13.12.19

Το (αριστερό) ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο


13/12/2019
Γράφει η
 Σοφία Βούλτεψη
Η αστυνομία υπήρξε πάντα το αγαπημένο θέμα του κ. Τσίπρα. Όταν βρέθηκε στην εξουσία της είχε αναθέσει διπλό ρόλο: Αμυντική στάση για να εκτονώνονται πάνω της οι κάθε λογής ταραξίες και επιθετική όταν έπρεπε να χτυπήσει τους συνταξιούχους και να πνίξει στα δακρυγόνα κάθε λαϊκή διαμαρτυρία. Εκτός εξουσίας, η αστυνομία για τον Τσίπρα γίνεται όργανο προπαγάνδας. Και χρησιμοποιεί την «αστυνομική βία» για να ξυπνήσει τα αντιδεξιά αντανακλαστικά. Τώρα, ήλθε πάλι η ώρα του θρήνου και του κοπετού…
Υποκρισία χωρίς όρια, αν λάβουμε υπ’ όψη μας πως σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη στη διετία 2017 – 2018 είχαν καταγραφεί 300 σοβαρά περιστατικά αστυνομικής βίας, που περιλάμβαναν και προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και προσβολές γενετήσιας ελευθερίας.

Αλλά προφανώς το «αριστερό ξύλο» βγήκε από τον Παράδεισο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα παπαγαλάκια του…
Και δεν θυμούνται τα βιντεάκια από το ξύλο στη διαδήλωση των συνταξιούχων για το ασφαλιστικό στις 8 Ιανουαρίου 2016. Είχε και τότε διαταχθεί ΕΔΕ – την οποία τώρα ειρωνεύονται οι συριζαίοι. Είχαν προηγηθεί τα βιντεάκια από τα επεισόδια της 6ης Δεκεμβρίου 2015 (στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο πάλι), και τότε μας είχαν ενημερώσει πως η πολιτική ηγεσία είναι… «έξαλλη»!
Μετά, μας είπαν πως ήταν μια… «ατυχής συγκυρία»! Και λάβαμε και την γλαφυρή περιγραφή… «κάποιοι τσαλαπατήθηκαν… και έγινε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων».
«Θα γλιτώσουμε από τα λιοντάρια και θα μας φάνε οι κοριοί», είχε γράψει η «Αυγή», αλλά αυτά γράφονταν για να χαϊδεύουν τα αυτιά των συριζαίων – σωστά, διότι το πρώτο καθήκον του καλού κομμουνιστή είναι η αυτοκριτική.
Ανέλαβαν την… πολιτική ευθύνη!
Οπότε, τον Οκτώβριο του 2016 ξανάπεσε ξύλο μετά μουσικής και με μπόλικα «αριστερά χημικά» στους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας που διαμαρτύρονταν για το ΛΕΠΕΤΕ.
«Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την περιορισμένη χρήση χημικών κατά τη διάρκεια διαδήλωσης συνταξιούχων σήμερα, 3 Οκτωβρίου 2016, στη συμβολή της λεωφόρου Βασ. Σοφίας με την οδό Ηρώδου Αττικού. Μετά το σημερινό περιστατικό, δόθηκε εντολή να απαγορευτεί κάθε χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις εργαζομένων και συνταξιούχων», είχε ανακοινωθεί.
Για την τιμή των όπλων, είχε αντιδράσει και το «Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ» που καταδίκασε «το απαράδεκτο γεγονός της  ρίψης χημικών από τα ΜΑΤ σε συνταξιούχους» και ζητούσε «την άμεση διεξαγωγή έρευνας για καταλογισμό ευθυνών και τιμωρία των υπευθύνων της αναίτιας επίθεσης». Διότι… «η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει τη ζοφερή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και  να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές στην κατεύθυνση ενός κοινωνικά  δίκαιου και βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος,  δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από το διάλογο για την δικαιότερη επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων».
Τα θυμούνται αυτά εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ;
Για να μην αναφερθούμε στο ξύλο μετά (αριστερών) χημικών (που θα απαγορεύονταν) που έπεσε στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2018, λίγο πριν από την ομιλία Τσίπρα στο Βελλίδειο: 28 προσαγωγές, 8 συλλήψεις, 15 αστυνομικοί τραυματίες.
