14.1.20

Κατεπειγόντως ανασύσταση του Δόγματος ΕΑΧ - Δραστικός εξοπλισμός της Ε. Φρουράς

Σάββας Ιακωβίδης


Οι Τούρκοι δεν απέκρυψαν ποτέ τα σχέδιά τους εναντίον της Κύπρου - και της Ελλάδος. Το Διεθνές Δίκαιο δεν θα κάμψει την τουρκική επιθετικότητα. Ο Τούρκος σέβεται μόνο την ισχύ και χλευάζει την αδυναμία. Επιτέλους, είναι καιρός, Ελλάδα και Κύπρος να πείσουν διά της ισχύος τους ότι εννοούν και θα υλοποιήσουν όσα διακηρύσσουν για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της κυριαρχίας τους

ΟΦοίβος Κλόκκαρης, υποστράτηγος ε.α., είναι ένας εξαίρετος στρατιωτικός. Υπήρξε υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς και, επί μ. Τάσσου, χρημάτισε για μερικούς μήνες Yπουργός Άμυνας. Εδώ και χρόνια αρθρογραφεί για θέματα άμυνας. Η μόνιμη επωδός των εμβριθών και τεκμηριωμένων αναλύσεών του είναι η ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης του τόπου έναντι του αδίστακτου και ασυγκράτητου τουρκικού επεκτατισμού. Κρούει έντονα, καθημερινά και δυνατά τον κώδωνα του τουρκικού κινδύνου αλλά φαίνεται και επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά ότι η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία υπνώττει ύπνον βαθύ και αδιατάραχτον. Περί άλλα τυρβάζει.
Μετά το τ/κ πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου, το 1963, μετά την κρίση της Κοφίνου και μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, οι ηγέτες της Κύπρου, ανιστόρητοι, ανεπαρκείς και κοντόφθαλμοι, όφειλαν μία πολιτική να έχουν: Την απελευθέρωση της Κύπρου. Αντ’ αυτής, καλλιέργησαν τον τουρκοψοφοδεϊσμό τους ως βολικό άλλοθι εγκληματικής αδυναμίας έναντι της Τουρκίας. Έκριναν ότι η Κύπρος πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθεί. Πίστευαν ότι μια άοπλη, δηλ. γυμνή αμυντικά νήσος, θα επέσυρε τον οίκτο και το έλεος του Τούρκου γενοκτόνου.
Ακολούθως, καλλιέργησαν στους νέους την τρέλα αποφυγής της στράτευσης και της προσφοράς ένστολης και ένοπλης υπηρεσίας προς την πατρίδα. Στη συνέχεια σκότωσαν τον γνήσιο πατριωτισμό, τον οποίο στιγμάτισαν ως… σοβινισμό και εθνικισμό. Μετά, αποφάσισαν ότι δεν χρειάζεται οι νέοι μας να υπηρετούν 26 αλλά 14 μήνες θητεία, για να μη χάνουν πολύτιμο χρόνο από τις σπουδές τους. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κοκορεύονται ασύστολα για τον άθλο τους!
Και η Εθνική Φρουρά; Θα έπρεπε, λογικά, να είχαμε μία δύναμη-αστακό, με αεροπορία, ναυτικό και ισχυρά εξοπλισμένο πεζικό με άριστα εκπαιδευμένη εφεδρεία. Από το 1984, οι Έλληνες της Κύπρου εισφέρουν αγόγγυστα στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης διότι πιστεύουν στην Εθνική Φρουρά. Ξαναρωτάμε και αυτήν την κυβέρνηση: Σε ποιες καταβόθρες της ασωτίας τους κατασπαράχθηκαν πλέον των 7 δισεκατομμυρίων; Ουδεμία απάντηση! Παρά μόνο φλύαρες δηλώσεις του Προέδρου και του Υπουργού Άμυνας ότι έγνοια τους είναι, τάχα, η συνεχής αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της Δύναμης.
