Ο ΣΥΡΙΖΑ του διεθνισμού και του λατινοαμερικάνικου μοντέλου, όλοι αυτοί οι λάτρεις των πιο αυταρχικών καθεστώτων, όλοι όσοι αυτές τις μέρες ξεσπαθώνουν κατά της Ελληνικής Αστυνομίας και υπερασπίζονται κάθε λογής καταληψίες, κουκουλοφόρους, κατασκευαστές φονικών εργαλείων, δεν έχουν βρει ούτε μια λέξη να πουν για το εφιαλτικό σκηνικό που έχει στηθεί στη Νικαράγουα του «συντρόφου Ορτέγκα», του «ιστορικού ηγέτη των Σαντινίστας», που ο Τσίπρας με χαρά συναντούσε, αδιαφορώντας για το τυραννικό καθεστώς που έχει επιβάλει στη χώρα του.
Άγρια καταστολή διαδηλώσεων, εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, βασανιστήρια, σεξουαλική βία και βιασμοί με ντουφέκια, εικονικοί στραγγαλισμοί με πλαστικές σακούλες, ηλεκτροσόκ, κάψιμο με τσιγάρα, ακόμη και ρώσικη ρουλέτα, ξυλοδαρμοί ιερέων και καταλήψεις εκκλησιών, τρομοκρατικές παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα, φυλακές ασφυκτικά γεμάτες, πάνω από 300 νεκροί, πάνω από 2.000 τραυματίες, πάνω από 70.000 πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες.
Αλλά δυο σχεδόν χρόνια τώρα δεν έχουν βρει να πουν ούτε μια λέξη, όλοι αυτοί – ο Τσίπρας, ο Ραγκούσης, ο Βούτσης και όλη η παρέα τους και όλα τα παπαγαλάκια τους και όλοι αυτοί οι «ευαίσθητοι αριστεροί» καλλιτέχνες, συγγραφείς, δημοσιογράφοι που υπογράφουν διάφορα «κείμενα στήριξης» – όλοι αυτοί οι «αριστεροί πολιτικοί» και οι «αριστεροί άνθρωποι του πνεύματος» που μας έχουν ζαλίσει το κεφάλι για την καθόλα νόμιμη επιχείρηση στο Κουκάκι και όλες τις επιχειρήσεις περιφρούρησης της νομιμότητας.
Κανένα κείμενο στήριξης δεν είδαμε από όλους αυτούς για τα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλει τον λαό του ο σύντροφός τους ο Ορτέγκα στη Νικαράγουα και οι αγαπημένοι τους Σαντινίστας.
Γιατί η βία είναι καλή αρκεί να είναι… αριστερή!
Μόλις πριν από λίγες μέρες – και χωρίς να κουνήσει βλέφαρο ούτε ένας από όλους αυτούς – δόθηκε στη δημοσιότητα η βασισμένη σε συνεντεύξεις 56 πρώην κρατουμένων έκθεση της Συλλογικότητας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικαράγουας, με τις περιγραφές των φρικτών βασανιστηρίων που υπέστησαν από το τυραννικό καθεστώς του άλλοτε ηγέτη των Σαντινίστας Ντανιέλ Ορτέγκα και της αντιπροέδρου συζύγου του Ροσάριο Μουρίγιο, τους οποίους έχουν αποκηρύξει όλοι οι πρώην σύντροφοί τους, κατηγορώντας τους ότι έχουν επιβάλει στη χώρα μια διεφθαρμένη δικτατορία.
Ούτε είχε ασχοληθεί κανείς από τους εγχώριους υμνητές του «κομαντάντε» Ορτέγκα και που ξημεροβραδιάζονται στα τηλεπαράθυρα θρηνώντας για το «Κουκάκι», όταν, τον Αύγουστο του 2018, δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Βιασμοί με ντουφέκια
Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, η κυβέρνηση της Νικαράγουας διέπραξε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έκανε τα στραβά μάτια ενόσω ένοπλες συμμορίες περικύκλωναν διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους βιάστηκαν αργότερα με τουφέκια και βασανίστηκαν στη διάρκεια της κράτησής τους.
«Η καταστολή και οι πράξεις αντεκδίκησης εναντίον διαδηλωτών συνεχίζεται στη Νικαράγουα καθώς ο κόσμος κοιτάει αλλού», είχε δηλώσει ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ζέιντ Ράαντ αλ-Χουσέιν, καθώς οι καταγραφές αφορούσαν εξωδικαστικές εκτελέσεις από την αστυνομία και τους παρακρατικούς, εξαφανίσεις κρατουμένων, βιασμοί διαδηλωτριών που αιμορραγούσαν για πολλές μέρες μέσα στα κελιά τους.
