Του συνεργάτη μας Δημήτρη Κωνσταντάρα
Την Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου για τρίτη συνεχή χρονιά γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, μια Παγκόσμια Ημέρα που καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Τα ελληνικά εκτός από επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως μειονοτική γλώσσα στην Αλβανία, την Αρμενία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και την Τουρκία. Και το πολύ έξυπνο –και πραγματικό- «σύνθημα» της Ημέρας είναι : « Το γνωρίζατε ότι μιλάτε Ελληνικά;»
Το σωστό θα ήταν βέβαια να ρωτήσουμε : «Το γνωρίζατε ότι ΜΙΛΟΥΣΑΤΕ Ελληνικά;» Και το δυσάρεστο – σ αυτή την περίπτωση- είναι ότι μπορεί τα Ελληνικά να ήταν ΚΑΠΟΤΕ , αιώνες πριν, μια από τις λίγες «οργανωμένες» γλώσσες στον κόσμο χωρίς τη χρήση της οποίας πολλοί λαοί δεν θα μπορούσαν να συνεννοηθούν μεταξύ τους αλλά σήμερα, κινδυνεύουν να διαφοροποιηθούν σε τέτοιο σημείο ώστε δεν αποκλείεται πολύ σύντομα, οι μισοί Έλληνες να μην μπορούν να καταλάβουν τι λένε οι… άλλοι μισοί. Δυσάρεστο; Σίγουρα. Αλλά πολύ ακριβές. Γιατί μπορεί σε πολλές περιοχές της Ιταλίας, της Αλβανίας, της Ουκρανίας και άλλων χωρών να υπάρχουν άνθρωποι, χωριά ολόκληρα που χρησιμοποιούν μια παρεφθαρμένη «γκρεκάνικη» διάλεκτο, δείγμα του ότι πριν από 200 ή 300 χρόνια μιλούσαν «κανονικά» Ελληνικά αλλά στην ίδια την Ελλάδα και στην Κύπρο – ιδίως στην Κύπρο- τα Ελληνικά έχουν αλλάξει.
Και δεν είναι το «χάσμα των γενεών» που φταίει. Είναι το πλήθος των πληροφοριών και όλες οι προσλαμβάνουσες παραστάσεις από τα Media , η «μόδα» της χρησιμοποίησης ξένων λέξεων και εκφράσεων χωρίς ντροπή και χωρίς συναίσθηση, ο εξυπναδικισμός των άκριτα χρησιμοποιούμενων λέξεων, εκφράσεων, ακόμα και επιφωνημάτων ( για παράδειγμα το …. Ελληνικότατο «ουάου – wow» δηλαδή) που πολλοί «μάγκες « και «μάγκισες» μας «πετάνε στη μούρη» από τηλεοράσεως για να δείξουν ότι είναι πολίτες του κόσμου και όχι της «Ψωροκώσταινας».
Έχω γίνει απόλυτα δυσάρεστος και γκρινιάρης, μέχρι και γραφικός γιατί στιγματίζω με το χειρότερο τρόπο όλους αυτούς που αμόρφωτοι, ασυναίσθητοι, αναίσθητοι, χωρίς καν λίγη εθνική υπερηφάνεια διαστρέφουν, παραγνωρίζουν και παραγνωρίζουν κανόνες της γραμματικής, του συντακτικού και της φωνητικής για να αρθρώσουν, επειδή έτσι γουστάρουν, τον καθημερινό λόγο τους στην καλύτερη περίπτωση σαν Ελληνο-αμερικάνοι τρίτης γενιάς ή Ουκρανοί ηλεκτρολόγοι οι οποίοι ταλαίπωροι ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ να μιλήσουν ελληνικά αλλά δεν τους «βγαίνει» καλύτερα.
Στόχος της καμπάνιας είναι να καταδείξει την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσα από την ευρεία αντίληψη που υπάρχει σε όλον τον κόσμο, και όχι μόνο μεταξύ των ειδικών, για τη συμβολή της Ελληνικής στο γλωσσικό και πολιτισμικό εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών και πολλών άλλων γλωσσών του πλανήτη.
Αλλά είναι κρίμα να ακούς ξένους, ελληνικής καταγωγής ή και χωρίς ελληνική καταγωγή να προσπαθούν να μιλήσουν ελληνικά και καθαρούς, σημερινούς Έλληνες να μην μπορούν να αρθρώσουν έστω ΜΙΑ πρόταση στη γλώσσα τους χωρίς ή να κάνουν λάθη ή χρησιμοποιώντας και κάποια Αγγλοσαξωνική -κυρίως- λέξη ή πρόταση.
Κρίμα κι άδικο. Κι όταν κάποιος ομιλητής καταφέρει να τελειώσει μια σύνθετη ομιλία του με σωστά επιρρήματα , προθέσεις, ρήματα σε μέλλοντα ή αόριστο χρόνο, πρέπει όλοι να αναφωνούμε: Ουάου!