Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Πήγε, είδε, ζήτησε και απήλθε από τις Βρυξέλλες ο ηγέτης της κατοχικής Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρά το γεγονός ότι παρουσιάσθηκε ως ενοχλημένος και κακοφανισμένος άφησε τα αποτυπώματά του και άφησε κληρονομιά.
- Πρέπει να θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι ένα τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ε.Ε. προς την Άγκυρα θα εγκριθεί από την Ένωση. Και μάλιστα τα ποσά που συζητούνται ότι θα δοθούν στην Τουρκία είναι σημαντικά και θα είναι αρκετά ώστε… να κάμψουν τις τουρκικές ενστάσεις. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε ένα ποσό 40 δις ευρώ, που έχει δώσει για το μεταναστευτικό και προφανώς ζητά πολλά περισσότερα.
Με βάση τα όσα έχουν συζητηθεί, αρχίζει συζήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το καθεστώς Ερντογάν για αναθεώρηση της Δήλωσης του 2016 μεταξύ των δυο πλευρών για το μεταναστευτικό. Με την έναρξη των συζητήσεων αυτών θα εντοπιστούν, όπως συναφώς αναφέρθηκε, κενά, θα συμπληρωθούν και θα διαμορφωθεί στο τέλος μια νέα συμφωνία.
- Οι δύο πλευρές εξουσιοδότησαν τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ και τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διεξάγουν αυτό το διάλογο.
Ο Ερντογάν κατά τη συζήτηση με τους θεσμούς της Ε.Ε. έθεσε όλες τις αξιώσεις του, που περιέχονται σε έγγραφο που έχει συνταχθεί σχετικά ( Π΄. Ξανθούλης, εφημερίδα «Φιλελεύθερος», 8.3.2020):
- Ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για όλους τους Τούρκους πολίτες, παρά το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει υλοποιήσει 6 από τα 72 προαπαιτούμενα που τέθηκαν από την Ε.Ε.
- Αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
- Επανενεργοποίηση των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ξεπάγωμα πέντε τουρκικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.
Έχοντας στις αποσκευές τους τα αποτελέσματα των συζητήσεων με τον Ερντογάν, θα μεταβούν αύριο στην Αθήνα η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος, Μαργαρίτης Σχοινάς. Είναι μιας μορφής παράλληλης διαπραγμάτευσης; Ενδεχομένως.
Το σίγουρο είναι πως η κατάληξη των συζητήσεων Ε.Ε.- Τουρκίας θα τεθούν στο τέλος προς έγκριση από τα κράτη-μέλη. Προφανώς και εκεί θα υπάρξουν πιέσεις και πρωτοβουλίες από πλευράς των λεγόμενων ισχυρών εταίρων, όπως η Γερμανία, για να ικανοποιηθεί η Άγκυρα.
Ελλάδα και Κύπρος, βιώνοντας την τουρκική συμπεριφορά πρέπει να αντέξουν τις πιέσεις και να ορθώσουν ανάστημα και να μπλοκάρουν τα νέα δώρα προς την κατοχική δύναμη από τη στιγμή που δεν αλλάζει στάση και συμπεριφορά. Δεν φτάνει που η Τουρκία προκαλεί, είναι άκρως επιθετική, επιπλέον θα επιβραβευθεί. Η λογική της εξημέρωσης του θηρίου, που έχει ως γνωστό, αποθρασύνει την κατοχική δύναμη, η οποία αναβαθμίζει τις παράνομες και παράλογες αξιώσεις της.