Φιλοκυβερνητικές συμμορίες με ρόπαλα και κράνη, παραστρατιωτικές ένοπλες ομάδες, εκπαιδευμένες από πρώην μέλη συμμοριών και απόστρατους στρατιωτικούς, εξοπλισμένες με όπλα μεγάλου διαμετρήματος όπως AK-47 και τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή Ντραγκούνοφ, προβαίνουν σε συλλήψεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Μάλιστα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Euronews στις 20 Ιουλίου 2018, ο Ορτέγα είχε παραδεχθεί πως οι ομάδες αυτές ήταν «εθελοντές αστυνομικοί» σε «ειδικές αποστολές», και πως λειτουργούσαν μυστικά για λόγους ασφαλείας!
Στην εξουσία από το 1979 (όταν ως ηγέτης των Σαντινίστας ανέτρεψε τον Αναστάσιο Σομόζα, ο οποίος είχε επιβάλει δικτατορία από το 1936) ως το 1990, ο Ορτέγκα επανήλθε το 2007 και διανύει πλέον την τέταρτη (παράνομη) θητεία του.
Στις 18 Απριλίου 2018, στη χώρα ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Ο Ορτέγκα πήρε πίσω τα μέτρα, αλλά φαίνεται πως αυτό ήταν μόνο η αφορμή. Ο λαός της Νικαράγουας ξεσηκώθηκε κατά του «μακιαβελλικού», όπως οι ίδιοι οι πρώην σύντροφοί τους τους αποκαλούν, ζεύγους που οχυρωμένο στο προεδρικό μέγαρο της Μανάγκουας, αυξάνει τις εξουσίες και την περιουσία του.
Στη φυλακή για λίγο νερό
Στις 30 Ιανουαρίου 2020 θα ξεκινήσει στη Μανάγκουα η δίκη της 24χρονης Βελγονικαραγουανής φοιτήτριας της Ιατρικής Αμάγιας Κόπενς, που συνελήφθη στα μέσα Νοεμβρίου ενώ προσπαθούσε να παραδώσει νερό σε διαδηλωτές που έκαναν απεργία πείνας.
Ηγετική φυσιογνωμία του φοιτητικού κινήματος, η Αμάγια θα καθίσει στο σκαμνί του κακουργιοδικείου μαζί με άλλους 15 αντικυβερνητικούς ακτιβιστές, με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής.
Το «έγκλημα» της Αμάγιας ήταν ότι προσπάθησε να προσφέρει εμφιαλωμένο νερό σε εννέα μητέρες που στα μέσα Νοεμβρίου είχαν εγκατασταθεί στον Καθεδρικό Ναό της Μανάγκουας, πραγματοποιώντας απεργία πείνας, προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι 130 κρατούμενοι.
Το καθεστώς είχε απαγορεύσει κάθε βοήθεια προς τις εννέα μητέρες (που τελικά είχαν μεταφερθεί αφυδατωμένες στο νοσοκομείο) και οι ιερείς είχαν καταγγείλει ότι η αστυνομία έκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στην εκκλησία.
Προηγουμένως, μια ομάδα υποστηρικτών του Ορτέγκα, είχε εισβάλει στην εκκλησία, προσπαθώντας να εκδιώξουν τους απεργούς πείνας και ξυλοκοπώντας τους δύο ιερείς που τους συνέδραμαν.
(Να σημειώσω ότι στη Νικαράγουα του «συντρόφου» Ορτέγκα, οι διαδηλώσεις απαγορεύονται και οι εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε χώρους διαμαρτυρίας και συχνά εισβάλλουν εκεί διάφοροι παρακρατικοί).
Η Αμάγια είχε και πάλι συλληφθεί τον Σεπτέμβριο του 2018, έμεινε προφυλακισμένη για οκτώ μήνες και αφέθηκε ελεύθερη τον Ιούνιο του 2019, όταν ο Ορτέγκα, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για διάλογο είχε δώσει αμνηστία.
Στις 21 Μαρτίου 2019, ο Ορτέγκα είχε δεσμευτεί να αποκαταστήσει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις και να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου. Συμφώνησε επίσης να αφοπλίσει τους παραστρατιωτικούς που επεμβαίνουν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και να απελευθερώσει όλους τους αντιπολιτευόμενους το αργότερο σε 90 ημέρες.
Την επομένη της συμφωνίας, όμως, οι διαδηλωτές δέχθηκαν νέες επιθέσεις από τους παρακρατικούς, έγιναν νέες συλλήψεις και τελικά η συμφωνία τινάχτηκε στον αέρα. Οπότε ο Ορτέγκα ξανασυλλαμβάνει τους αντιφρονούντες, κατηγορώντας τους ότι θέλουν να τον ανατρέψουν με πραξικόπημα και αποκαλώντας τους «τρομοκράτες» και «μισθοφόρους».
