13.11.19

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κι όμως, δεν είναι άγνωστα τα MRAP στον Ελληνικό Στρατό! (ΦΩΤΟ)


Σε συνέχεια της είδησης περί προσφοράς εκατοντάδων οχημάτων MRAP (Mine Resistant Ambush Protected: Ανθεκτικά Ναρκών Προστατευόμενων έναντι Ενεδρών) ως δωρεάν παραχώρηση από τις ΗΠΑ στον Ελληνικό Στρατό (μπορείτε να διαβάσετε την είδηση εδώ), αξίζει να θυμηθούμε ότι για διάστημα περίπου 10 μηνών ο Ελληνικός Στρατός και συγκεκριμένα το Τάγμα Ειδικής Σύνθεσης Αφγανιστάν (ΤΕΣΑΦ) της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΣΧΟΥ ΔΙΑΛΕΤΗ» επιχείρησε μικρό αριθμό οχημάτων της κατηγορίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ενημέρωση που είχαν τότε αποδεσμευτεί, την 8η Φεβρουαρίου 2011 παραδόθηκαν στο Στρατόπεδο “Gazi” από τις αμερικανικές δυνάμεις πέντε (5) οχήματα MRAP με καθεστώς δανεισμού για ένα έτος.
Επρόκειτο για οχήματα MaxxPro κατασκευής της αμερικανικής εταιρείας INTERNATIONAL (USA) που επανδρώνονται από εφτά (7) άτομα (οδηγός, συνοδηγός, πολυβολητής και τέσσερα άτομα πλήρωμα).
Όπως σημειώνεται στην ενημέρωση, τα οχήματα MRAP έχουν σχήμα σκάφους τύπου “V” ώστε να εκτονώνεται η έκρηξη από νάρκες ή από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) και να μην διοχετεύεται στο όχημα. Έχουν θωράκιση επιπέδου «4» η οποία προσφέρει προστασία από πυρά φορητών όπλων. Υπάρχει εγκατάσταση ΡΒΧ προστασίας και είναι δυνατή η τοποθέτηση ενεργής θωράκισης η οποία εξασφαλίζει και αντιαρματική προστασία.
Έχουν πύργο που δέχεται πολ/λο 0.50, πολ/λο MAG 7,62 και βομβιδοβόλο GMG και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του οχήματος είναι:
α. Βάρος: 16,5 τόνοι, ύψος: 120 ίντσες (305 εκατοστά), μήκος 254 – 282 ίντσες (645 – 716 εκατοστά), πλάτος 99 ίντσες (251 εκατοστά).
β. Κινητήρας INTERNATIONAL 16 TURBODIESEL, 8,7lt, 330 HP.
γ. Μέγιστη ταχύτητα 120 χλμ. /ώρα.
Τα οχήματα χρησιμοποιήθηκαν από το ΤΕΣΑΦ για τις μετακινήσεις της μονάδας και των εκπαιδευτών και γενικά για κινήσεις οι οποίες γίνονταν στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αποστολής της ελληνικής δύναμης στο Αφγανιστάν.
Τα οχήματα παραδόθηκαν εξοπλισμένα με σταθμούς ασυρμάτου AN/PRC-152 κατασκευής της αμερικανικής Harris και συστήματα εντοπισμού φίλιων δυνάμεων (BFT: Blue Force Tracker).
Το ΤΕΣΑΦ μέσα σε τρεις εβδομάδες αφού αποκατέστησε (σε συνεργασία με τον Στρατό των ΗΠΑ) μικροελλείψεις εξοπλισμού και μικροφθορές, εκπαίδευσε το προσωπικό (οδηγούς, διαβιβαστές) στον χειρισμό των οχημάτων και τη λειτουργία των σταθμών ασυρμάτου και των συστημάτων BFT).
Στα οχήματα η ελληνικής δύναμη τοποθέτησε τα εθνόσημα και άρχισε να τα αξιοποιεί επιχειρησιακά. Προφανώς με την αποχώρηση του ΤΕΣΑΦ από το Αφγανιστάν τα τέλη Νοεμβρίου 2012, τα πέντε οχήματα MaxxPro επεστράφησαν στον Στρατό των ΗΠΑ.
https://www.defence-point.gr/