21.1.20

Προχωράει η αναστήλωση σημαντικών Ναών στην Αλβανία Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο


Ένα από τα πρώτα μελήματα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου, που με συνέπεια το υλοποιεί ακόμη, ήταν, και είναι, η αναστήλωση των ναών ή η δημιουργία νέων, όπου χρειάζεται.
Παρότι τα έξοδα είναι πολλά, εν τούτοις υπάρχει προσήλωση στο στόχο αυτό και τα αποτελέσματα στη διάρκεια του χρόνου είναι εντυπωσιακά.
Αναδιοργανώθηκαν περίπου 460 ορθόδοξες ενορίες. Ανεγέρθηκαν εκ θεμελίων 150 νέοι ναοί, αναστυλώθηκαν 60 μοναστήρια και εκκλησίες. Επίσης, έχουν επισκευασθεί περισσότερα από 160 πολιτιστικά μνημεία και ναοί.

Γενικά έχουν οικοδομηθεί, αγορασθεί και ανακαινισθεί, περισσότερα από 70 κτήρια, τα οποία στεγάζουν νηπιαγωγεία, σχολεία, νεανικά κέντρα, κέντρα υγείας, μητροπολιτικές έδρες, ξενώνες, εργαστήρια, συσσίτια για τους πτωχούς.
Συνολικά η Ορθόδοξη Εκκλησία πρόσθεσε στο οικοδομικό δυναμικό της περίπου 450 κτίρια.
Ωστόσο αρκετές παλαιές ορθόδοξες εκκλησίες της Αλβανίας παραμένουν εγκαταλελειμμένες, κάτω από ερείπια, με αποτέλεσμα να μένουν απροστάτευτες αγιογραφίες, που αποτελούν πραγματικά έργα τέχνης.
Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν πως η αποκατάσταση των ναών είναι ακόμα εφικτή.
Έτσι το Συμβούλιο Αποκατάστασης Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας έχει παρέμβει, σε συνεργασία με την Εκκλησία, σε πολλές περιπτώσεις συντήρησης ναών, κυρίως αγιογραφιών.
Και συνεχίζεται αυτό το έργο. Στην εκκλησία της Θεοτόκου Σίνγιε Μπερατίου έχουν προγραμματιστεί παρεμβάσεις αποκατάστασης των αγιογραφιών.
Στο ναό του Αγίου Νικολάου Σελτσάν Ελμπασάν θα γίνουν οικοδομικές εργασίες, όπως και στο ναό του αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Μοσχόπολη (Voskopojë), αλλά και του ναού του Αγίου Θεοδώρου στην περιοχή της Λούνσια.
Θα συντηρηθεί και ο ναός της Θεοτόκου Βόντιτσας Μπερατίου, που, σύμφωνα με επιγραφές, χτίστηκε το 1777 και αγιογραφήθηκε το 1805. Στο ναό του Αγίου Νικολάου Βοντίτς Κολόνιας θα αποκατασταθεί το καμπαναριό.
Πέρα από την ιστορικότητά τους και την πολιτιστική τους αξία, αυτοί οι ναοί, μαρτυρούν και τον αγώνα μέσα σε δύσκολες εποχές, όπως αυτή της αθεΐας στην Αλβανία, για την Αλήθεια του Χριστού είτε στην πνευματική είτε στην κοινωνική της διάσταση και αποτελούν δείγμα ζωντανής πίστης.
Και αποδεικνύουν ότι η ζωή της Ορθοδοξίας, για όσους πραγματικά τη ζουν, είναι μόνο νίκη. Και θυμίζουν πως μόνο αν ο λαός στηρίξει στο Θεό την ελπίδα του, θα μπορέσει να μπει σε λυτρωτική πορεία.



π. Ηλίας Μάκος / Romfea.gr
Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

https://www.himara.gr/