22.3.20

Δεν αποκλείει το καθολικό lockdown της χώρας η Κυβέρνηση με χρήση και των Ενόπλων Δυνάμεων


Ακόμη και το γενικό lockdown είναι στο τραπέζι των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και μάλιστα θα υπάρχει εμπλοκή και των ενόπλων δυνάμεων.

Ο ίδιος αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ότι ήδη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά τον στρατό.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ΕΛ.ΑΣ. ενεργοποιεί σχέδιο έκτακτης επιχειρησιακής δράσης για την εποπτεία της καραντίνας και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης έξαρσης εγκληματικότητας σε «στόχους» κακοποιών που παραμένουν ανοιχτοί, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων.
Στο όλο πλαίσιο εντάσσονται η ενίσχυση των περιπολιών στις γειτονιές και οι έλεγχοι υπαίθρων, υπεράριθμων συναθροίσεων, ενώ υιοθετείται η ενεργοποίηση drones για την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων σε δημόσιο χώρο.
Ο κ. Χαρδαλιάς στη συνέντευξή του ζητεί από τους πολίτες να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση , το αποτέλεσμα των οποίων ακόμα δεν ξέρουμε καθώς θα φανεί τις επόμενες δυο εβδομάδες, ενώ σημειώνει πως περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων.
Υπογραμμίζει ότι «η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση, έλαβε όλα τα μέτρα που χρειάζονταν τη δεδομένη χρονική στιγμή για την αντιμετώπισή της.
Αντιληφθήκαμε εγκαίρως τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και κινηθήκαμε πολύ πιο γρήγορα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες», συμπληρώνοντας ότι «κυρίως κινηθήκαμε προληπτικά» και πως «τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν έχουν φανεί ακόμα, καθώς θα πρέπει να περάσουν περίπου δυο εβδομάδες για να φανεί η αποτελεσματικότητά τους».
Το "κρας τεστ" του Σαββατοκύριακου: "Όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι" 
Ανοιχτό είναι το σενάριο γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας από την κυβέρνηση με το Σαββατοκύριακο που διανύουμε να λειτουργεί ως ένα κρας τεστ. Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο στην εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες και αυτό είναι που θα καθορίσει το εάν τελικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προχωρήσει στη συγκεκριμένη απόφαση. Πάντως, τα μηνύματα που στέλνουν οι πολίτες είναι αντιφατικά καθώς αν και η πλειοψηφία των πολιτών φαίνεται να συμμορφώνεται με τις οδηγίες, μια άλλη μερίδα του κόσμου συνωστίστηκε σε εθνικές οδούς και λιμάνια προκειμένου να ταξιδέψει στην επαρχία. 
Το κλίμα έδωσε το απόγευμα του Σαββάτου και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος έκανε λόγο για «κομβόι ΙΧ στα διόδια των εθνικών οδών».
Υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών. Τα δύσκολα είπε είναι μπροστά μας, «οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι αυτό χρειάζεται, προσοχή, υπευθυνότητα και τήρηση του μέτρου μένουμε σπίτι».
Επανέλαβε ότι η πλειοψηφία συμμορφώνεται με τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί, ωστόσο κάποιοι ακόμα και σήμερα δείχνουν ανεύθυνη και αντικοινωνική συμπεριφορά.
«Δεν είναι μια εύκολη ιστορία υπάρχουν συμπεριφορές που είναι ανάρμοστες και μπορεί να διασπείρουν τον ιό στις τοπικές κοινωνίες και να οδηγηθούμε σε υπερφόρτωση του συστήματος υγείας και σε θανάτους αγαπημένων ανθρώπων.
Στα… συρτάρια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας βρίσκονται σχέδια «εκτάκτου ανάγκης», έτοιμα να τεθούν σε ισχύ σε περίπτωση που τα κρούσματα κορωνοϊού αυξηθούν κατακόρυφα.
Πρόκειται για απόρρητα σχέδια, τα οποία όλοι εύχονται να μην εφαρμοστούν ποτέ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο, είναι υποχρεωμένες να τα έχουν καταρτίσει, προκειμένου να υπάρχει οργανωμένη αντίδραση του κράτους, ακόμα κι αν γίνουν πραγματικότητα τα πιο απευκταία σενάρια. Το πρώτο μέτρο «κλιμάκωσης» των περιορισμών που εξετάζεται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα το "Έθνος της Κυριακής"
Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία υποδομής και η οργάνωση διαδικασιών για εφαρμογή διαλογής στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και στις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως και ο έλεγχος της ροής του αέρα από το σύστημα κλιματισμού ανάμεσα στους ορόφους, τους θαλάμους, τους διαδρόμους και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (δεδομένου ότι ο ιός μεταδίδεται με σταγονίδια).
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας διαθέτει σχέδια προκειμένου να μπορούν να τεθούν σε καραντίνα χωριά ή ακόμα και πόλεις, όπως έγινε στην περίπτωση των δύο χωριών, Δαμασκηνιά και Δραγασιά, στον Δήμο Βοΐου στην Κοζάνη. Τα σχέδια προβλέπουν την επιτήρηση της καραντίνας, την τροφοδοσία με τα απαραίτητα είδη αλλά και την επαρκή λειτουργία των κρίσιμων υποδομών για να μην υπάρχουν προβλήματα με το ρεύμα, το νερό και τις τηλεπικοινωνίες.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας
Τα παραπάνω έχουν θορυβήσει τα συναρμόδια υπουργεία και έτσι οι τελευταίες εισηγήσεις των ειδικών περιλαμβάνουν σενάρια απαγόρευσης κυκλοφορίας στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Πόσο θα δυσκολέψει τη ζωή μας και γιατί είναι καλό να λάβουμε τα μέτρα μας, εμείς πρώτα, σαν σκεπτόμενοι και υπεύθυνοι πολίτες;
Ας δούμε ορισμένους από τους περιορισμούς που ισχύουν σε Γαλλία και Ισπανία. Εκεί, η κυκλοφορία στους δρόμους επιτρέπεται μόνο για τις παρακάτω περιπτώσεις και ο πολίτης φέρει μια υπεύθυνη δήλωση που μπορεί να του ζητηθεί ανά πάσα στιγμή από τους αστυνομικούς που περιπολούν:
• Για εργασία που αποδεικνύεται (με βεβαιώσεις) ότι δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι
• Για αγορές σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή ανεφοδιασμό σε πρατήριο καυσίμων – Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει και ο ηλικιακός και χρονικός περιορισμός , όπως πράττει η Βουλγαρία. Δηλαδή, οι ηλικίες 60 και πάνω να επιτρέπεται η επισκεψη σε σουπερ μαρκετ κλπ μεταξύ 8:30 με 10:30.
• Για επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο
• Για ατομική άσκηση μικρής διάρκειας
• Για να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του
• Εφόσον δουλεύει σε κάποιον τομέα που εργάζεται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Σε κάθε άλλη περίπτωση άσκοπης μετακίνησης υπάρχουν ποινικές διώξεις και χρηματικό πρόστιμο. Η παρουσία της Αστυνομίας είναι συνεχής στους δρόμους και ελέγχει όλα τα οχήματα και τους πεζούς, επιβάλλοντας και τα ανάλογα πρόστιμα.
Στη δήλωση, την οποία μπορεί να την κατεβάσει από το διαδίκτυο, ο πολίτης επιλέγει την περίπτωση που του αντιστοιχεί και οφείλει να την φέρει συνεχώς μαζί του και να την επιδείξει σε κάθε έλεγχο της Αστυνομίας.
pronews