18.1.20

«Άκυρο» Ιταλίας στον East Med: «Δεν είναι βιώσιμη λύση» - Τουρκική στροφή της Ρώμης

Φαίνεται ότι οι Ιταλοί, δεν μας "συγχωρούν" για το...κάζο του 1940!
Juan 
Η Ιταλία πραγματοποιεί μία τουρκική στροφή στην πολιτική της όσον αφορά την ανατολική Μεσόγειο κι αφήνει «ξεκρέμαστη» την Αθήνα. 
Το έργο του αγωγού EastMed δεν αποτελεί ένα εφικτό σχέδιο από πλευράς κόστους και κατασκευής, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επιβεβαιώνοντας κι επίσημα πως η Ρώμη δεν «καίγεται» για τον αγωγό, αφού προτεραιότητά της είναι τα πετρέλαια της Λιβύης.

«Είναι προφανές ότι το έργο του EastMed, που προτείνεται από την Ελλάδα, δεν θα είναι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα βιώσιμη επιλογή σε σύγκριση με άλλα έργα, όταν ληφθούν υπόψη το κόστος και η κατασκευαστική διαδικασία», δήλωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.
Ερωτηθείς γιατί η Ιταλία δεν συμμετείχε στην τελετή υπογραφής του αγωγού EastMed στις αρχές Ιανουαρίου παρά την πρόσκληση, ο Ντι Μάιο είπε ότι το έργο πρέπει να αποδείξει ότι είναι οικονομικά βιώσιμο.
«Πιστεύω ότι αυτή η υποδομή, η οποία μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προσελκύσει το απαραίτητο κεφάλαιο για την κατασκευή της και ότι μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη», ανέφερε.
Όπως όλα δείχνουν όταν εννοεί «άλλα projects» εννοεί φυσικά τα πετρέλαια της Λιβύης για τα οποία έχει συμφωνήσει σε «τιμές ευκαιρίας» με την κυβέρνηση Σαράτζ την οποία στηρίζει η Τουρκία.
Η ιταλική ΕΝΙ εκτός από τις χερσαία κοιτάσματα έχει από το 2018 συμφωνήσει με την κυβέρνηση του Σαράτζ και ελέγχει το μεγαλύτερο θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου της Λιβύης με πολλά παρελκόμενα projects αξίας δισεκατομμυρίων, ενώ έχει ιδρύσει από το 2008 κοινή εταιρεία (Mellitah Oil & Gas) με την λιβυκή εθνική εταιρία πετρελαίου.
Επίσης αγόρασε τα 42,5% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης της αγγλικής εταιρείας BP, η οποία κατέχει οικόπεδο της λιβυκής ΑΟΖ έκτασης 54.000 km2
Επιπλέον δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τον αγωγό που υπάρχει από τη Λιβύη προς Σικελία και τροφοδοτεί με 8 δις. κυβικά μέτρα (με δυνατότητα αύξησης στα 12) το χρόνο την ιταλική αγορά.
Μάλιστα σύμφωνα με το Al-Jazeera η ΕΝΙ πληρώνει δικές της ένοπλες ομάδες (στις οποίες περιλαμβάνονται ισλαμιστές τρομοκράτες που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του ΟΗΕ) οι οποίες προστατεύουν τις πετρελαιοπηγές της στη δυτική Λιβύη!
Την 1η Ιανουαρίου, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή του EastMed, αγωγού φυσικού αερίου μήκους 1.900 χιλιομέτρων που θα ξεκινήσει από το Ισραήλ και μέσω της νότιας Κύπρου, της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας θα καταλήξει στην Ιταλία.
Σχετικά με τις δραστηριότητες εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντι Μάιο είπε ότι αυτές οι δραστηριότητες δημιούργησαν νέες συνθήκες για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, ειδικά για την Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είπε ότι πρέπει να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας για να καταστούν οι πηγές ενέργειας στη Μεσόγειο παράγοντας ανάπτυξης και εξέλιξης για όλες τις χώρες της περιοχής, φυσικά εντάσσοντας και την Τουρκία στον ενεργειακό "καμβά".
pronews