Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος σε τηλεοπτική εκπομπή απέρριψε το σενάριο για τη δημιουργία κλειστών δομών σε ακατοίκητα νησιά, λέγοντας πως η κυβέρνηση προχώρα στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχει λάβει για τις «κλειστές» δομές (στις οποίες οι παράνομοι μετανάστες θα πηγαινοέρχονται κατά βούληση) αλλοιώνοντας τον πληθυσμό των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Μάλιστα πρόσθεσε πως αυτό γίνεται για το καλό(!) των νησιών και σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η κυβέρνηση αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στις προτάσεις των τοπικών αρχών της Λέσβου για τη δημιουργία της κλειστής δομής στα ακατοίκητα Τοκμάκια, ανατολικά του νησιού, λέγοντας ότι «οι βραχονησίδες δεν είναι στα πλάνα της κυβέρνησης».
Ο αναπληρωτής υπουργός παρατήρησε ότι τη Δευτέρα «προχωρά κανονικά η απόφαση της κυβέρνησης» και σημείωσε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που πρέπει η χώρα να αντιμετωπίσει μια επείγουσα κατάσταση αφού έχει συνομιλήσει πολύ με τις τοπικές κοινωνίες». Συμπλήρωσε εξάλλου ότι «θέλουμε να πάμε με τρόπο που διασφαλίζεται η απόλυτη ηρεμία και συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, αλλά η πολιτική μας θα προχωρήσει».
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, χθές, Παρασκευή, υποστήριξε (μιλώντας στο Mega), ότι υπήρξε πρόταση στην κυβέρνηση για μεταφορά των παράνομων μεταναστών στα Τοκμάκια, ένα σύμπλεγμα νησίδων στη Λέσβο. «Έχει και θετικά και αρνητικά η πρόταση αυτή» συμπλήρωσε.
Σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εκκινήσουν τα έργα κατασκευής δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στα νησιά από την ερχόμενη Δευτέρα, ο περιφερειάρχης σημείωσε «ότι δεν είναι δυνατό να μπουν μπουλντόζες, οι κάτοικοι της περιοχής είναι ξεσηκωμένοι. Η κυβέρνηση έχει νουνέχεια».
«Τα υφιστάμενα camps θα κλείσουν για λόγους συμβολικούς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αλλά και επειδή πλήρωσαν πολλά οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια».
«Ένα τόσο μεγάλο θέμα όπως το προσφυγικό, δεν μπορεί να λυθεί με ΜΑΤ και Αστυνομία. Εάν δεν το αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία, δεν μπορεί να λυθεί», κατέληξε.
Ξεκινούν άμεσα τα έργα των δομών μόνιμης εγκατάστασης των παράνομων μεταναστών στις εκτάσεις, που έχουν ήδη επιταχθεί, σε Χίο, Λέσβο και Σάμο.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η διενέργεια 3 διαγωνισμών με διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υλοποίηση του έργου των προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού των συγκεκριμένων εκτάσεων στα 3 νησιά του Βορείου Αιγαίου συνολικής εκτιμώμενης δαπάνης 3εκατ ευρώ.
Ειδικότερα, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης απηύθυνε χθες το απόγευμα πρόσκληση σε τρεις κατασκευάστριες εταιρείες( ΤΕΡΝΑ Α.Ε, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ) προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των παραπάνω διαγωνισμών υποβάλλοντας τις προσφορές τους μέχρι τις 12:00 της Δευτέρας καθώς μία ώρα αργότερα (13:00) θα πραγματοποιηθεί η αποσφράγισή τους με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. Η διάρκεια των συμβάσεων ορίζεται σε 2 μήνες από την υπογραφή τους.
Όπως σημειώνεται στην πρόσκληση, «το αντικείμενο των υπό ανάθεση συμβάσεων για τις προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού των γηπέδων στα νησιά της Χίου, Λέσβου και Σάμου αφορά την πραγματοποίηση άμεσων εργασιών στις εκτάσεις που προορίζονται για τις εγκαταστάσεις περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 8 και του άρθρου 10 του ν. 4375/2016(Α΄ 51) και συγκεκριμένα στα επιταγμένα γεωτεμάχια σύμφωνα με την υπ'αριθμ 1311/2020 απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου».
Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν, στις εκτάσεις που έχουν επιταχθεί, περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωσης προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων.
Πρόκειται για εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στην τοποθεσία Κρητικού Λάκος/Ψείρα στο δήμο Χίου, 'Καράβας' στο δήμο Λέσβου και 'Ζερβού' στο δήμο Ανατολικής Σάμου. Αναφορικά με τη δαπάνη των υπό ανάθεση έργων, ανέρχεται σε 1.098.032,83ευρώ για τις εργασίες περίφραξης και καθαρισμού στην Χίο, 899.434,53ευρώ για το αντίστοιχο έργο στη Λέσβο και 997.576,84ευρώ για τη Σάμο.
pronews