Μεγάλο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στο Πολεμικό Ναυτικό είχε η ενημέρωση που διοργανώθηκε από τον Κλάδο με την ευκαιρία του εορτασμού του προστάτη του Αγίου Νικολάου και τις ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Παρουσιάστηκε αναλυτικά η πολυεπίπεδη προσφορά στην ελληνική Κοινωνία, ζήτημα στο οποίο θα αναφερθούμε σε ξεχωριστή ανάρτηση. Ωστόσο, η ενημέρωση από τη μεριά του αρχηγού, αντιναυάρχου Τσούνη, ήταν αρκούντως κατατοπιστική για το που βρίσκεται και προς τα που πορεύεται το Πολεμικό Ναυτικό…
ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΣΕ ΠΛΟΙΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΧΗΜΑΤΩΝ
Η κυριότερη είδηση που αποδέσμευσε ο αρχηγός ΓΕΝ, χωρίς να δώσει πολλές πληροφορίες, είναι ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ο Στόλος θα αποκτήσει μη επανδρωμένα αεροχήματα (UAV), τα οποία θα επιχειρούν τόσο από τα πλοία επιφανείας του Στόλου, όσο και από τα ναυτικά παρατηρητήρια.
Η αίσθηση που αποκομίσαμε είναι ότι η προμήθεια απέχει μήνες από την υλοποίησή της. Ωστόσο, παρότι τα χρήματα υπάρχουν ήδη στο ταμείο του Πολεμικού ναυτικού, στην περίπτωση τέτοιων προμηθειών τα συστήματα συνήθως δεν είναι ετοιμοπαράδοτα, οπότε εκ των πραγμάτων απαιτείται παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος.
Η χρηματοδότηση της προμήθειας έχει εξασφαλιστεί από άλλη μια γενναιόδωρη προσφορά πατριώτη-ιδιώτη, του οποίου μάλιστα το όνομα, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν είναι προς αποδέσμευση, όπως και ο τύπος των αεροχημάτων που θα αγοραστούν. Πρόκειται για μια σημαντικότατη προσθήκη που θα καλύψει ένα κενό που υπήρχε.
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΦΡΕΓΑΤΩΝ MEKO 200HN ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΛΟΙΩΝ “ΕΝΔΙΑΜΕΣΗΣ ΛΥΣΗΣ”
Όσον αφορά το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών MEKO 200HN, ο αρχηγός ΓΕΝ ανέφερε ότι οι διαδικασίες κινούνται γρήγορα, καθώς έχει δοθεί προτεραιότητα στο να επιχειρούν όσο το δυνατόν με καλύτερους όρους, τα οπλικά συστήματα που ήδη βρίσκονται στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού.
Εντύπωση προκάλεσε το σχόλιο αναφορικά με την επάρκεια του ποσού που έχει διατεθεί για τον σκοπό αυτό, καθώς το χαρακτήρισε ικανοποιητικό. Διευκρίνισε δε, ότι μια σειρά από επιμέρους βελτιώσεις και αναβαθμίσεις που θα συμπεριλαμβάνονταν στο συνολικό “πακέτο”, έχουν προχωρήσει ως επιμέρους προγράμματα και έχουν χρηματοδοτηθεί.
Άρα αφαιρούνται από το συνολικό κόστος που θα έπρεπε να κοστίζει η αναβάθμιση. Με τον τρόπο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει η προσπάθεια διατήρησης των φρεγατών σε υπηρεσία περισσότερα χρόνια, έως ότου καταστεί εφικτή η σταδιακή αντικατάσταση των πλοίων επιφανείας των οποίων ο επιχειρησιακός βίος είτε έχει θεωρητικά παρέλθει, είτε βαδίζουν γοργά προς αυτό το σημείο.
Ο αρχηγός ΓΕΝ ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι η αναβάθμιση των MEKO 200HN είναι η πραγματική “ενδιάμεση λύση” και όχι η απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων έναντι δυσανάλογα υψηλού για τα οικονομικά δεδομένα της συγκυρίας κόστους. Ουσιαστικά δηλαδή, παρότι ανέφερε ότι ο Κλάδος “έχει τα μάτια του ανοικτά” εάν προκύψει κάποια καλή ευκαιρία, απόλυτη προτεραιότητα έχει η αναβάθμιση των υπαρχόντων κυρίων μονάδων επιφανείας.
Εξέφρασε την αισιοδοξία του για αποπεράτωση του έργου και παράδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό των τορπιλοπυραυλακάτων (ΤΠΚ) Super Vita νούμερο 6 και 7 από τα ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς θα ενισχύσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες. Ταυτόχρονα, ο αντιναύαρχος Τσούνης υπαινίχθηκε, ότι το παράδειγμα της δωρεάς στο πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΑΤΛΑΣ-1, είναι σφόδρα πιθανό να μην είναι το μοναδικό.
