Η κρατική τηλεόραση του Ιράν ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής την αποχώρησή του από τη συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό της χρήσης πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση και το πρακτορείο IRNA, δεν θα υπάρχει πλέον κανένας περιορισμός στον εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά η Τεχεράνη θα εμπλουτίζει ουράνιο «ανάλογα με τις τεχνικές ανάγκες της».
Το κανάλι επικαλέστηκε δηλώσεις ενός εκπροσώπου της κυβέρνησης ο οποίος είπε ότι το Ιράν δεν θα τηρεί πλέον τα όρια που είχαν τεθεί από τη συμφωνία αυτή σε ό,τι αφορά τον αριθμό των φυγοκεντρωτών που θα χρησιμοποιεί, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κανένα όριο στις δυνατότητες εμπλουτισμού ουρανίου της χώρας, το επίπεδο εμπλουτισμού ή τις πυρηνικές έρευνες. Όλα αυτά στο εξής θα εξαρτώνται από τις «τεχνικές ανάγκες» της Τεχεράνης.
Το Ιράν θα συνεχίσει πάντως να συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ. Η υπαναχώρησή του από τις πυρηνικές δεσμεύσεις του είναι αναστρέψιμη. Θα επανέλθει σε αυτές εφόσον οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα, πρόσθεσε η τηλεόραση.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ο Αμπάς Μουσαβί, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η απόφαση για την αποδέσμευση είχε ληφθεί από πριν αλλά, «δεδομένης της κατάστασης» που δημιούργησε ο θάνατος του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, έγιναν ορισμένες αλλαγές.
Αυτό ήταν το πέμπτο και τελευταίο βήμα της Τεχεράνης για την αποδέσμευσή της από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει το 2015.
Η συμφωνία υπεγράφη το 2015 ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, τη Ρωσία, τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς -φυσικά- και στο Ιράν.
Η συμφωνία προέβλεπε την άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης ,που είχε επιβάλει ΟΗΕ και είχαν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην οικονομία, έναντι διακοπής του πυρηνικού της προγράμματος.
Για την ακρίβεια το Ιράν δεσμευόταν να καταστρέψει τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου που διέθετε και που είναι η πρώτη ύλη των πυρηνικών όπλων, να προχωρήσει πλέον σε εμπλουτισμό πλουτωνίου και ουρανίου μόνο για ειρηνικές χρήσεις και να διακόψει την λειτουργία των περισσοτέρων πυρηνικών αντιδραστήρων που διέθετε.
Η συμφωνία αυτή απέτρεπε το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Την ίδια στιγμή όμως έδινε την δυνατότητα στην Τεχεράνη να επανακτήσει τα περιουσιακά της στοιχεία που είχαν παγώσει στις Τράπεζες της Δύσης.
Οι επικριτές της συμφωνίας, (εκτός από τον Ν.Τράμπ που την κατήγγειλε μονομερώς το 2017) εστίαζαν στο γεγονός πως διαρκεί μόλις 10 χρόνια και ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η Τεχεράνη δεν θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου μετά την λήξη της συμφωνίας.
https://www.pronews.gr/