Για να μην θυμηθούμε όλες τις μολότοφ και τις επιθέσεις που δέχονταν οι αστυνομικοί όλα τα χρόνια της συριζαϊκής εξουσίας. Ακόμη και μέσα στα δικαστήρια, με τους (δήθεν) αντιεξουσιαστές να τους επιτίθενται θρασύτατα, στέλνοντας τρεις στο νοσοκομείο. Και την Παπακώστα (12 Νοεμβρίου 2018) να καλεί τους αστυνομικούς να… προσέχουν τον εαυτό τους και να εντείνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους!
«Ρουφιάνοι, φασίστες, θα σας σφάξουμε!», φώναζαν καθώς έπεφταν πάνω στους αστυνομικούς κραδαίνοντας καδρόνια (με τα οποία προφανώς είχαν καταφέρει να μπουν στον χώρο των δικαστηρίων)…
Για  να μη θυμηθούμε τις προληπτικές συλλήψεις και τη βία με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι διαμαρτυρίες για τις Πρέσπες.
Με λίγα λόγια, ο Τσίπρας χρησιμοποιούσε την αστυνομία για να προστατεύεται ο ίδιος και η πολιτική του και συνάμα την μετέτρεπε σε σάκο του μποξ για να εκτονώνονται οι συνιστώσες του.
Οπότε κατήγγειλαν τον… εαυτό τους!
Κι’ αν ζόριζαν τα πράγματα, υπήρχε πάντα το περίφημο «Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ» για να… καταγγείλει.
Όπως τον Απρίλιο του 2016, όταν, το «Τμήμα» (παρελάσεων) καταδίκασε τις «αναίτιες προσαγωγές των φοιτητών που ανήκουν στην φοιτητική παράταξη Αριστερή Ενότητα, οι οποίοι πραγματοποίησαν ειρηνική συγκέντρωση την Τρίτη 19 Μαρτίου, έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διαμαρτυρόμενοι για τα κλειστά σύνορα». Προσθέτοντας: «Ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες για το συγκεκριμένο περιστατικό και να προχωρήσει άμεσα ο ουσιαστικός εκδημοκρατισμός της ΕΛΑΣ».
Εδώ γελάνε…
Και όταν τον Μάρτιο του 2017 η αστυνομία προχώρησε σε εκκένωση κτιρίων υπό κατάληψη στην περιοχή του Ζωγράφου, νάτο πάλι το «Τμήμα Παρελάσεων»: «Η αριστερά, παραδοσιακά, ξέρει να διεκδικεί χώρους και δικαιώματα με το δικό της τρόπο: με πρόταση, έμπνευση, αλληλεγγύη, με ανθρώπους, κίνημα και ασφαλώς όχι με τα ΜΑΤ».
Εδώ ξαναγελάνε…
«Η εισβολή (ξημερώματα) σε αυτοδιαχειριζόμενο χώρο και η εκκένωσή του δεν αιτιολογείται. ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ», είχε γράψει ένας πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Γέλωτες έως δακρύων…
Αναμενόμενα όλα αυτά αν κρίνουμε από τις κατά καιρούς δηλώσεις του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ  για την αστυνομία, τον ρόλο της και πώς θα την… μεταμόρφωνε:
Το ανθολόγιο του μπάχαλου
-12 Δεκεμβρίου 2008. Σε ομιλία του στη Μυτιλήνη, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε αφοπλισμό της αστυνομίας στις διαδηλώσεις και κατάργηση των ΜΑΤ. Κάνοντας λόγο για αστυνομική αυθαιρεσία και είπε ότι τα ΜΑΤ, που έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, λειτουργούν σαν παρακρατικές συμμορίες.
-17 Μαΐου 2011. Ο κ. Τσίπρας δηλώνει: «Υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος δημόσιος είναι η Αστυνομία, είτε διότι απουσιάζει εκεί όπου πρέπει να βρίσκεται για να προστατεύσει τον πολίτη από την εγκληματική δράση των συμμοριών, είτε διότι είναι παρούσα εκεί όπου δεν πρέπει να είναι για να καταστείλει με βίαιο και αυταρχικό τρόπο δημοκρατικούς πολίτες που διαμαρτύρονται».
-21 Απριλίου 2012. Εκλογική διακήρυξη ΣΥΡΙΖΑ: Αποστρατιωτικοποίηση και δημοκρατική αναμόρφωση της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Διάλυση των ειδικών δυνάμεων καταστολής.
