγμα έστω και των λίγων αυτών επιχειρήσεων.
Στη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει ακόμη πει την τελευταία λέξη σε μια συζήτηση που έχει ήδη ξεκινήσει.
Στο μεταξύ αύριο αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο του κορωνοϊού με τους υπουργούς που έχουν άμεση εμπλοκή στη διαμόρφωση της τελικής απόφασης, ενώ την ίδια ώρα και οι υπουργοί Παιδείας των ομόσπονδων κρατιδίων θα εξετάσουν συστάσεις της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημόνων Λεοπολντίνα για μια σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα.
Αυτό το μοντέλο της μεγάλης επιστημονικής επιτροπής το εισηγήθηκε σε άρθρο του pronews.gr o νομικός και πρώην διευθυντής αμυντικής πολιτικής του ΥΕΘΑ Πολύκαρπος Αδαμίδης και είναι ένα ζητούμενο και για την Ελλάδα.
Πρέπει να υπάρξει κάτι αντίστοιχο και στην Ελλάδα.
Αλλά τι ακριβώς προτείνει η ομάδα 26 διακεκριμένων φυσικών, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, οικονομολόγων, δικηγόρων, γιατρών, εκπαιδευτικών, ειδικών της πληροφορικής και κλιματολόγων σε 19 σελίδες;
Οι προτάσεις τους είναι πολύ συγκεκριμένες και αφορούν σε όλο το πρίσμα της δημόσιας ζωής. Σημαντικό είναι τα τονιστεί ότι οι επιστήμονες εξαρτούν τη χαλάρωση των μέτρων από τρεις παράγοντες: πρώτον, ο αριθμός νέων κρουσμάτων θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί σε κατώτατο επίπεδο, δεύτερον, τα νοσοκομεία να διαθέτουν περίσσευμα δυνατοτήτων ιατρικής περίθαλψης και να έχουν επιστρέψει στον κανονικό ρυθμό τους και οι πολίτες να τηρούν τα γνωστά μέτρα προστασίας, όπως η τήρηση της απόστασης και η χρήση μάσκας.
Καταρχήν θα μπορούσε να μπουν μπροστά ο τομέας λιανικού εμπορίου και τα καταστήματα γαστρονομίας, υπηρεσίες και εργοστάσια.
Αλλά και ταξίδια θα μπορούσαν να αρχίσουν να γίνονται με τη λήψη σχετικών μέτρων προστασίας. Η Λεοπολντίνα, η Εθνική Ακαδημία Επιστημόνων, προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας “σε ορισμένους τομείς μετακίνησης ανθρώπων με δημόσια μέσα”.
Εάν εξασφαλιστεί η αναγκαία απόσταση θα μπορούσαν να γίνονται πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες. Απαραίτητη είναι η συνεχής παρακολούθηση των κρουσμάτων σε όλην αυτήν τη διαδικασία.
Την ανοικοδόμηση της οικονομίας μετά την κορωνοκρίση αποκαλούν οι επιστήμονες ως “ιστορική ευκαιρία” για μεγαλύτερη βιωσιμότητα.
Και προτείνουν μεταξύ άλλων οικονομία φιλική προς το περιβάλλον και στροφή στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την αγροτική οικονομία, που θα βασίζονται κυρίως στην καινοτομία και την ανάπτυξη. Σχετικά με τα μέτρα άμβλυνσης των οικονομικών επιπτώσεων, στο κείμενο των ερευνητών αναφέρονται μέτρα που έχει ήδη λάβει η γερμανική κυβέρνηση, όπως η βραχυχρόνια εργασία.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τα σχολεία. "Η επαναλειτουργία των σχολείων θα πρέπει να γίνει όσο πιο σύντομα γίνεται" αναφέρεται στο κείμενο των συστάσεων. Καταρχήν σταδιακά οι πρώτες τάξεις του δημοτικού και στη συνέχεια οι επόμενες τάξεις γυμνασίου. Μαθητές και μαθήτριες των τελευταίων τάξεων θα μπορούσαν να συνεχίσουν το home-schooling. Για το μάθημα θα πρέπει να διατεθούν αίθουσες με μεγάλο χώρο και οι τάξεις να μην συμπεριλαμβάνουν πάνω από 15 παιδιά. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και σε τάξεις παιδιών που δίνουν εξετάσεις για απολυτήριο.
Πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές θα συνεχίσουν το θερινό εξάμηνο με τα μέσα της τηλεδιδασκαλίας. "Ύψιστη προϋπόθεση είναι η τήρηση όλων των κανόνων υγιεινής, η απόσταση, η χρήση μάσκας, η διενέργεια τεστ και η συνεπής τήρηση της καραντίνας” επισημαίνουν οι 26 ερευνητές για να αποφευχθεί δεύτερο κύμα επιδημίας.
Πώς όμως θα γίνεται ο έλεγχος εξάπλωσης του νέου ιού; Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για πορεία σε τεντωμένο σχοινί. Κάθε βήμα προς την κανονικότητα κρύβει το κίνδυνο αριθμού κρουσμάτων που θα μπορούσε να φέρει το σύστημα υγείας στα όριά του.
Μέχρι τώρα η κινητικότητα του ιού ελεγχόταν με τεστ σε άτομα που εμφάνιζαν συμπτώματα. Τώρα οι επιστήμονες προτείνουν οι έλεγχοι να γίνονται αντιπροσωπευτικά και περιφερειακά.
Δηλαδή εκτός από τεστ σε πιθανούς φορείς του κορωνοϊού, θα πρέπει να ελέγχεται εάν έχουν αποκτήσει ανοσία εκείνοι που έχουν περάσει τη νόσο. Από αυτό το μέτρο οι επιστήμονες θα μπορούσαν να βγάλουν άμεσα προγνωστικά, με βάση τα οποία οι πολιτικοί θα ενημερώνονταν για την επίδραση ορισμένων μέτρων που έλαβαν.
Οι ερευνητές της Εθνικής Ακαδημίας Λεοπολντίνα επαινούν ονομαστικά τη Νότια Κορέα για το μοντέλο παρακολούθησης της μετάδοσης του ιού με βάση εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο και προτείνει ανάλογο πρότζεκτ σε εθελοντική βάση και στη Γερμανία.
Και για να μην μετατραπεί η πανδημία σε μαζική ψηφιακή επιτήρηση, τα δεδομένα θα πρέπει να είναι ανώνυμα και μετά την παρέλευση ενός χρονικού διαστήματος να διαγράφονται.
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι το lockdown στη Γαλλία παρατείνεται έως τις 11 Μαΐου και έδωσε κάποια πρώτα στοιχεία για την άρση των μέτρων, στο νέο διάγγελμά του για τον κορωνοϊό.
Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα αρχίσουν να ανοίγουν σταδιακά στις 11 Μαΐου, δήλωσε ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι αυτή η ημερομηνία θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας φάσης. Τόνισε όμως ότι το lockdown θα παραταθεί έως τότε. Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, τα μέτρα πρέπει να τηρηθούν, υπογράμμισε.
Παρότι τα σχολεία θα αρχίσουν να ανοίγουν από τις 11 Μαΐου, τα μαθήματα στα πανεπιστήμια δεν θα ξεκινήσουν πριν από το καλοκαίρι, διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος. Τα μπαρ και τα εστιατόρια επίσης θα παραμείνουν κλειστά, ενώ κανένα φεστιβάλ δεν θα γίνει πριν από τα μέσα Ιουλίου, δήλωσε ο Μακρόν.
«Η Γαλλία περνά δύσκολες ώρες», είπε ο Μακρόν και παραδέχθηκε ότι η χώρα δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την πρόκληση του κορωνοϊού.
«Η επιδημία αρχίζει να επιβραδύνει. Τα αποτελέσματα είναι εδώ. Χάρη στις προσπάθειές σας, κάθε ημέρα κάνουμε πρόοδο», είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ακόμη ότι έως τις 11 Μαΐου θα έχει εξεταστεί κάθε πολίτης που έχει αποτελέσματα, όπως και ότι μέχρι τότε θα έχουν χορηγηθεί μάσκες στους πολίτες.
Το τι πράττει η Γαλλία έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα γιατί η Αθήνα ακολουθεί τα βήματα των Γάλλων. Οπότε όταν η Γαλλία θα αποφασίσει να «απελευθερώσει» την οικονομία της και την κοινωνία της θα παίξει σημαντικό ρόλο και στις αποφάσεις της Αθήνας.
Πάντως εάν ξεκινήσει ένα μεγάλο μέρος της ΕΕ να λειτουργεί θα αναγκαστεί να το πράξει και η υπόλοιπη ΕΕ διότι αν δεν το κάνει θα μείνει πίσω οικονομικά και εν τέλει γεωπολιτικά και πολιτικά.
pronews