Από τις 4/5/2019, η Κυπριακή Δημοκρατία υπέστη, καθ’ ομολογίαν και του Προέδρου Αναστασιάδη, νέαν εισβολή από τον Αττίλα κατά θάλασσα και ξηρά. Πολιορκείται έκτοτε από τον τουρκικό στόλο. Τουρκικά γεωτρύπανα τρυπούν την ΑΟΖ μας. Ο σουλτάνος Ερντογάν καθημερινά διατυμπανίζει ότι απαιτεί έλεγχο της νήσου και αρπαγή των ενεργειακών πόρων της. Μια υπεύθυνη κυβέρνηση ενός σοβαρού κράτους τι θα έκανε, έστω και τώρα; Αυτά που ο Φ. Κλόκκαρης εισηγείται για πολλοστή φορά, σε πρόσφατη ανάλυσή του (8.1.2020). Δηλαδή:
Την ενίσχυση της δυνατότητας αυτοάμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που απαιτεί ενδυνάμωση της ΕΦ. - Τη στενή στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα και την αναζωογόνηση του δόγματος του ΕΑΧ Κύπρου-Ελλάδας. Η υποβάθμισή του προκάλεσε κενό ασφάλειας, το οποίο εκμεταλλεύθηκε η Τουρκία και αύξησε την επιθετικότητά της στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κύπρου - Ρόδου - Κρήτης και τις διεκδικήσεις της σε βάρος των ΑΟΖ Κύπρου - Ελλάδας. - Την επιδίωξη να επεκταθούν και σε αμυντικές συμμαχίες, όπου αυτό είναι δυνατόν, οι στρατηγικές συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Κύπρος με τις γειτονικές της χώρες και ισχυρές φίλες χώρες.
Τη σύνταξη Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) και τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. - Τη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της ΚΔ και την επιδίωξη οριοθέτησης της ΑΟΖ της με την Ελλάδα και τη Συρία. Η Ελλάδα πρέπει να διακηρύξει άμεσα τα όρια της ΑΟΖ της. - Την υποστήριξη του αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, που είναι μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας.
Τον Εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων της Ε.Φ., που είναι μεγάλης ηλικίας. - Την απόκτηση ικανού πολεμικού ναυτικού (ΠΝ) και πολεμικής αεροπορίας (ΠΑ), που θα είχαμε σήμερα αν, από της ιδρύσεως του ΤΑΘ το 1984, όλες οι εισπράξεις του διετίθεντο στην ΕΦ. «Η Κυπριακή Δημοκρατία», υπογραμμίζει ο Φ. Κλόκκαρης, «χρειάζεται μια νέα στρατηγική αντίστασης, η οποία απαιτεί αρραγές εθνικό μέτωπο, πολιτική βούληση, αγωνιστικό φρόνημα και διάθεση όλων των οικονομικών πόρων του ΤΑΘ για την άμυνα».
Μετά τις εξόφθαλμα επεκτατικές και κατακτητικές ενέργειες της Τουρκίας των τελευταίων οκτώ μηνών, δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία σε κανέναν Έλληνα της Κύπρου: Η Τουρκία υλοποιεί αδίστακτα την από 70ετίας στοχοθεσία της για επανάκτηση της νήσου και, σήμερα, αρπαγή των υδρογονανθράκων της. Οι Τούρκοι δεν απέκρυψαν ποτέ τα σχέδιά τους εναντίον της Κύπρου – και της Ελλάδος.
Το Διεθνές Δίκαιο δεν θα κάμψει την τουρκική επιθετικότητα. Ο Τούρκος σέβεται μόνο την ισχύ και χλευάζει την αδυναμία. Επιτέλους, είναι καιρός, Ελλάδα και Κύπρος να πείσουν διά της ισχύος τους ότι εννοούν και θα υλοποιήσουν όσα διακηρύσσουν για την υπεράσπιση της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της κυριαρχίας τους.