-5 Αυγούστου 2012. ΣΥΡΙΖΑ (τομεάρχης Τσουκαλάς) κατά της επιχείρησης «Ξένιος Ζευς»: «Η κυβέρνηση σε μια ύστατη προσπάθεια να κρύψει το πραγματικό της πρόσωπο κρύβεται πίσω από βαρύγδουπες εκφράσεις και επικοινωνιακά τρυκ, που στερούνται σοβαρότητας, και υποτιμά τη λογική, τη νοημοσύνη, τις γνώσεις μας και ό,τι μας έχει απομείνει και δεν μπορούν με τίποτα να το ξεπουλήσουν, τον πολιτισμό μας. Το γεγονός ότι η επιχείρηση αυτή εξελίχθηκε την 4η Αυγούστου θλιβερή επέτειο της κατάλυσης της Δημοκρατίας από τον Ιωάννη Μεταξά το 1936 είναι τυχαίο;»
-10 Σεπτεμβρίου 2014. Προγραμματικά κείμενα ΣΥΡΙΖΑ προς διαβούλευση. Θέσεις για την ΕΛΑΣ: Η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να γίνει ένα σώμα που λειτουργεί με δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας,  ανοικτό στην  κοινωνία και χωρίς να καθορίζεται από στενές κομματικές επιδιώξεις.  Για να γίνει αυτό απαιτείται κατοχύρωση της αυτοτέλειας του Αρχηγείου, προστασία από παρεμβάσεις κομματικής ή εξωυπηρεσιακής εξουσίας αλλά και καθιέρωση διαδικασιών ελέγχου της λειτουργίας της αστυνομίας / Το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των σωμάτων ασφαλείας και ιδιαίτερα της ΕΛ.ΑΣ., είναι παρωχημένο και αντιδημοκρατικό και τις περισσότερες φορές στηρίζεται σε προφορικές εντολές οι οποίες υπερβαίνουν ακόμα και το υπάρχον αναχρονιστικό πλαίσιο.
Και συνέχιζαν:
ΑΜΕΣΑ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ
Η επιλογή των Αρχηγών των Σωμάτων Ασφαλείας πρέπει να γίνεται με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια  αξιολόγησης, που θα βασίζονται στα τυπικά και ουσιαστικά τους προσόντα και στην εμπειρία τους.  Η επιλογή θα εγκρίνεται από διαρκή διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία θα στηρίζει και θα ελέγχει το έργο τουςΟ έλεγχος των πεπραγμένων των σωμάτων ασφαλείας από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή είναι πάγιο αίτημα των εργαζομένων και έχει κατατεθεί στα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου. Το μοντέλο αυτό απεγκλωβίζει τα στελέχη των Σ.Α. από τις πελατειακές σχέσεις, τα αφήνει να κάνουν απερίσπαστα τη δουλειά τους αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας την κατάρτιση και την πείρα τους και συγχρόνως αποτρέπει  από ενέργειες που είναι έξω από την αποστολή της αστυνομίας και εγείρουν υποψίες για το ρόλο τους.
ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΡΙΖΙΚΗ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ
Είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση και η ριζική αναδιοργάνωση των Σωμάτων Ασφαλείας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας με αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Το αστυνομικό μοντέλο είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του 1980. Οποιεσδήποτε αλλαγές  έγιναν αποσπασματικά χωρίς μελέτες, σχεδιασμό και διάλογο, ικανοποιώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες και αντιμετωπίζοντας επιφανειακά τα σύγχρονα προβλήματα.
Ο μόνος σχεδιασμός που έγινε καλά και διαρκώς  αναπροσαρμόζεται και εκσυγχρονίζεται  είναι η αστυνομοκρατία και η καταστολή.
Πρέπει να γίνει από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν:
-εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., των συνδικαλιστικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης,  της επιστημονικής κοινότητας και κοινωνικών φορέων.
ΑΜΕΣΑ  ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κατάργηση των ΥΑΤ (ΜΑΤ)-ΥΜΕΤ ως ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων και ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού τους σε νέες υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν για την αντιμετώπιση κρίσεων (φυσικές καταστροφές, ακραία εγκληματικότητα, βία κ.λπ.).
 Άμεση απόσυρση  απαγορευμένων- επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία χημικών και υλικών, απαγόρευση χρησιμοποίησής τους.
