Σε επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις του Λιμενικού, της Αστυνομίας, αλλά και του στρατού στα νησιά του ανατολικού Αγαίου, καθώς στις αρμόδιες ελληνικές αρχές έχουν περιέλθει πληροφορίες ότι το καθεστώς Ερντογάν προετοιμάζει έναν “θαλάσσιο Έβρο”. Οι πληροφορίες επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι στα μικρασιατικά παράλια έχουν ήδη συγκεντρωθεί μερικές χιλιάδες μετανάστες και καταφτάνουν ολοένα και περισσότεροι.
Του ΖΑΧΑΡΙΑ Β. ΜΙΧΑ*
Τις τελευταίες εβδομάδες, εξάλλου, έγινε συστηματική προσπάθεια να προσεγγίσουν τα ελληνικά νησιά πλοιάρια μετανάστες. Η αποτυχία της Τουρκίας στο μέτωπο του Έβρου –πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες– την έχει οδηγήσει στην απόφαση να επαναλάβει την υβριδική επίθεση στα εκ της φύσεώς τους πιο ευάλωτα θαλάσσια σύνορα. Η αμφισβήτηση των θαλασσίων συνόρων από την Άγκυρα, εξάλλου, προσθέτει μια ακόμα προβληματική παράμετρο στην εικόνα, γεγονός που καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης.
Στην εικόνα έρχεται να προστεθεί η απόπειρα εργαλειοποίησης μεταναστών που έχουν νοσήσει με τον κορονοϊό, όπως είχε αποκαλύψει από τις 2 Απριλίου ο Σταύρος Λυγερός στο SLpress.gr, σε μια προσπάθεια αξιοποίησής τους ως ενός ιδιότυπου βιολογικού όπλου σε βάρος της Ελλάδας.
Από τότε, μία σειρά γεγονότων έχει εδραιώσει την πεποίθηση στων αρμοδίων ελληνικών αρχών ότι το καθεστώς Ερντογάν παίζει βρώμικα, εξ ου και τα σχετικά ρεπορτάζ αυτών των ημερών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τις τελευταίες δύο εβδομάδες το Λιμενικό έχει εμποδίσει την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα 21 πλοιαρίων γεμάτων με παράνομους μετανάστες, κυρίως στην περιοχή της Λέσβου και του Αγαθονησίου. Δύο πλοιάρια (το ένα με 56 και το άλλο με 39 μετανάστες) κατάφεραν να περάσουν από το “φράγμα” και να προσεγγίσουν ελληνικό έδαφος.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία αναφορικά με την προέλευση των μεταναστών που πάτησαν τελικά το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος τον τελευταίο μήνα. Το 19% μόλις ήταν Σύριοι, το 49% ήταν Αφγανοί. Εισήλθαν στην Ελλάδα και 138 από τη Σομαλία και 120 από το Κογκό. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αρχές έχουν μεριμνήσει για την απομόνωσή τους, ώστε να διαπιστωθεί εάν και πόσοι από αυτούς είναι φορείς του ιού Covid-19, ώστε να αποτραπεί η διασπορά στον πληθυσμό.
Η συσσώρευση μεταναστών στα μικρασιατικά παράλια –όπως προαναφέραμε– φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των ελληνικών αρχών ότι το καθεστώς Ερντογάν ετοιμάζεται για έναν “θαλάσσιο Έβρο”. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Σμύρνη, οι ντόπιοι Τούρκοι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους και κάνουν μαζικές προμήθειες από τα σούπερ μάρκετ, φοβούμενοι όχι γενικά την πανδημία, αλλά και τον κίνδυνο να κολλήσουν από το πλήθος των μεταναστών που ετοιμάζονται για το “άλμα” προς τα ελληνικά νησιά.
Υπό αυτή την έννοια, η στρατηγική της εργαλειοποίησης των μεταναστών έχει μετατραπεί σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά αυτό –προς το παρόν τουλάχιστον– δεν φαίνεται να την πτοεί. Αυτός είναι ο λόγος που εκτός από το Λιμενικό και την Αστυνομία σε επιφυλακή βρίσκεται και ο Στρατός και το Ναυτικό. Αν και πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διαχειριστεί την κρίση χωρίς την ανάμιξη των ενόπλων δυνάμεων, αυτές έχουν τεθεί σε επιφυλακή για την περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο καταστεί αναγκαία η επέμβασή τους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στο Γενικό Επιτελείο παρακολουθούν στενά και προσεκτικά την κατάσταση που διαμορφώνεται στο μέτωπο του μεταναστευτικού, επειδή φοβούνται το ενδεχόμενο η Τουρκία να επιχειρήσει να εμπλέξει το δικό της πολεμικό ναυτικό, εκμεταλλευόμενη τις αναπόφευκτες τριβές που προκαλεί η ανάσχεση του πλου των πλοιαρίων με τους μετανάστες.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι προετοιμασμένες για ενδεχόμενες τουρκικές επιθετικές ενέργειες. Το ίδιο ισχύει και για το Λιμενικό που έχει και το προηγούμενο του εμβολισμού του σκάφους “Γαύδος” τον Φεβρουάριο του 2017.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι Τούρκοι στέλνουν πλοιάρια, εκτός από τη Λέσβο και στο Αγαθονήσι, το οποίο βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρό τους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές έχουν προετοιμάσει σχέδιο μαζικής αποβίβασης μεταναστών και στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου, καθώς η απόσταση από την απέναντι πόλη Καρς της Τουρκίας είναι μικρή.
*Ο Ζαχαρίας Β. Μίχας είναι Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ / ISDA)
DEFENCE-POINT