Όσο για την αστυνομία δικαιολογείται ανακοινώνοντας πως οι συλληφθέντες «παίρνουν μέρος σε διαδηλώσεις που δεν έχουν άδεια και διαταράσσουν τη δημόσια τάξη».
Η αστυνομία του Ορτέγκα, όχι του Χρυσοχοΐδη, εντάξει;
200 χρόνια φυλακή!
Σε όλα αυτά προσθέστε πως τον Φεβρουάριο του 2019 δύο αντικαθεστωτικοί είχαν καταδικαστείγια «τρομοκρατία»σε… ποινές 216 και 210 ετών κάθειρξη για τη συμμετοχή τους πέρυσι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις! Ο λόγος για τον Μεντάρντο Μαϊρένα, έναν εκ των ηγετικών στελεχών της οργάνωσης της αντιπολίτευσης «Πολιτική Ένωση για τη Δικαιοσύνης και τη Δημοκρατία» και για τον επικεφαλής του κινήματος των αγροτών Πέδρο Μένα.
Οι δυο τους υπήρξαν μέλη της αντιπροσωπείας των αντικαθεστωτικών που συμμετείχε στην προσπάθεια διαλόγου με την κυβέρνηση η οποία διεξήχθη υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας τον Μάιο του 2018, αλλά τον Ιούλιο συνελήφθησαν και έκτοτε παραμένουν, όπως καταγγέλλεται, σε «μικρά κελιά, χωρίς φως, με ελλιπή εξαερισμό και γεμάτα έντομα».
Άγριο ξύλο στους δημοσιογράφους
Νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2018, αστυνομικοί της ομάδας αντιμετώπισης ταραχών είχαν εισβάλει στα γραφεία του Κάρλος Τσαμόρο, ενός από τους γνωστότερους διευθυντές μέσων ενημέρωσης της Νικαράγουας, κατέσχεσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και ξυλοκόπησαν τον ίδια και άλλους έξι δημοσιογράφους. Ένας άλλος δημοσιογράφος, ο Ρομπέρτο Κογιάδο, είχε απαχθεί από παραστρατιωτικούς που τον ξυλοκοπούσαν επί τέσσερις ώρες.
Και τον Σεπτέμβριο του 2018 συνελήφθη ο αδελφός της Μόνικα Μπαλτοντάνο, πρώην αντάρτισσας και στελέχους των Σαντινίστας που πέρασε στην αντιπολίτευση καταγγέλλοντας τον πρώην αρχηγό της. Ο λόγος για τον Ρικάρντο Μπαλντοντάνο, γενικό γραμματέα του συνδικάτου εκπαιδευτικών του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου (Upoli), ενός από τα προπύργια της αμφισβήτησης εναντίον της κυβέρνησης στο οποίο οι φοιτητές είχαν οχυρωθεί επί πολλές εβδομάδες.
Διόρισε την γυναίκα και τα παιδιά του!
Ο Ντανιέλ Ορτέγκα βγήκε νικητής από τις εκλογές του Νοεμβρίου 2016, αφού προηγουμένως εξουδετέρωσε την αντιπολίτευση, αποκλείοντάς την από τον προεκλογικό αγώνα. Και διόρισε αντιπρόεδρο την γυναίκα του, την Ροσάριο Μουρίγιο (η οποία μέχρι τότε ήταν κυβερνητική εκπρόσωπος!). Και μετά διόρισε σε οικονομικά υπουργεία τους γιους του,ένας από τους οποίους κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και διαφθορά και υφίσταται διεθνείς κυρώσεις.
Η αντιπολίτευση δεν αποδέχθηκε το αποτέλεσμα, καθώς ο Ορτέγκα δεν είχε δεχθεί ξένους παρατηρητές, αλλά κυρίως επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο είχε απαγορεύσει στον ηγέτη της Εδουάρδο Μοντεαλέγκρε να συμμετάσχει στη διαδικασία εκπροσωπώντας το Φιλελεύθερο Ανεξάρτητο Κόμμα (PLI), που είχε αναδειχθεί δεύτερη πολιτική δύναμη στις εκλογές του 2011. Αντ' αυτού το Δικαστήριο είχε δεχθεί την υποψηφιότητα του Πέντρο Ρέγες, ενός πολιτικού που θεωρείτο προσκείμενος στην κυβέρνηση και έσπευσε να διαλύσει τον συνασπισμό που σχεδίαζε να ιδρύσει το PLI ενόψει των εκλογών.