Ενοποίηση των ομάδων ΔΙΑΣ, ΖΗΤΑ και Δ.Ε.Λ.Τ.Α. και απαγόρευση εμπλοκής και χρησιμοποίησής τους σε διαδηλώσεις και μετατροπή τους σε ταχυκίνητη λαϊκή αστυνομία στο πλευρό του πολίτη σε 24ωρη βάση.
ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Η σημερινή αξιολόγηση είναι υποκειμενική, δεν συνυπογράφεται από τον αξιολογούμενο, δεν του κοινοποιείται (ενώ υπάρχει γνωμοδότηση του συνηγόρου του πολίτη για το αντίθετο) παρά μόνο σε περίπτωση δυσμενούς κρίσεως και δεν υπάρχει δευτεροβάθμιο όργανο προσφυγής του αξιολογούμενου.
Προτείνεται:
-Θεσμοθέτηση Τριμελούς Συμβουλίου Αξιολόγησης
-Συνυπογραφή του αξιολογούμενου και κοινοποίηση της βαθμολογίας στον       κρινόμενο
-Δημιουργία Δευτεροβάθμιου Συμβουλίου Αξιολόγησης
ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΚΡΙΣΕΩΝ –ΠΡΟΑΓΩΓΩΝ
-Αντικειμενικά κριτήρια κρίσης- προαγωγής όπως, ο χρόνος υπηρεσίας, ο χρόνος υπηρεσίας σε συγκεκριμένη θέση, σπουδές, ειδικές γνώσεις ,υπηρεσιακή επάρκεια.
Η κατάρτιση αντικειμενικού συστήματος κρίσεων προαγωγών μπορεί να καταρτιστεί με τη συγκρότηση επιτροπής στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των σωμάτων, των συνδικαλιστών. Ήδη υπάρχουν προτάσεις υπηρεσιακές και συνδικαλιστικές οι οποίες δεν υλοποιούνται  γιατί η βούληση είναι η εξάρτηση και οι πελατειακές σχέσεις.
-Συμμετοχή στα συμβούλια κρίσεων και προαγωγών του προέδρου ή εκπροσώπων των ομοσπονδιών.
(Φυσικά ουδέν εξ αυτών εφαρμόστηκε)
-25 Σεπτεμβρίου 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ Εξαρχείων καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία.
-15 Ιανουαρίου 2015. Τσίπρας σε ανοιχτή συζήτηση - συνέντευξη στο διαδίκτυο που οργάνωσε η εφημερίδα «Αυγή»: «Θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση, οι αστυνομικοί να αντιμετωπίζουν και να προλαμβάνουν το έγκλημα. Δεν θέλουμε, όμως, αστυνομοκρατία. Άλλο η αστυνόμευση άλλο η αστυνομοκρατία». Επιπλέον, όπως είπε - με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - θα υπάρξει αφοπλισμός των αστυνομικών που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές, ενώ θα συσταθούν ειδικές μονάδες για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών βίας.
-8 Φεβρουαρίου 2015. Τσίπρας, προγραμματικές δηλώσεις: «Εισάγουμε νέο δόγμα για την ασφάλεια, τις ελευθερίες, τα δικαιώματα, τις σχέσεις Αστυνομίας-πολίτη. Η Αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων. Η Αστυνομία θα εγγυάται την προστασία του πολίτη από το έγκλημα. Η Αστυνομία θα εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρουμε τον θεσμό του «αστυνομικού της γειτονιάς». Αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε την εκπαίδευση των αστυνομικών, του status και των συνθηκών εργασίας τους».
Είχαν «σχέδιο»…
-15 Σεπτεμβρίου 2015. Σχέδιο κυβερνητικού προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ (ΑΠΕ).
Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ
*Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας: Υπαγωγή της ΕΛ.ΑΣ. σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα επιλέγει την ηγεσία της, για την οποία θα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια αστυνομικής και επιστημονικής επάρκειας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. θα απεγκλωβιστούν από τον κομματικό έλεγχο και τις πελατειακές σχέσεις, θα αξιοποιηθούν οι γνώσεις και η πείρα τους και θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να μπορεί να επιδοθεί απερίσπαστη στο έργο της.
