28.1.20

Ο ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ "ΧΤΥΠΗΣΕ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ - ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Συναγερμός στην Ευρώπη: Κρούσματα σε Γαλλία και Γερμανία


Υψηλός ο κίνδυνος απειλής από τον κοροναϊό, υποστηρίζει στην έκτη κατά σειρά έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος αναβάθμισε το μέγεθος του προβλήματος σε διεθνές επίπεδο.
Η επιδημία ιογενούς πνευμονίας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 82 ανθρώπους στην Κίνα, ενώ 2.744 άτομα έχουν μολυνθεί στη χώρα της Ασίας, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό.
Μάλιστα ο ΠΟΥ ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε: ο κίνδυνος είναι πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και υψηλός σε διεθνές επίπεδο».

«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου του οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Γενεύη. 
Τουρκία: 12 άτομα σε καραντίνα
Την ίδια ώρα σε επιφυλακή βρίσκονται και οι Ευρωπαίοι πολίτες καθώς ο ιός έφτασε σε ευρωπαϊκό έδαφος και επίσης στην Τουρκία, όπου έχουν ήδη τεθεί 12 άτομα σε καραντίνα.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, δύο Κινέζοι υπήκοοι, οι οποίοι εργάζονται σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Σουλτάχανε της επαρχίας Ακσαράι, στην Κεντρική Τουρκία, είχαν τάση για έμετο, ενώ αισθάνθηκαν ζάλη και ναυτία.
Συνολικά 12 άτομα έχουν τεθεί σε καραντίνα για λόγους δημόσιας υγείας, εννέα εκ των οποίων είναι Κινέζοι. Οι «ασθενείς» νοσηλεύονται σε ειδικό δωμάτιο, ενώ στο προσωπικό του νοσοκομείο δόθηκαν ειδικές αντιλοιμωξιογόνες μάσκες. Σύμφωνα με την τουρκική διεύθυνση υγείας, πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και αναλύσεις. 
Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στη Γερμανία
Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κοροναϊό επιβεβαιώθηκε στη Γερμανία. Πρόκειται για έναν άνδρα στη Βαυαρία, ο οποίος προσβλήθηκε από τον ιό.
«Ένας άνδρας από την περιοχή Στάρνμπεργκ προσβλήθηκε από τον νέο κοροναϊό» και «έχει τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση και σε απομόνωση» επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Ο ασθενής βρίσκεται «σε καλή κατάσταση από ιατρική άποψη», ενώ οι οικείοι του ενημερώθηκαν για τα συμπτώματα και τις προφυλάξεις υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται.
Η Γερμανία είναι η δεύτερη χώρα που πλήττεται από τον νέο κοροναϊό μετά τη Γαλλία, όπου παρουσιάστηκαν τρία κρούσματα, τα οποία επιβεβαιώθηκαν την 24η Ιανουαρίου. Οι τρεις ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.
Η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν ασκόπως στην Κίνα, ενώ το Βερολίνο έχει προχωρήσει σε σχεδιασμούς για την «πιθανή κατεπείγουσα απομάκρυνση» περίπου 90 πολιτών της από την εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας, την πόλη Ουχάν.
Οδηγία του State Department για όσους ταξιδεύουν στην Κίνα
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε τους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν ενδεχόμενο ταξίδι τους στην Κίνα και ιδιαιτέρως στην επαρχία Χουμπέι, που είναι και το επίκεντρο του νέου κοροναϊού.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ήδη διατάξει την αποχώρηση όλου του μη αναγκαίου αμερικανικού προσωπικού και μελών των οικογενειών τους από την επαρχία, σημειώνοντας πως η «αμερικανική κυβέρνηση έχει περιορισμένη δυνατότητα να παράσχει υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης» στους πολίτες της εκεί.
Παράλληλα αναφέρεται πως οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι στην περίπτωση που η κινεζική κυβέρνηση θέσει σε εφαρμογή ταξιδιωτικές απαγορεύσεις «με μικρή ή με καμία προειδοποίηση».
Οι χώρες που ετοιμάζονται να απομακρύνουν πολίτες τους από την Ουχάν
Ακολουθεί κατάλογος των χωρών που σχεδιάζουν να απομακρύνουν υπηκόους τους από την περιοχή. Συγκεκριμένα:
Η Γερμανία σχεδιάζει να απομακρύνει 90 πολίτες της, πιθανόν με την αξιοποίηση στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους.
Το Μαρόκο θα απομακρύνει 100 υπηκόους του, κυρίως φοιτητές.
Η Γαλλία σκοπεύει να επαναπατρίσει αρκετές εκατοντάδες από τους περίπου 800 υπηκόους της που ζουν στην Ουχάν. Οι άνθρωποι που θα επιστρέψουν στη Γαλλία θα χρειαστεί να μείνουν 14 ημέρες σε καραντίνα για την αποτροπή του κινδύνου μετάδοσης του ιού στη γαλλική επικράτεια.
Η Ιαπωνία αναμένεται να αρχίσει να επαναπατρίζει με πτήσεις τσάρτερ ήδη από σήμερα Τρίτη πολίτες της από την Ουχάν που το επιθυμούν. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Τοσιμίτσου Μοτέγκι, περίπου 430 Ιάπωνες υπήκοοι έχει επιβεβαιωθεί ότι βρίσκονται στη Χουμπέι.
Η Ισπανία συνεργάζεται με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον επαναπατρισμό υπηκόων της που βρίσκονται στην Ουχάν, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, Αράντσα Γκονσάλεθ Λάγια.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα απομακρύνει προσωπικό από το προξενείο των ΗΠΑ στην Ουχάν και θα προσφέρει περιορισμένο αριθμό θέσεων σε ιδιώτες στην πτήση. Κάποιοι Αμερικανοί θα μπορέσουν να επιβιβαστούν στη «πτήση άνευ επιστροφής» από την Ουχάν προς το Σαν Φρανσίσκο την 28η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ.
Η Βρετανία συζητά με εταίρους της προκειμένου να βρεθεί λύση για την απομάκρυνση Βρετανών και άλλων ξένων από την Ουχάν, δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Κάπου 167 υπήκοοι του Καναδά βρίσκονται στην περιοχή της Ουχάν, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπάν, χθες Δευτέρα και πρόσθεσε ότι οκτώ εξ αυτών ζήτησαν προξενική συνδρομή, η οποία τους προσφέρεται. Ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει επιχείρηση επαναπατρισμού, αλλά δεν έκανε λόγο για σχέδια υπό κατάρτιση αυτή τη στιγμή. Είπε πως κάθε αίτημα προξενικής συνδρομής θα εξετάζεται «κατά περίπτωση».
Η Ρωσία συζητά με την Κίνα την απομάκρυνση υπηκόων της από την Ουχάν και τη Χουμπέι, γνωστοποίησε η ρωσική πρεσβεία στο Πεκίνο.
Η κυβέρνηση της Ολλανδίας εξετάζει τρόπους για την απομάκρυνση περίπου 20 Ολλανδών πολιτών από την Ουχάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANP.
Οι αρχές της Μιανμάρ ακύρωσαν τη σχεδιαζόμενη απομάκρυνση 60 φοιτητών από τη χώρα που φοιτούν στην Ουχάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των αρχών της Μανταλέι, από όπου κατάγονται οι φοιτητές, ελήφθη η «οριστική απόφαση» να επαναπατριστούν έπειτα από 14 ημέρες, αφού τερματιστεί η περίοδος επώασης του κοροναϊού, εάν δεν νοσούν.
https://www.zougla.gr/