Την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ προκάλεσε η κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας μετά την πενταμερή συνάντηση στο Κάιρο με τη συμμετοχή και του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών.
Για ψευδή επιχειρήματα κάνει λόγο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αντιδρώντας στο κοινό ανακοινωθέν Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας, στο οποίο καταδικάζουν ως άκυρα και κενά περιεχομένου που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα, τα μνημόνια Τουρκίας και Λιβύης.
Όπως αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ τα δύο μνημόνια υπογράφηκαν με την αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης και «είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο».
Μάλιστα όπως επισημαίνει: «Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή. Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση».
Χαρακτηρίζει τα μνημόνια, απάντηση «σε εκείνους σκοπεύουν να αγνοήσουν την παρουσία της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα» σημειώνεται στην ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς.
Την αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η χθεσινή κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Γαλλίας μετά την πενταμερή συνάντηση στο Κάιρο με τη συμμετοχή και του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών.
Σε αυτό στρέφονται κατά των δύο «συμφωνιών» και τονίζουν ότι σε ό,τι αφορά εκείνη για τις θαλάσσιες ζώνες «δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, δεν παράγει έννομες συνέπειες, ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της περιοχής, ενώ δεν παρέλειψαν να καταδικάσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ».
Για τη Λιβύη επισημαίνουν την ανάγκη συνολικής πολιτικής λύσης και εξέφρασαν την υποστήριξη τους στις προσπάθειες του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ καθώς και στην διαδικασία του Βερολίνου.
Ο Ιταλός υπουργός συμμετείχε ως παρατηρητής και δεν υπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν.