25.1.20

Σεισμός Τουρκία: Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Ανατολίας - Ο κίνδυνος από το νέο τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τουλάχιστον 1.015 τραυματίστηκαν, από τη σεισμική δόνηση 6,8 βαθμών που έπληξε την Παρασκευή την ανατολική Τουρκία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό ενώ την ίδια στιγμή ερωτήματα δημιουργούνται από την ενεργοποίηση του ρήγματος της Ανατολίας και το πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζει η Τουρκία στο Ακουγιού. 

"Οι αρμόδιοι φορείς έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα", δήλωσε μετά τα μεσάνυχτα ο Ερντογάν. Συγκλονιστικές εικόνες από τα συντρίμμια.
«Περίπου 30 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από χαλάσματα στο Ελαζίγ», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτσά, τονίζοντας οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται, ενώ εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.
Πέντε κτίρια στην πόλη Σιβρίς και 25 στην πόλη Ντογκανιόλ της επαρχίας Μαλάτεια καταστράφηκαν, γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ.
“Όλοι οι αρμόδιοι φορές έχουν λάβει μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Παρασκευή (24.1.2020) την ανατολική Τουρκία, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
“Οι αρμόδιοι φορείς μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα”, τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος έχουν σταλεί στις σεισμόπληκτες επαρχίες.
Συμπλήρωσε πως η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, η Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) και άλλοι φορείς είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους πολίτες που επλήγησαν από το σεισμό.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως η “Daily Sabah”, τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 553 τραυματίστηκαν από τη σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,8 βαθμών, που έπληξε την επαρχία Ελαζίγ, σε απόσταση περίπου 550 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Άγκυρα.

Η μαύρη Παρασκευή της Τουρκίας
Όλο και περισσότερα πτώματα ξεθάβονται στο Ελαζίγ της Τουρκίας, αφού ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ “σάρωσε” τα πάντα προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.
Μέχρι την στιγμή που γραφόταν αυτό το κείμενο οι αναφορές έκαναν λόγο για τουλάχιστον 18 νεκρούς και 553 τραυματίες, στην πόλη Μαλάτεια και στο Ελαζίγ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, που επικαλείται αξιωματούχους, οι τραυματίες είναι “δεκάδες”. Ο σεισμός, μεγέθους 6,8 βαθμών, έπληξε την επαρχία Ελαζίγ, που απέχει περίπου 550 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Άγκυρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).
Η δημόσια τηλεόραση ΤΡΤ έδειξε εικόνες στις οποίες αστυνομικοί και διασώστες ερευνούν ένα κτίριο που έχει καταρρεύσει εν μέρει στο Ελαζίγ. Τα τζάμια των παραθύρων έσπασαν και τα μπαλκόνια έπεσαν στο έδαφος. Στην περιοχή έχουν σταλεί σωστικά συνεργεία και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είπε ότι ο σεισμός είναι συμβάν “επιπέδου 3”, με βάση το σχέδιο αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται βοήθεια σε πανεθνικό επίπεδο, όχι όμως και αποστολή διεθνούς βοήθειας.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για έναν σφοδρότατο σεισμό και παρατήρησε ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται πως ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας.
Σεισμός Τουρκία: Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι το εν λόγω ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας δίνει συνήθως σεισμικές δονήσεις της τάξης των 7 Ρίχτερ.
Υπογράμμισε, δε, ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, καθώς λόγω του γεγονός ότι ήταν πολύ επιφανειακός ακολουθούν ισχυροί μετασεισμοί.
Ενεργοποιήθηκε το ρήγμα της Ανατολίας 
Ερωτηθείς σχετικά, πάντως, επισήμανε ότι το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας είναι αρκετά μακριά για να συνδεθεί με τον ελληνικό χώρο.
Ο ίδιος πάντως παρατήρησε πως σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να απαντήσουμε με ένα ναι ή ένα όχι για το κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.
Θα πρέπει να εκτιμήσουμε αναλυτικά τα δεδομένα που έχουμε, κατέληξε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Η Τουρκία έχει πληγεί σφοδρά τα τελευταία χρόνια από πολύ ισχυρούς σεισμούς. Τον Αύγουστο του 1999 σκοτώθηκαν περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι από τη δόνηση των 7,6 βαθμών που έπληξε το Ιζμίτ, 90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Περίπου 500.000 έμειναν άστεγοι. Το 2011, 523 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ισχυρό σεισμό στις πόλεις Βαν και Ερτζίς.
Το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού και το Ρήγμα της Ανατολίας
Είναι βέβαιο ότι η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας, θα προκαλέσει κάποια στιγμή μεγάλο θέμα σ’ όλη τη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αν στη Τουρκία θέλουν να πάρουν αυτό το ρίσκο, είναι αδιάφορο. 
Το πρόβλημα δεν είναι άγνωστο. Το Μάιο του 2019, αποκαλύφθηκαν προβλήματα στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου των Τούρκων στο Ακουγιού.
Όπως έγραψε το HaberTürk ,η ρωσική εταιρεία Rosatom ξεκίνησε την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου αλλά το πρώτο εμπόδιο προέκυψε σύντομα.
Η Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (TAEK) ανακάλυψε ρωγμές στα θεμέλια.
Τον Απρίλιο του 2018, η Κυπριακή κυβέρνηση είχε εκφράσει ανησυχία της για τον ανεγειρόμενο πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού, μόλις 64 χιλιόμετρα από τα Κυπριακά παράλια. Τότε είχε προβεί σε παραστάσεις και διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση.
Από τον Ιούνιο του 2016 ,αμέσως μετά από τον καταστροφικό σεισμό της Λέσβου, Έλληνες σεισμολόγοι είπαν δημόσια ότι η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει με μεγάλη σοβαρότητα την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Οι κίνδυνοι που θα προκληθούν από την κατασκευή ενός τέτοιου σταθμού σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή είναι τεράστιοι.
pronews.gr