ΓΝΩΜΗ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Ενώ σήμερα θα συζητηθεί στη Βουλή Το άρθρο 54 για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μία ακόμη σημαντική αντίδραση, του πρόεδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλη Παπαστεργιάδη, ήλθε να προστεθεί στην πάνδημο αντίδραση των Αποδήμων για την “διακομματική συνεννόηση” που τείνει να αλλάξει πλήρως τη μορφή του νομοσχεδίου που είχε προταθεί αρχικά από την Κυβέρνηση και τιτλοφορείται «Διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας» και που κατά γενική πλέον αντίληψη της ομογένειας, εξυπηρετεί και “διευκολύνει” όχι τους απόδημους, αλλά τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Βάζοντας, αντίθετα, σοβαρά εμπόδια στην μεγάλη πλειοψηφία των Αποδήμων, που θα ήθελαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το εξωτερικό.
Όσο και εάν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, “πανηγύρισε” την διακομματική συνεννόηση, θα πρέπει να αναγνωρίσει, μιας και γνωρίζουμε ότι ο ίδιος ΔΕΝ συμφωνεί με τις αλλαγές που επιβάλει η αντιπολίτευση, ότι ο απόδημος ελληνισμός (δια των εκπροσώπων του) έχει ήδη απορρίψει στη συνείδησή του το σχετικό Νομοσχέδιο. Και όχι από ιδιοτροπία του. Αλλά από επίγνωση των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες όπου ζει. Γνώση που δεν έχουν όσοι ανέλαβαν να δώσουν σάρκα και οστά στο μεταπολιτευτικό αίτημα των Αποδήμων. Γι αυτό και το νομοσχέδιο δεν ανταποκρίνεται ούτε στις συνταγματικές επιταγές μα ούτε και στην διευκόλυνση των ψηφοφόρων του εξωτερικού.
Να πάρουν οι Απόδημοι ψηφοφόροι αυτό που συμφωνούν σήμερα τα κόμματα και αργότερα θα βελτιώσουμε ή και θα αλλάξουμε το Νόμο. Αυτή είναι η “γραμμή” της κυβέρνησης, προκειμένου να καρπωθεί το μπόνους της διακομματικής συναίνεσης.
Αλλά φευ!
Η αλήθεια είναι ότι αυτό που θα ψηφιστεί τώρα, δεν θα αλλάξει ούτε μετά από 400 χρόνια!
Απόδειξη; Τα ίδια μας έλεγε η τότε κυβέρνηση όταν αποφάσιζε το 2010 να αναβάλει απανωτά τη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και να το οδηγήσει, έτσι, στην αυτοδιάλυσή του… “Θα το αναδιοργανώσουμε καλύτερα, με γνώση πλέον των ελαττωμάτων του”…
Και φθάσαμε στο κατώφλι του 2020 και εκείνο που “άλλαξε” είναι ότι πια κανένας δεν συζητά περίπτωση επανασύστασης του ΣΑΕ, οι δε υφυπουργοί Αποδήμου Ελληνισμού -όλοι, του νυν συμπεριλαμβανομένου- αποφεύγουν και να ομιλούν γι αυτό, ενώ όταν προκαλούνται από τους δημοσιογράφους λένε (και έλεγαν) : “ξεχάστε το ΣΑΕ”… Ο δε πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης γνωρίζοντας ή προεξοφλώντας ότι διαλυθέντος του ΣΑΕ επανασύσταση αποκλείεται, έσπευσε να τον εξώσει από τα γραφεία του στη Θεσσαλονίκη. που ήταν και δωρεά πολίτη.
Αμφιβάλει κανείς ότι το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και με το Νόμο για την ψήφο των Αποδήμων;
Οι απόδημοι διεκδικούν το Δικαίωμα που τους παρέχει το άρθρο 51 του Συντάγματος . Τίποτε περισσότερο και τίποτα λιγότερο. “Κόφτες”, περιορισμοί, προϋποθέσεις έξω από την σκέπη του εν ισχύ Συντάγματος, είναι “εκ του πονηρού”. Θα είναι και αντισυνταγματικές (κατά τον Συνταγματολόγο Ευάγγελο Βενιζέλο).
Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι γνωστό σε όλους ότι και αγαπάτε τον Απόδημο ελληνισμό και συνολικά την Ομογένεια, ότι αναγνωρίζετε την διαχρονική της Προσφορά στο Έθνος, τόσο στα πεδία των μαχών όσο και στον οικονομικό στίβο μα και γενικότερα τιμάτε την έφεσή της προς την ευεργεσία, στην πρωτεύουσα, την πόλη, το χωριό. Από την καμπάνα της μικρής εκκλησιάς μέχρι την ανέγερση και τη στήριξη νοσοκομείων κλπ.
Έγινε επίσης κατανοητό από όλους, μέσα και έξω από την Ελλάδα, ότι πραγματικά θέλατε και επιδιώξατε να “διευκολύνετε” την ψήφο από το εξωτερικό σε ανθρώπους-Έλληνες που συνταγματικά έχουν κατοχυρωμένο το δικαίωμά τους αυτό. Και έχει καταγραφεί θετικά αυτή σας η προσπάθεια στη συνείδησή τους.
Προστατέψετε αυτήν την καλή σας εικόνα στην ομογένεια. Προστατέψτε και το δικαίωμα των Αποδήμων Ελλήνων να μην ζουν εφεξής χωρισμένοι σε “προνομιούχους” και “μη προνομιούχους” Έλληνες. Σ΄αυτούς, δηλαδή, που θα έρχονται στην γενέτειρα και θα ασκούν πλήρως τα συνταγματικά τους δικαιώματα και σ’΄αυτούς που επειδή δεν θα μπορούν, θα τα ασκούν κουτσουρεμένα και περιοριστικά, από το εξωτερικό, μετατρέποντας, έτσι, σε ακόμη πιο έντονη την πίκρα της ξενιτιάς.
Δεν θα σας υποδείξουμε εμείς τι πρέπει να κάνετε. Το γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα.
Θα πούμε, μόνο, με κάθε ταπεινότητα, πιστέψετε μας, ότι ο Νόμος που θα προβλέπει αυτά που σήμερα είναι γνωστά, είμαστε πεπεισμένοι, θα επαναλάβουμε, ότι θα απαξιωθεί στη συνείδηση των Αποδήμων. Και θα έχετε αποτελέσματα αντιστρόφως ανάλογα της επιθυμίας σας να αποκαταστήσετε ένα δικαίωμα των Αποδήμων που οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν.
Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για το άρθρο 54 του Συντάγματος “θα βγάλει Πατριάρχη”, κατά την κοινή ρήση!