Είναι πιθανό ο εφοπλιστικός κόσμος της χώρας και όχι μόνο, να κινητοποιηθεί περεταίρω και να δώσει άλλη μια ανάσα στο Πολεμικό Ναυτικό. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για ακόμα πιο εντυπωσιακή κίνηση. Ο αρχηγός ΓΕΝ μίλησε με πολύ θερμά λόγια για όλους όσοι βρίσκονταν έμπρακτα δίπλα στο Πολεμικό Ναυτικό, όποτε ανέκυπταν δυσκολίες…
ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΦΡΕΓΑΤΩΝ
Στο ζήτημα της ναυπήγησης νέων μονάδων επιφανείας – φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό, αφού πρώτα ο αρχηγός ΓΕΝ διευκρίνισε ότι ουδείς λησμονεί ότι θα είναι μια σημαντική προσθήκη που αφορά το μέλλον (το προσδιόρισε μετά το 2026-27), επιβεβαίωσε τις συνεχεία συζητήσεις με τους Γάλλους για τις φρεγάτες Belh@rra, ενώ ανέφερε πως έχουν προταθεί τόσο οι γερμανικές φρεγάτες A200 και μια αμερικανική πρόταση βασιζόμενη στα πλοία LCS που έχουν ναυπηγηθεί από τη Σαουδική Αραβία.
Στις συζητήσεις με τη γαλλική πλευρά, τα επιχειρήματα του ελληνικού Ναυτικού έγιναν αποδεκτά και το γαλλικό Ναυτικό άλλαξε στάση, π.χ. στο ζήτημα των προβλεπόμενων δυο κάθετων εκτοξευτών που θα γίνουν τέσσερις. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι κάποιες τροποποιήσεις που απαιτούνται λόγω διαφορετικής επιχειρησιακής φιλοσοφίας του ελληνικού Ναυτικού, συνεπάγονται κόστος. Επιβεβαίωσε δε, ότι η επιθυμητή διαμόρφωση της ελληνικής πλευράς στον τομέα της αντιαεροπορικής προστασίας, είναι το CAM ER (Extended Range) σε συνδυασμό με το σύστημα ASTER 30.
Ιδιαίτερα στο ζήτημα του κόστους δεν επεκτάθηκε περισσότερο, καλυπτόμενος πίσω από τη δικαιολογία ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τη γαλλική πλευρά ώστε να υπάρχει οριστικοποιημένη πρόταση. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι είναι το μεγάλο “αγκάθι” και πως εναπόκειται στις προτεραιότητες για χρηματοδότηση που θα αποφασιστεί στο επίπεδο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, υπαινισσόμενος έτσι και τον “πολιτικό χαρακτήρα” της τελικής απόφασης που θα ληφθεί.
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΑΝΤΙΤΟΡΠΙΛΙΚΑ ΚΛΑΣΗΣ ARLEIGH BURKE
Ο αρχηγός του Ναυτικού δήλωσε άγνοια για πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών για παραχώρηση δύο Arleigh Burke στο Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς όμως να αποκλείσει να έχουν γίνει συζητήσεις σε πολιτικό επίπεδο. Ωστόσο, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εξακολουθεί να γνωρίζει πως δεν υπάρχουν πλοία του τύπου προς αποδέσμευση, προς το παρόν.
Παρότι η ένταξη των μονάδων αυτών στον στόλο δεν θα ήταν απλή υπόθεση για πολλούς λόγους, χαρακτήρισε τα πλοία ως τα κατάλληλα για να επιχειρεί κανείς στο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ με την απόσυρση των μη αναβαθμισμένων φρεγατών κλάσης “S”, θα κατάφερνε το Ναυτικό να αξιοποιήσει τις πλατφόρμες επιχειρησιακά, “επιλύοντας μεγάλα αμυντικά προβλήματα”.
ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Ο αρχηγός ΓΕΝ ξεκαθάρισε ότι θα ήταν ευχής έργον το συντομότερο να λειτουργεί ένα από τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας (Σκαραμαγκάς και Ελευσίνα) σε συνθήκες ομαλότητας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθεί εν καιρώ ναυπηγικό έργο ώστε να στηριχτεί η λειτουργία τους παράλληλα με την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού.
Στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση σύντομα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδιαφέρον από “σοβαρή πλευρά”. Όταν ερωτήθηκε για το αν στη σκέψη του αυτή συνυπολογίζει την έκβαση της νομικής διαδικασίας στο δικαστήριο προστασίας των επενδύσεων στο οποίο έχει προσφύγει η προηγούμενη ηγεσία των ναυπηγείων, καθώς θα μπορούσε να προκύψει νέα επιβάρυνση για την ελληνική πλευρά, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος ενδιαφέρεται να αναλάβει ένα ναυπηγείο “ελεύθερο βαρών”, ανέφερε χαμογελώντας “περιμένουμε”. Εξακολούθησε όμως να δηλώνει αισιόδοξος.
ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ
Ο αρχηγός ΓΕΝ ξεκαθάρισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό σχεδιάζει επί τη βάσει της παραδοχής, ότι σε περίπτωση που απαιτηθεί η υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας με τη στρατιωτική ισχύ, αυτό η Ελλάδα θα χρειαστεί να το κάνει μόνη της, χωρίς να ποντάρει στη στρατιωτική συνδρομή οποιουδήποτε. “Θα πολεμήσουμε με ό,τι έχουμε και γι’ αυτό το ενδεχόμενο προετοιμαζόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.
Διευκρίνισε, ότι στο πολιτικό σκέλος της διαχείρισης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης μπορούν να γίνουν και ήδη γίνονται πολλά, όμως, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, “κανείς δεν θα έρθει να χύσει το αίμα του, εμείς θα το κάνουμε”. Ξεκαθάρισε ότι το Πολεμικό Ναυτικό είναι έτοιμο και γι’ αυτό το ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι πάντα με βάση τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας, είναι έτοιμο να σταματήσει κάθε απόπειρα καταπάτησης των νόμιμων δικαιωμάτων της χώρας στη θάλασσα.
defence-point.gr