Περισσότερο πιθανό φαίνεται να είναι να ζήτησε ο Τραμπ από τον Σίσι, να μη στείλει στρατεύματα στη Λιβύη. Juan |
Παρέμβαση ΗΠΑ στην κρίση της Λιβύης σημειώθηκε πριν λίγο με τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ να τηλεφωνεί και να σφυγμομετρεί τον πρόεδρο της Αιγύπτου στρατηγό αλ Σίσι ως προς τις προθέσεις .
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: «Today, President Donald J. Trump spoke with President Abdel Fattah El-Sisi of Egypt. The leaders discussed important regional and bilateral issues. Regarding Libya, the leaders rejected foreign exploitation and agreed that parties must take urgent steps to resolve the conflict before Libyans lose control to foreign actors».
Τώρα είναι ζήτημα το πώς εννοούν τις «ξένες παρεμβάσεις» και υπάρχει κίνδυνος ο καθένας να τις ερμηνεύει διαφορετικά.
Γιατί μπορεί ο Ν.Τραμπ να λέει «απορρίπτω τις ξένες επεμβάσεις», αλλά να εννοεί τους Ρώσους εθελοντές του σώματος Wagner που μάχεται στο πλευρό του LNA και του στρατηγού Χαφτάρ και ο αλ Σίσι να χαρακτηρίζει ως «ξένη επέμβαση» τους Τούρκους που υπερασπίζουν το καθεστώς του GNA.
Η ουσία είναι ότι ο Ν.Τραμπ, άρχισε να ασχολείται με την Λιβύη, έστω σε προσωπικό επίπεδο, μια που για τους Αμερικανούς ποτέ, από το 2011 που άρχισε ο εμφύλιος και η κατάρρευση της χώρας, μέχρι σήμερα δεν είχαν μείζονα ανάπτυξη, ειδικά μετά το 2012 που ισλαμιστές δολοφόνησαν τον πρέσβη των ΗΠΑ και πολλούς άνδρες της ασφαλείας του στην μάχη του προξενείου στην Βεγγάζη.
Το ερώτημα τώρα, μετά το επίσημο αίτημα στρατιωτικής συνδρομής που απηύθυνε η Τρίπολη στην Αγκυρα, τι μέλλει γενέσθαι.
Και κυρίως πώς θα αντιδράσουν Ελλάδα και Αίγυπτος. Οι δύο χώρες έχουν κάθε δικαίωμα, βασισμένο στον διεθνή νόμο και την απόφαση του ΟΗΕ για εμπάργκο οπλισμού στις αντιμαχόμενες παρατάξεις της Λιβύης, να εμποδίσουν την μεταφορά οπλισμού και προσωπικού από την Τουρκία στην Λιβύη.
Έχουν δικαίωμα air polising και sea polising στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο από τον οποίο πρέπει να περάσουν οι τουρκικές αεροναυτικές δυνάμεις για να φτάσουν στην Λιβύη.
Αρα μπορούν να κλείσουν τον εναέριο χώρο τους και επιβάλουν θαλάσσιο εμπάργκο στις θαλάσσιες περιοχές που οδηγούν στην Λιβύη και ειδικά στον GNA και να μην αφήσουν «ούτε τουρκικό ρουθούνι» να εισέλθει στην Λιβύη και όλα αυτά «με την βούλα» του ΟΗΕ!
Αν συμβεί αυτό, οι δυνάμεις του LNA μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν εκκαθαρίσει την Τρίπολη και μόνο τότε υπάρχει η ελπίδα να ακυρωθεί η συμφωνία για τις ΑΟΖ Τουρκίας και Λιβύης.
pronews