27.1.20

Πρόεδρος Γερμανίας. «Πρέπει να βοηθήσουμε την Τουρκία. Είμαστε σε δύσκολη θέση και την χρειαζόμασθε»


Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Η Μέρκελ βρίσκεται στην Τουρκία και όπως φαίνεται ο Ερντογάν θα παίξει το ισχυρότερο "χαρτί" του για ακόμα μια φορά που δεν είναι άλλο από το προσφυγικό. Και αν κρίνουμε από δηλώσεις ισχυρών ανδρών της Γερμανίας φαίνεται ότι θα το κερδίσει το στοίχημα και πάλι αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την "ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" η οποία είναι μόνο για λίγους καθώς βλέπει μια Ευρώπη που θα κάνει τα πάντα απλά για να μην ανοίξει την "κάνουλα" των ροών και κατακλυστούν τα ευρωπαϊκά σαλόνια με λαθρομετανάστες.
    Το πιθανότερο είναι να σταματήσουν όλοι στην Ελλάδα και ο Τούρκος πρόεδρος να απολαμβάνει τα χρηματικά ανταλλάγματα.
    Ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρει ότι κατά τις επαφές θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών σε όλες τους τις διαστάσεις, ενώ θα συζητηθούν και βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.  Αναφέρεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Γερμανία τον Ιούλιο, κατά τις επαφές θα δοθεί έμφαση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, τη διαδικασία ένταξης και τα θέματα επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
    Όπως μεταδίδει το Offsite, στις συνομιλίες θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη Λιβύη, το Συριακό και τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψης, Ερντογάν και Μέρκελ θα εγκαινιάσουν τουρκογερμανικό πανεπιστήμιο στην Κωνσταντινούπολη.
    Έτσι το νέο μήνυμα στην Τουρκία για την τήρηση των συμφωνηθέντων σχετικά με το προσφυγικό που στέλνει το Βερολίνο, συνοδεύεται με ισχυρές υποσχέσεις, δηλαδή τις οικονομικές υποσχέσεις. 
    «Ενισχυμένη συνεργασία» με τον Τούρκο Πρόεδρο στην προσφυγική πολιτική ζητά ο πρώην Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία, μαζί με το Ιράκ και την Συρία, αποτελούν τις κυριότερες χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο στην Γερμανία.
     «Θα ήταν καλό να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες της Τουρκίας για οικονομική στήριξη σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο κ. Γκάουκ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «στην Ευρώπη βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση και χρειαζόμαστε μια κάποια στήριξη από τον Ερντογάν».