Τέταρτη θητεία με παράνομες μεθοδεύσεις
Και το κυριότερο: Και ο Ορτέγκα, όπως ο Μοράλες, ο Τσάβες και άλλα ινδάλματα του Τσίπρα, ακολούθησε τα ίδια λατινοαμερικάνικα τερτίπια για να παραμείνει στην εξουσία. Στην πρώτη θητεία του, μετά τη νίκη του επί του Σομόζα, ακολούθησε ένα σοβιετικού τύπου πρόγραμμα με κρατικοποίηση της οικονομίας, εθνικοποιήσεις, απαλλοτριώσεις.
Ηττήθηκε στις εκλογές του 1990 και επέστρεψε το 2007, διεκδικώντας μια τρίτη προεδρική θητεία, παρά την συνταγματική απαγόρευση και εξασφαλίζοντας από το Ανώτατο Δικαστήριο, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Σαντινίστας, την άδεια να είναι ξανά υποψήφιος.
Τότε έκανε την στροφή και άρχισε να ακολουθεί πιστά τις επιταγές του ΔΝΤ – παραμένοντας ωστόσο σύμμαχος του Βενεζουελανού Τσάβες.
Και το 2014, τροποποίησε το Σύνταγμα ώστε να μπορεί να διεκδικήσει και… τέταρτη θητεία, την οποία και εξασφάλισε το 2016.
Η «μητερούλα του Έθνους»
Από κοντά και η γυναίκα του Ροσάριο, μια 67χρονη εκκεντρική καλλιτέχνης και ποιήτρια, μητέρα δέκα παιδιών, πρώην στέλεχος κι’ αυτή των Σαντινίστας, που έχει γεμίσει την πρωτεύουσα με τα «δένδρα της ζωής», κάτι γιγάντιες μεταλλικές κατασκευές που φωτίζονται την νύκτα με εξωφρενικό κόστος και έχουν γίνει στόχος της οργής των διαδηλωτών.
Ένα ζευγάρι, που κατά την αντιπολίτευση παραπέμπει στον... Φρανκ και στην Κλερ Άντεργουντ της τηλεοπτικής σειράς House of Cards.
Ντυμένη με πολύχρωμα ρούχα και φορτωμένη κοσμήματα, η «μάγισσα», όπως την αποκαλούν οι αντιφρονούντες, δηλώνει «μητέρα του έθνους» και έχει επιβάλει στον 74χρονο Ορτέγκα να διορίσει υπουργούς τα περισσότερα από τα παιδιά τους – δικά τους και από άλλους γάμους.
Κάθε άλλο παρά τυχαία, η Τζοκόντα Μπέλι, πρώην σύντροφος στο αντάρτικο που έγινε συγγραφέας και αντίπαλος της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας μία «μοναρχία» στην εξουσία, τους αποκαλεί «μακιαβελικούς», καθώς έχουν ενστερνιστεί πλήρως το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Θαυμαστής των δικτατόρων
Αυτά συμβαίνουν στην Νικαράγουα των Σαντινίστας που τόσο ο θαυμαστής όλων των Λατινοαμερικανών δικτατόρων Τσίπρας.
Και όταν είχε επισκεφθεί την Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο, τον Νοέμβριο του 2016, ο Τσίπρας είχε συναντήσει τον Ορτέγκα (όπως επίσης και τους άλλους «συντρόφους», τον Κορέα του Ισημερινού και τον Μοράλες της Βολιβίας).
Τότε, είχε υπάρξει και κυβερνητικό non paper, που μας ενημέρωνε ότι ο Τσίπρας «συνάντησε τον ιστορικό ηγέτη των Σαντινίστας, και πρόεδρο της Νικαράγουα (επανεξελέγη θριαμβευτικά στις 7 Νοεμβρίου 2016), Ντανιέλ Ορτέγκα. Ο Ορτέγκα, που γνωρίζει πολύ καλά τη χώρα μας, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1980 είχε στενές σχέσεις με τον Ανδρέα Παπανδρέου, κάλεσε τον Τσίπρα να επισκεφθεί τη Νικαράγουα».
Μάλιστα!
Νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2016, τις εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρακολουθήσει αντιπροσωπεία των Σαντινίστας – όπως επίσης και εκπρόσωποι των Podemos, του Κόμματος των Εργατών της Βραζιλίας, του Απελευθερωτικού Εθνικού Κινήματος Φαραμπούντο Μαρτί του Ελ Σαλβαδόρ, του Κινήματος Πολισάριο για την απελευθέρωση της Δυτικής Αφρικής, της Πρωτοβουλίας Πρασίνων της Καταλονίας και τα λοιπά και τα λοιπά.
Και τότε είχαμε ενημερωθεί πως όλοι αυτοί παρακολούθησαν με… μεγάλο ενδιαφέρον το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ!
Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε!