Ενισχύει τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο η Αθήνα για να εμποδίσει το σχεδιασμό της Άγκυρας να προωθήσει στα νησιά παράνομους μετανάστες, μολυσμένους με κορωνοϊό.Στην Τουρκία τα κρούσματα κορωνοϊού θεωρούνται ότι είναι πολύ περισσότερα από τα επίσημα και ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διάδοση ανάμεσα στους παράνομους μετανάστες. Η Αθήνα ξέρει ότι στην Τουρκία έχουν δημιουργηθεί στρατιές από «υγειονομικές βόμβες» τις οποίες και θα επιχειρήσει να στείλει εντός ελληνικού εδάφους για διασπορά του ιού.
Ξέρει πως ο ιός δεν έχει διαδοθεί στην ελληνική κοινωνία όσο στην τουρκική και η Άγκυρα θέλει να αλλάξει τις υγειονομικές ισορροπίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι έχουν συγκεντρώσει κυρίως απέναντι από τα νησιά του Βορειοανατολικου Αιγαίου, χιλιάδες παράνομους μετανάστες, αλλά και έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό πλωτών μέσων κάθε είδους, προκειμένου, εκμεταλλευόμενη και τον καλό καιρό που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες, να τους περάσει σε ελληνικό έδαφος.
Τους περισσότερους από αυτούς τους έχουν τοποθετήσει σε δυο σημεία ακριβώς απέναντι από τη Λέσβο και τη Χίο, επιχειρώντας έτσι να επιδεινώσουν περαιτέρω την ήδη βεβαρημένη κατάσταση που αντιμετωπίζουν εκεί οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας.
Η μεταφορά τους οργανώθηκε από τις τουρκικές επίσημες αρχές στα πρότυπα της προηγούμενης αντίστοιχης, αποτυχημένης ωστόσο, επιχείρησης που στήθηκε στον Έβρο τον περασμένο μήνα. Για τον συγκεκριμένο σκοπό, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, χρησιμοποιήθηκαν τουριστικά λεωφορεία και ταξί, στα οποία επιβιβάζονταν παράνομοι μετανάστες από διάφορους καταυλισμούς στο εσωτερικό της χώρας, με προορισμό κυρίως το Ντικιλι και το Τσεσμε στην περιοχή της Σμύρνης και το Αϊβαλί.
Στο πλαίσιο αυτό και προς αντιμετώπιση της νέας επιχείρησης εισβολής που βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά της Άγκυρας, η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου έχει δώσει εντολή να αυξηθεί ο αριθμός των πλοίων και οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με στόχο, λαμβάνοντας θέσεις πίσω από τα σκάφη του Λιμενικού, να δημιουργηθεί μια δεύτερη γραμμή άμυνας απέναντι στις, οργανωμένες από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, μεταναστευτικές ροές.
Το γεγονός ωστόσο ότι όπως και στον Έβρο έτσι στην προκειμένη περίπτωση και στο Αιγαίο η προσπάθεια της Άγκυρας να αιφνιδιάσει, εργαλείοποιωντας για μια ακόμη φορά τους παράνομους μετανάστες, έπεσε στο κενό είχε σαν αποτέλεσμα τον εκνευρισμό της τουρκικής ηγεσίας. Ως απόρροια του συγκεκριμένου εκνευρισμού, εξηγήθηκαν από κύκλους του Πενταγωνου και οι πτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τον Βόρειο Έβρο και τις ακτές της Χίου και της Λέσβου.
Μάλιστα σε ότι αφορά την περίπτωση της Λέσβου, τα τουρκικά F-16 προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, αφού μετά την πτήση τους πάνω από τις βόρειες ακτές του νησιού, δεν δίστασαν να προχωρήσουν και σε παρενόχληση ενός αεροσκάφους της FRONTEX (βρετανικό) που επιχειρούσε στην περιοχή, πετώντας σε πολύ κοντινή απόσταση μπροστά του.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η νέα τουρκική ασύμμετρη απειλή που προβάλει στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα μας και πάλι μεσώ της χρησιμοποίησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά και από το Μέγαρο Μαξίμου, δεδομένου ότι συν της άλλης συνδέεται άμεσα και με τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού στη χώρα μας.
Κυβερνητικές πήγες θεωρούν ότι η Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση της νόσου τα έχει πάει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πετυχαίνοντας να ελέγξει και να κρατήσει χαμηλό των αριθμό των κρουσμάτων.
Στο ενδεχόμενο όμως που υπάρξει μια εισβολή παράνομων μεταναστών, που ασθενούν με κορωνοιο, τότε η κατάσταση θα περιπλακεί σημαντικά αφού ο ιός θα μπορούσε να επεκταθεί στις ασφυκτικά γεμάτες δομές όχι μόνο της Λέσβου και της Χίου, αλλά και των υπολοίπων νησιών του Αιγαίου.
Σε μια τέτοια πιθανότητα η ελληνική πλευρά ανησυχεί ότι η κατάσταση θα γινόταν εξαιρετικά πιεστική και δύσκολο να ελεγχθεί με αποτέλεσμα την εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα μας με οτι αυτό συνεπάγεται.