15.1.20

Ο Παντελής Σαββίδης σχολιάζει:

 Την ούτως ή άλλως σημαντική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για τις θαλάσσιες ζώνες και τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

«Προκλητικό» και «αντιπαραγωγικό» χαρακτήρισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης, αναγνωρίζοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

[Σχόλιο: Άλλο προκλητικό και αντιπαραγωγικό και άλλο παράνομο. Βεβαίως, η δήλωση λέει πως οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το Διεθνές Δίκαιο κάτι που θα μπορούσε να υποστηριχθεί πως αφού αντίκεινται στο Δ.Δ., οι ενέργειες είναι παράνομες.
Σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ, που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδέχεται πως έχουν τα νησιά, από παλαιότερες δηλώσεις τεκμαίρεται πως οι αμερικανοί αποδέχονται πως τα κατοικημένα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Όχι τα νησιά που μπορούν να συντηρήσουν ζωή. Είναι κάτι διαφορετικό αλλά, έστω, και έτσι, η θέση τους είναι θετική. Φτάνει να την υποστηρίξουν].
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων κρατών δεν βοηθούν (και) είναι προκλητικές. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα προτείνει η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αποκρυσταλλώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή».
Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας επέμεινε ότι η ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «προκάλεσε εντάσεις στην περιοχή, είναι αντιπαραγωγική και προκλητική». Υπενθύμισε ότι το κείμενο δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, καθώς περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή διεκδικούνται από την Ελλάδα.
[Σχόλιο: πάλι αποφεύγεται να χαρακτηριστεί το μνημόνιο Τουρκίας- Σάρατζ παράνομο].
«Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης αλληλεπικαλυπτόμενες θαλάσσιες διεκδικήσεις στη περιοχή που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση. Ως πάγια πολιτική, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε πως παρότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν γενικά θέση για τις διαφορές θαλάσσιας δικαιοδοσίας άλλων κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν κάθε ενέργεια στην οποία ελλοχεύει κίνδυνος να κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις σε μια χρονικά ευαίσθητη συγκυρία για την ανατολική Μεσόγειο.
Εξήγησε ότι οι εξελίξεις «καταδεικνύουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες, περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προς λύση μέσω διαπραγμάτευσης».
[Σχόλιο: Πιστεύω πως οι ΗΠΑ θα κάνουν ενέργειες που θα παρεμποδίσουν μια ελληνοτουρκική σύγκρουση. Δεν χρειάζεται να είναι άμεσα και εμφανώς, στρατιωτικές. Μπορούν να επηρεάσουν, χωρίς να φανούν δημοσίως, τις εξελίξεις αυτού του είδους. Οι ΗΠΑ έχουν συνειδητοποιήσει πως η τουρκική κλιμάκωση και ο ρωσοτουρκικός έλεγχος της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός από την Ευρώπη θα βγάλει και τους ίδιους από το παιχνίδι. Εκτός και αν υπάρχει συνεννόηση Πούτιν- Ενρτογάν- Τράμπ, κάτι που πάει, πλέον, στη σφαίρα της συνομοσιολογίας. Η είδηση ότι οι ρώσοι χάκαραν την ουκρανική εταιρεία που έχει σχέση με τον γιό του Μπάιντεν (υπόθεση που εχει οδηγήσει τον Τράμπ στα πρόθυρα απομάκρυνσης) έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν το έκαναν για να βοηθήσουν τον Τράμπ].
Ερωτηθείς αν το μνημόνιο κατανόησης εκθέτει την Τουρκία στον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων όπως προβλέπεται σε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα του 2016 για τη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν προαναγγελίες, ούτε προδικάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν περί κυρώσεων».
Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-ΚΕΣ, στέλεχος του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον υπενθύμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια τοποθέτηση που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Όπως εξήγησε, ο αξιωματούχος είχε πει, κατά τη διάρκεια κλειστής ενημέρωσης στους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήσουν την Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς η Κίνα παρακολουθεί τις αμερικανικές αντιδράσεις σε θέματα του δικαίου της θάλασσας, τα οποία έχουν αντίκτυπο στις διενέξεις που αφορούν την Νότια Σινική Θάλασσα.
[Σχόλιο: παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η θέση αυτή διότι η Τουρκία στη Μεσόγειο συμπεριφέρεται όπως η Κίνα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας].
https://infognomonpolitics.gr/