Η ΕΛ.ΑΣ. θα απαλλαγεί σταδιακά από όλα τα στρατοκρατικά κατάλοιπα (βαθμοί, οργάνωση, εμφάνιση, εκπαίδευση) και θα μετατραπεί σε πολιτική υπηρεσία υψηλής ειδίκευσης με δικές της επιστημονικές υπηρεσίες, διατηρώντας, βέβαια, την πειθαρχία που απαιτείται για σώματα με ιδιαίτερα καθήκοντα.
Άμεση διάλυση των νεοναζιστικών θυλάκων της Χρυσής Αυγής που παραμένουν στα σώματα Ασφαλείας. Εκπόνηση και εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου εκδημοκρατισμού. Έμφαση, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά, στις προσπάθειες συγκρότησης νεοναζιστικών πυρήνων και της δράσης τους, στους κόλπους των σωμάτων Ασφαλείας.
Επιδιώκουμε να συγκροτηθεί διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή, με συμμετοχή κομμάτων, ηγεσίας και εκπροσώπων των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και επιστημόνων, για την καταγραφή των αναγκών και την κατάρτιση ολοκληρωμένου σχεδίου για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος.
*Αστυνόμευση και όχι αστυνομοκρατία: Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων. Το προσωπικό των συγκεκριμένων ειδικών δυνάμεων εντάσσεται στα αστυνομικά τμήματα ή συγχωνεύεται σε ταχυκίνητη αστυνομία που θα βρίσκεται σε 24ωρη βάση στο πλευρό των πολιτών ή στελεχώνει αποκεντρωμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση κρίσεων (φυσικές καταστροφές, ακραία εγκληματικότητα κ.λπ.). Απαγορεύεται η χρήση μέσων που είναι επικίνδυνα για την υγεία (π.χ. χημικά, εκτοξευτήρες νερού κ.λπ.). Η αστυνόμευση διαχωρίζεται από τις προανακριτικές αρμοδιότητες και την υποβοηθητική λειτουργία για τις δικαστικές αρχές. Γι’ αυτό στελεχώνουμε τη Δικαστική Αστυνομία με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
*Σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική: Η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με αστυνομικά μέτρα. Το τετράπτυχο της αντεγκληματικής πολιτικής, «πρόληψη, αποτροπή, καταστολή, διαλεύκανση» χρειάζεται συνδυασμένη πολιτική με πρώτο μέλημα να πάψει η κοινωνική περιθωριοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού (προπάντων των νέων) και η απώθηση στην παρανομία ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια, όπως οι τοξικο-εξαρτημένοι. Η καταπολέμηση του οργανωμένου, και ιδίως του οικονομικού εγκλήματος, απαιτεί υψηλή ειδίκευση, επιστημονικό δυναμικό και τεχνικά μέσα. Η καθημερινή μικρο-εγκληματικότητα απαιτεί διάθεση περισσότερων και ειδικά εκπαιδευμένων αστυνομικών στα αστικά κέντρα και ιδίως στις οικονομικά και κοινωνικά υποβαθμισμένες περιοχές.
*Σύγχρονη εκπαίδευση υψηλού επιπέδου: Είναι απαραίτητη μια Αστυνομική Ακαδημία ενταγμένη στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση όλων των βαθμίδων του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης είναι απαραίτητη η αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Ακαδημίας. Αποστολή τους θα είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στέρεες γνώσεις τόσο σε αμιγώς αστυνομικά και πυροσβεστικά πεδία όσο και σε πεδία των κοινωνικών και νομικών επιστημών..
*Διαφανές και αξιοκρατικό σύστημα αξιολόγησης, κρίσεων και προαγωγών: Το σύστημα αξιολόγησης των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και το Πυροσβεστικού Σώματος είναι συγκεντρωτικό και αδιαφανές. Χρειάζεται η αλλαγή του με τη σύσταση Συμβουλίου Αξιολόγησης, στο οποίο θα συμμετέχει και εκπρόσωπος των εργαζομένων, όπου θα είναι δυνατή η κοινοποίηση της βαθμολογίας στον κρινόμενο όπως και το δικαίωμα ένστασης σε δευτεροβάθμιο όργανο.
*Ψυχολογική υποστήριξη: Η ψυχολογική υποστήριξη που καθιερώθηκε μετά το 2011 είναι αναποτελεσματική. Αστυνομικοί που τη ζητούν είναι δακτυλοδεικτούμενοι και γίνονται στην υπηρεσία τους αντικείμενα απαξιωτικών σχολίων. Πρέπει να παρέχεται υποχρεωτικά στο σύνολο του προσωπικού σε τακτά χρονικά διαστήματα και εκτάκτως, όσες φορές απαιτείται, στο προσωπικό που εμπλέκεται σε βίαια περιστατικά κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του.
*Αποτελεσματικός έλεγχος ρατσιστικής βίας, απάνθρωπης συμπεριφοράς και βασανισμού πολιτών: Τέτοια περιστατικά υπέρβασης καθήκοντος δεν αντιμετωπίζονται σήμερα με αποτελεσματικό τρόπο. Η συνήθης διαδικασία των Ε.Δ.Ε., αντί να αποκαλύπτει και να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά, τα συγκαλύπτει με αποτέλεσμα να τα ενθαρρύνει. Επομένως, σχεδιάζουμε αφενός τη δημιουργία ανεξάρτητης υπηρεσίας, εκτός εποπτείας Υ.Δ.Τ., που θα δέχεται τις καταγγελίες, θα συλλέγει τα στοιχεία, θα τα επεξεργάζεται και θα τα παραπέμπει στη δικαιοσύνη. Αφετέρου, την υποχρεωτική επιμόρφωση του προσωπικού, το διάλογο και επιβράβευση σε περιπτώσεις αποτροπής και εξιχνίασης τέτοιων φαινομένων.
*Συνήγορος του αστυνομικού: Ο θεσμός του συνηγόρου του αστυνομικού λειτουργεί επιτυχώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο συνήγορος του αστυνομικού θα διερευνά αναφορές και καταγγελίες για παραβιάσεις των υπηρεσιακών δικαιωμάτων των αστυνομικών, θα κάνει προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων που προκύπτουν για λόγους γραφειοκρατίας και θα συντάσσει ετήσια έκθεση που θα την υποβάλλει στην εποπτική διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή.
(Λόγια, λόγια, λόγια)…
-Ιούνιος 2016. Κείμενο θέσεων της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ για το 2ο Συνέδριο: Αστυνομία με τον πολίτη, όχι απέναντί του. «Οι προτάσεις αφορούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. (λ.χ. όσον αφορά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής της ηγεσίας, την εκπαίδευση των αστυνομικών) ώστε να απαλλαγεί σταδιακά από όλα τα στρατοκρατικά κατάλοιπα και θα μετατραπεί σε πολιτική υπηρεσία υψηλής ειδίκευσης, αλλά με αυξημένη πειθαρχία, με στόχο την αστυνόμευση προς όφελος του πολίτη, με σεβασμό στα δικαιώματα όλων, χωρίς αστυνομοκρατία και με θεσμική απαγόρευση της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα χρειάζεται μια σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική που θα επιδιώκει το τρίπτυχο πρόληψη-αποτροπή-καταστολή του εγκλήματος και θα συνδέεται με μέτρα για να πάψει η κοινωνική περιθωριοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού και η απώθηση στην παρανομία ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια».
-6 Απριλίου 2017. Τσίπρας στο 1ο Συνέδριο Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ: Αποδεικνύουμε πως το σώμα αυτό μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση να είναι αποτελεσματικό χωρίς να είναι εχθρικό προς τον πολίτη και χωρίς να ακολουθεί το δόγμα της «Μηδενικής Ανοχής» / Καταργήσαμε την Ομάδα Δέλτα που είχε βαρύ και πολύ αρνητικό παρελθόν ως σώμα βίαιης καταστολής λαϊκών αγώνων.
-11 Ιουνίου 2017. Τόσκας στα «Νέα»: Ήπια και αποτελεσματική η Αριστερή πολιτική Ασφάλειας.
-10 Νοεμβρίου 2017. Τσίπρας στο τουίτερ, με βίντεο:«Μία νέα αντιεγκληματική πολιτική εφαρμόζεται» - Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη
-15 Οκτωβρίου 2018. Παρουσίαση του νέου προγράμματος αστυνόμευσης «Π.Ε.Ρ.Σ.Ε.Α.Σ.» που σημαίνει… «Πρόγραμμα Ελεγχόμενης Ρεαλιστικής, Στοχευμένης, Εμφανούς Αστυνόμευσης».
Και μη χειρότερα δηλαδή…