Όσον αφορά την ουρά στα διόδια (και ανταλλαγή χρημάτων) δεν θα υπήρχε αν είχε αναστείλει τη λειτουργία τους η κυβέρνηση. ΑΛΕΞ |
Την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών υπακούει στις οδηγίες και «μένει σπίτι», κάποιοι άλλοι βλέπουν την καραντίνα με απίστευτη ανευθυνότητα και ως ευκαιρία να πάνε στα χωριά τους, εν μέσω επιδημίας κορωνοϊού κι ενώ μόλις χθες ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Έτσι λοιπόν, ένα βήμα πριν από τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας βρίσκεται η Ελλάδα.
Είτε γιατί το Σαββατοκύριακο που έρχεται πολλοί θα ξεχυθούν σε πάρκα και παραλίες αδιαφορώντας για τις εντολές που έχουν δοθεί, είτε γιατί οι επιστήμονες περιμένουν μεγάλο κύμα κρουσμάτων, η κυβέρνηση δηλώσει έτοιμη για όλα.
Τα όπλα στη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ειδικών που διαχειρίζονται την κρίση του κοροναϊού, έχουν λιγοστέψει.
Τι έχει μείνει; Απαγόρευση κυκλοφορίας, παρά μόνο για όποιον πηγαίνει στη δουλειά ή για ψώνια ή το φαρμακείο.
Επίσης, αναστολή δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και μόνο κάποιες γραμμές του μετρό και των λεωφορείων θα λειτουργούν.
Αλλά και αναστολή των ακτοπλοϊκών συνδέσεων με τα νησιά της χώρας προκειμένου να αποτραπεί μαζική φυγή από τις πόλεις.
To πρώτο αυστηρό βήμα έγινε με την απόφαση να ταξιδεύουν στα νησιά μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι αυτών κι όχι όσοι ζουν π.χ. στην Αθήνα και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να κάνουν διακοπές.
Οσο δε πλησιάζουμε προς το Πάσχα, όπου πολλοί θα θελήσουν να φύγουν από την Αθήνα και τις άλλες πόλεις, δεν αποκλείεται να υπάρξει και αποκλεισμένος δρόμων προκειμένου να «μπλοκαριστούν» εκδρομείς προς την επαρχία και να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του κοροναϊού.
Ταυτόχρονα, παρά την αυξημένη κίνηση σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, στα διόδια της Ελευσίνας, παρά τη σύσταση «Μην φεύγετε».
Όπως καταγράφεται χαρακτηριστικά στον χάρτη της Google, στην Ολυμπία Οδό, στο ύψος των διοδίων της Ελευσίνας, ώρα 12:45, μεσημέρι Παρασκευής, είχε σχηματιστεί ουρά από αυτοκίνητα με πολίτες που εγκαταλείπουν τις πόλεις.
Παρά τις δραματικές προειδοποιήσεις, τόσο του Σωτήρη Τσιόδρα χθες, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η εγκατάλειψη της Αθήνας προς την επαρχία, εν μέσω κρίσης κορωνοϊού, συνεχίστηκε.
Επιτάξεις ξενοδοχείων
Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξη του στον Γιώργο Κουβαρά, στο ACTION24, δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη αυτήν τη στιγμή. «Δεν εξαρτάται μόνο από εμάς ακόμη και αν τα πάμε καλά και έχουμε λίγο πατέρα κρούσματα σε σχέση με άλλες χώρες» δήλωσε. «Ο κύκλος της μετάδοσης του ιού είναι διαφορετικός σε κάθε χώρα, άλλος είναι στη Γερμανία, άλλος στη Γαλλία, στην Αμερική κλπ.» συνέχισε. «Έχει σημασία, λοιπόν, πότε θα αποφασίσουμε ότι ανοίγουμε τα σύνορα μας να υποδεχτούμε τουρίστες, πότε θα είναι έτοιμοι οι ξενοδόχοι μας και πότε θα μπορούν και οι άλλες χώρες να προσχωρήσουν σε προγραμματισμό διακοπών» όπως εξήγησε.
Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα 23/3 αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως το τέλος Απριλίου, με απόφαση της κυβέρνησης. Θα λειτουργεί τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία των νομών Θράκης και των νησιών που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της ΕΕ. Ποια ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοικτά θα αποφασίσουν οι σύλλογοι των ξενοδόχων.
Ο υπουργός Τουρισμού άφησε ανοιχτό εφόσον χρειαστεί να υπάρξει και επίταξη κλειστών ξενοδοχειακών μονάδων για να μετατραπούν σε νοσοκομεία, όπως προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Στην Ισπανία οι ξενοδόχοι ήδη πρόσφεραν 9000 κλίνες στο κράτος για να χρησιμοποιηθούν για την νοσηλεία νοσούντων από τον covid-19.