26.1.20

Παρίσι σε Άγκυρα: «Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή»

Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις...!
Juan
Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και της Κύπρου στέλνει η Γαλλία σε Τουρκία στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ.
«Ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και της ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεκτή», προειδοποιεί ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», μιλώντας για τη σημασία του αγωγού Eastmed για την Ευρώπη, αλλά και τις εντάσεις που δημιουργεί η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών», ξεκαθαρίζει ο Γάλλος υπουργός.
Ο κ. Λε Μερ άνοιξε τα χαρτιά της Γαλλίας ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι στις 29 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, και της πραγματοποίησης εκεί του Ελληνογαλλικού Οικονομικού Φόρουμ, με συμμετοχή περίπου 100 επιχειρήσεων.
Τονίζεται ότι στην συγκεκριμένη επίσκεψη θα "κλειδώσει" και η συμφωνία για την αγορά δύο φρεγατών Βelharra από το ΠΝ, μια προμήθεια η οποία θα αποτελέσει κομβικό σημείο στις αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών.
Στη συνέντευξή του, αναγνωρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά παράλληλα επισημαίνει την πρόκληση να αποκτήσει σταθερή ανάπτυξη, να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις, αλλά και να επιδείξει «δημοσιονομική σοβαρότητα».
​Μάλιστα, στο ερώτημα για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η χώρα σεβάστηκε τον στόχο του 2018 και πρέπει να συνεχίσει έτσι, προσθέτοντας ότι «τα δημόσια οικονομικά της πρέπει να γίνουν περισσότερο βιώσιμα».
Τέλος, αναφερόμενος στην η πολιτική και οικονομική σημασία του αγωγού Eastmed για την Ευρώπη τόνισε:
«Η Ευρώπη οφείλει να διαφοροποιήσει τις πηγές των ενεργειακών προμηθειών που χρησιμοποιεί για να καλύψει τις ανάγκες της.
Το φυσικό αέριο είναι άλλωστε σημαντικός σταθμός στη στρατηγική απεξάρτησης του ευρωπαϊκού ενεργειακού μείγματος από τον άνθρακα.
Η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί ευκαιρία.
Ο αγωγός Eastmed είναι μια επιλογή μέσω της οποίας μπορούν να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Αυτή τη στιγμή, εκπονούνται μελέτες σκοπιμότητας που ορθά διαθέτουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 
Από την άλλη, γνωρίζουμε ότι η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών αυτών πηγών δημιουργεί εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ουδεμία απειλή κατά της κυπριακής και ελληνικής κυριαρχίας θα γίνει αποδεικτή.
Τόσο η Γαλλία, όσο και η Ε.Ε. στο σύνολό της έχουν σθεναρά υποστηρίξει την Αθήνα και τη Λευκωσία έναντι αυτών των απειλών».
Σημειώνεται πως στις  21 Ιανουαρίου το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» απέπλευσε από την Τουλώνη, με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο με συνοδεία την φρεγάτα του ΠΝ «ΣΠΕΤΣΑΙ».
Πρόκειται για τη 12η αποστολή του «Charles de Gaulle» από την είσοδό του σε υπηρεσία στο Γαλλικό Ναυτικό το 2001.
Η αποστολή περιλαμβάνει την παραμονή του πλοίου μέχρι τις αρχές Απριλίου στην Ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια της επιχείρησης Chammal  εναντίον του ISIS, και αργότερα τη μετάβασή του στον Ατλαντικό Ωκεανό και τη Βόρεια Θάλασσα, για πρώτη φορά ύστερα από το 2010.
Το  «Charles de Gaulle» μεταφέρει 16 μαχητικά Rafale M, δύο E-2C Hawkeye, δύο ελικόπτερα Dauphin και ένα ελικόπτερο NH90.

pronews.gr