Της Αθανασίας Φωτιάδη
Είναι συγκλονιστική η στιγμή του αποχαιρετισμού για τον ηρωικό αγωνιστή Μανώλη Γλέζο. Παγκοσμίως γνωστή η αντιστασιακή δράση των δύο νεαρών Ελληνόπουλων Μανώλη Γλέζου και Απόστολου Σάντα που κατέβασαν τη σημαία της ναζιστικής Γερμανίας με την σβάστικα από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως στις 30 Μαΐου 1941. Αποφάσισαν να δράσουν, την αποφράδα αυτή ημέρα που καταλήφθηκε η ηρωική Κρήτη από τους Γερμανούς κατακτητές, με τον ύψιστο συμβολισμό ότι ο αγώνας της απελευθέρωσης των Ελλήνων συνεχίζεται.
Πέρασαν αθάνατοι στη μνήμη των Ελλήνων με αυτόν τον σημαδιακό αριθμό 30. Στις 30 Απριλίου 2011 έφυγε ο Απόστολος Σάντας και 30 Μαρτίου 2020 έφυγε ο Μανώλης Γλέζος.
Αυτή η ηρωική μέρα 30 Μαΐου 1941 περνά στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδας.
“Ο σημαδιακός αριθμός 30 τους ακολουθεί μέχρι τον θάνατό τους ” μου επισημαίνει η κόρη του Απόστολου Σάντα, η Αλεξάνδρα. Η Αλεξάνδρα Σάντα είναι μέλος της 15μελούς Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα – Ε.Σ.Δ.Ο.Γ.Ε. Aγωνίζεται διαρκώς και αθόρυβα για την επίτευξη του σκοπού του.
Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα – Ε.Σ.Δ.Ο.Γ.Ε ιδρύθηκε από τον Μανώλη Γλέζο, τις αντιστασιακές οργανώσεις και άλλους γνωστούς και άγνωστους αγωνιστές, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο ίδιος. Έδινε διαρκώς μάχες για τα δίκαια του Ελληνικού λαού και τις επανορθώσεις εκ μέρους της Γερμανίας προς την Ελλάδα για τις καταστροφές και τα θύματα που επέφερε αυτή κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Αποχαιρετώντας τον Μανώλη Γλέζο ανατρέχω στο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Τα προπύλαια της Αντίστασης», που αφιέρωσε στο Γλέζο και Σάντα.
«Κάποτε οι πράξεις των ανθρώπων, έργα τέχνης είναι: Δυο παλικάρια διέσχισαν μια νύχτα όλο το θάνατο, έριξαν τον αγκυλωτό σταυρό απ’ τους ώμους των αιώνων, κι έστησαν δυο καινούργιους κίονες στο ναό της Παλλάδος. Μες απ’ αυτούς τους κίονες, η Ελλάδα πέρασε προς τη νέα ιστορία της. Και τότε, οι ζώντες, μαζί και οι νεκροί και οι ελιές και τα έλατα ανηφόρισαν τα κράκουρα της λευτεριάς, κουβαλώντας στη ράχη τους την τιμή της πατρίδας, το μικρό καπνοδόχο του σπιτιού τους, τη στάμνα, το δρεπάνι, το άροτρο, και τον καπνό της Ιθάκης.”
Συλλογίζομαι με δέος ότι σήμερα 1η Απρίλη 2020, συμπληρώνονται 65 έτη από την έναρξη του αντιαποικιακού αγώνα της ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου από το Βρετανικό ζυγό και την Ένωσή της με την Ελλάδα. Μια τέτοια ιστορική ημέρα Αντίστασης του Ελληνισμού τελείται η εξόδιος ακολουθία του Μανώλη Γλέζου. Να τον θυμόμαστε και να αντιστεκόμαστε οι απανταχού Έλληνες.
- Νομικός, μέλος της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα-Ε.Σ.Δ.Ο.Γ.Ε.
Αναρτήθηκε από τη συνεργάτιδά μας Σοφία Παπανικολάου