«Η Κρήτη και η Κάρπαθος δεν είναι Κύπρος» τονίζουν με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές. Και σε αυτές τις θάλασσες τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν θα κινούνται ανενόχλητα όπως κάνουν στη Μεγαλόνησο υπολογίζοντας μόνο τους ενεργειακούς κολοσσούς.
Στις «άσφαιρες» τουρκικές ναυτικές οδηγίες για δήθεν ασκήσεις Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, το Πολεμικό Ναυτικό δίνει την πρώτη άμεση απάντηση δεσμεύοντας τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για ναυτικά γυμνάσια στις 9 Δεκεμβρίου. Και τα πλοία του Στόλου θα είναι εκεί σε αντίθεση με τις τουρκικές ασκήσεις στα «χαρτιά» των navtex, διαμηνύουν στρατιωτικές πηγές από το ελληνικό επιτελείο.
Τα ελληνικά πλοία όπου και όποτε κριθεί απαραίτητο θα προχωρούν σε προβολή ισχύος όχι μόνο με συμβολική παρουσία αλλά και διενέργεια ασκήσεων ακόμα και σε ακριτικές περιοχές. Και μπορεί στην Κύπρο το τουρκικό ναυτικό να έχει το πλεονέκτημα των μικρών αποστάσεων που έχουν να καλύψουν τα πλοία του τόσο από το ναύσταθμο του Ακσάζ όσο και από τα τουρκικά λιμάνια στην Αττάλεια αλλά Νοτιοανατολικά Καρπάθου και Κρήτης αυτό το πλεονέκτημα περνά στον ελληνικό Στόλο.
Ειδικά η περιοχή στην οποία η Άγκυρα με τους προκλητικούς και ανυπόστατους χάρτες της υποστηρίζει ότι φτάνουν τα όρια της υφαλοκρηπίδας της μόλις λίγα μίλια από τις ακτές της Κρήτης, το πλεονέκτημα του Ελληνικού Στόλου γίνεται συντριπτικό.
Τους επόμενους μήνες το Πολεμικό Ναυτικό προσανατολίζεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία του στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο ναύσταθμος της Σούδας στα Χανιά αλλά ακόμα και η μικρή αλλά σε καίριο σημείο ναυτική βάση στο Κυριαμάδι Σητείας θα αποτελέσουν ορμητήρια για τα πλοία του Στόλου. Έτσι θα μπορούν να περιπολούν αλλά και να ασκούνται χωρίς να απαιτείται να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις έως τα Νοτιοανατολικά όρια της θαλάσσιας περιοχής Εθνικών συμφερόντων.
Επιπλέον οι «Αλεπούδες» και τα «Αστέρια» οι δύο πανίσχυρες πολεμικές μοίρες f-16 block 52 adv από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν άμεσα κάθε επιχειρησιακή αποστολή στην ευρύτερη περιοχή. Αεροσκάφη επιφυλακής διατηρεί η Πολεμική Αεροπορία και στο αεροδρόμιο στο Καστέλι ενώ μεγάλους αεροδιαδρόμους διαθέτουν και τα «φυσικά αεροπλανοφόρα» του Νοτιοανατολικού Αιγαίου τα αεροδρόμια Ρόδου και Καρπάθου.
Άλλωστε, σε αυτές οι περιοχές τόσο ο Στόλος όσο και η Πολεμική Αεροπορία ασκούνται συνεχώς ειδικά τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί έχουν εκτελεστεί όλες σχεδόν οι κοινές ναυτικές ασκήσεις τόσο με τα αιγυπτιακά πλοία στο πλαίσιο της «ΜΕΔΟΥΣΑΣ» όσο και με τα πολεμικά πλοία αλλά και τα μαχητικά του Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ μάλιστα έχει διαθέσει αρκετές φορές και ιπτάμενα τάνκερ για εναέριο ανεφοδιασμό των ελληνικών αεροσκαφών ενώ έχουν πραγματοποιηθεί κοινές ασκήσεις οι οποίες προβλέπουν σενάρια προσβολών σε ναυτικές μονάδες.
Σημαντικό βάρος για τον έλεγχο μεγάλων θαλάσσιων περιοχών αναμένεται να αναλάβουν τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού με αιχμή του δόρατος τα τέσσερα κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» αλλά και το εκσυγχρονισμένο «ΩΚΕΑΝΟΣ», τα οποία τους επόμενους μήνες θα ενισχυθούν και με νέες τορπίλες βαρέως τύπου. Με δυνατότητα να παραμένουν «αόρατα» για πολλές ημέρες κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας εξασφαλίζοντας ναυτική υπεροχή όπου απαιτηθεί αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα του Στόλου.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις απέναντι στις τουρκικές απειλές για δραστηριότητα μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν πρόκειται να απαντήσουν με επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα», όπως τονίζουν ανώτατοι επιτελείς, αλλά με ουσιαστικές κινήσεις οι οποίες θα αναδεικνύουν την αποφασιστικότητα να μην επιτραπεί η παραμικρή αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.
http://newpost.gr/